Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (51)’

Op radio 1 bij Sven Kockelmann zei de baas van Corendon, – die geen Cor of Don heet, maar gewoon Steven -, dat hij voorstander is van een vaccinatieplicht in de luchtvaart. Dat zei hij pas, nadat Kockelmann verbaal meerdere malen een pistool op hem gericht had.

Kijk, Steven was heus ‘erg voor de privacy’, maar dat hij zijn cabinepersoneel niet mocht vragen of ze gevaccineerd zijn en .. kijk…hij wilde er niet te veel over zeggen. Voor je het weet strijk je iemand tegen de haren in en heb je een doodsbedreiging aan je broek hangen, waarna je al dan niet opzichtig beveiligd moet worden.

Maar daar blijft het niet bij: Steven heeft als pakketreisverkoper een zorgplicht voor zijn klanten. Als een niet-gevaccineerde op vakantie een Corona infectie oploopt moet Corendon een quarantainehotel zoeken en de kosten daarvan betalen. Ook draait Steven op voor de kosten van de terugreis van de geïnfecteerde antivaxxer. Ik vind Nederland echt een gaaf land, zo prettig geregeld voor antivaxxers die anderen in de problemen brengen. Steven hield zich kranig, maar virtueel zag ik de stoom uit zijn oren komen.

Over vliegen gesproken. Het is net als met de files, iedereen rept zich alweer naar de luchthaven en ik ben er één van. Op verzoek, zelf was ik niets van plan, maar je doet wat voor je dochter en twee kleinkinderen. Wij hebben ook een pakketreis, zijn gevaccineerd, één kind heeft Corona gehad, de ander krijgt een staafje in de neus. Het vliegtuig is er één van een budgetcarrier. Je hebt een stoel. Tot zover de service.

Ruimbagage moet je bijboeken en het formaat handbagage is recent aangepast tot één stuk van max 45x36x21 te plaatsen onder de stoel voor je, in het belang van de passagier, ik denk vanwege de beenruimte. De bagagebakken zijn enkel bestemd voor de bijboekers van Extra legroom of een stoel Up front. Zeg maar voor het verdienmodel van Easyjet.

Vandaag verscheen van de hand van adviesbureau KPMG een tussentijdse evaluatie van de Coronacrisis van maart 2020 tot juli 2021. Niet bepaald een werkje waar het kabinet zijn vingers bij af zal likken.

Rode draad: Nederland deed het slechter dan andere landen, Nederland onttrok zich aan internationale adviezen, stuurde niet op het aantal besmettingen maar op het aantal ziekenhuisopnamen, greep vaak te laat in en versoepelde te snel. In Nederland overleden zo’n 24.000 mensen meer dan verwacht, in Scandinavische landen was er nauwelijks oversterfte. En terwijl heel Europa al mondgekapt rondliep, kwam het Catshuisberaad niet verder dan het nogmaals agenderen van het mogelijke nut van mondkapjes.

Vooralsnog mis ik de grootste blunder: beschermmiddelen voor oude kwetsbare mensen en het personeel van zorginstellingen in het voorjaar van 2020.

Een gotspe.

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk