Museum Warsenhoeck neemt collectie Vreeswijks Museum over

Het Vreeswijks Museum heeft na 33 jaar definitief haar deuren gesloten. De belangrijkste reden is het gekrompen en verouderde vrijwilligersbestand. De Historische Kring Nieuwegein, beheerder van Museum Warsenhoeck, neemt de volledige collectie over. Reden voor Frans Evers om in gesprek te gaan met vrijwilliger en oprichter Harry Koppelrath voor tekst en uitleg. Jos van Vogelpoel maakte bovenstaand videoverslag.

Het bestuur van het Vreeswijks Museum nam het besluit om de deuren te sluiten niet lang geleden. Volgens Harry Koppelrath, oprichter van het museum, was de situatie onhoudbaar. Het museum heeft een sterk uitgedund en verouderd vrijwilligersbestand en het was financieel lastig rondkomen. De collectie is met name door hem en zijn team bij elkaar gebracht.

Het bestuur was bang dat het museum op den duur stuurloos zou worden. “Ik ben 79 en de oudste vrijwilliger is 92. Vanwege de hoge leeftijd van de vrijwilligers is het beter om nu alles goed te organiseren, voor we plots komen te overlijden en er niks geregeld is”, zegt Koppelrath. “Het is heel moeilijk om nieuwe vrijwilligers te vinden.”

Geschikte plek
Het bestuur van het Vreeswijks Museum zocht in Nieuwegein naar een geschikte plek voor de collectie, zodat de geschiedenis van Vreeswijk, Jutphaas en Nieuwegein daar zichtbaar blijft. Bovendien verloopt de samenwerking met Museum Warsenhoeck al jaren goed.

Koppelrath: “We hebben gekozen voor het Museum Warsenhoeck, omdat het een geregistreerd museum is. De Museumwerf Vreeswijk is dat niet.” Een geregistreerd museum kan aantoonbaar voldoen aan criteria voor een kwalitatief hoogwaardige invulling van de functies van een museum.

De gemeente Nieuwegein hoopt dat een deel van de collectie straks in publieksgebouwen te zien is. Hier staat de Historische Kring Nieuwegein voor open. Wanneer? Dat kan nog niet gezegd worden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren