Restauratie Fort Jutphaas legt waterliniegeschiedenis bloot

De eigenaar van Fort Jutphaas in Nieuwegein en de provincie Utrecht hebben de handen ineen geslagen: een deel van het rijksmonument wordt gerestaureerd! Tijdens de restauratie worden steeds meer stukjes waterliniegeschiedenis blootgelegd. Niet alleen het fort is volop in ontwikkeling.

Ook Park Rijnhuizen, waar Fort Jutphaas midden in ligt, ontpopt zich steeds meer tot een goed bereikbare en klimaatneutrale plaats waar van alles te beleven is.

Fort Jutphaas
Met behulp van een hypothecaire lening en een subsidie uit het programma Hollandse Waterlinies van de Provincie Utrecht is het mogelijk om de buitengevel en het interieur van bomvrij gebouw A van Fort Jutphaas te restaureren.

Van oudsher is Fort Jutphaas onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie tussen Muiden en Gorinchem die water inzette om het land te verdedigen. In 2021 is de Nieuwe Hollandse Waterlinie toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst, als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam. Samen vormen deze twee verdedigingslinies nu de Hollandse Waterlinies. In Fort Jutphaas is nu restaurant Céline gevestigd. De restauratie zorgt ervoor dat de buitenkant van het fort in ere hersteld wordt.

Wist je dat bij de restauratie van Fort Jutphaas in Nieuwegein veel hergebruikte stenen in de muren gemetseld zijn? Deze stenen waren hard nodig, want sommige delen van het fort waren zwaar beschadigd. Zo wordt het fort letterlijk in oude glorie hersteld. De Provincie Utrecht draagt hieraan bij, want het fort met haar fortwachterswoning geeft de wijk Rijnhuizen identiteit. Het is een van de eerst gebouwde forten van het werelderfgoed de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Park Rijnhuizen
Fort Jutphaas ligt verscholen in een groene oase in het verstedelijkte Nieuwegein, Park Rijnhuizen. Dit gebied is volop in ontwikkeling: het waterliniekarakter wordt steeds meer blootgelegd, de brug met de stad wordt geslagen en er is ruimte voor klimaatadaptatie.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk