‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

 Kim: Ik heb een nieuwe koptelefoon! Ik ben best kieskeurig, als het gaat om koptelefoons. Ze moeten goed zitten, goed ruis eruit filteren, ik moet het verkeer nog kunnen horen, en ze moeten blauw zijn. Via het internet kreeg ik dit prachtexemplaar in handen… en hij zit best lekker! Ik had alleen niet verwacht dat ik het verkeer er zo mee zou afleiden… Ogen op de weg, aub!’

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Kijk hier maar. Er zijn al drie delen! 

Veel rook bij zolderbrand in Galecop

Aan de Anne de Vrieshove in de wijk Galecop is vanavond even voor 18.45 uur brand uitgebroken op een zolder. Er kwam daarbij veel rook uit de ramen op de bovenste verdieping van de woning. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

De brandweer heeft de brand van binnenuit geblust, nadat ze eerst de brandhaard hadden opgespoord met een warmtecamera. De kamer waar de brand was zat afgesloten met een rolluik. Daardoor sloegen de vlammen niet naar buiten, maar waren er wel dikke, zwarte rookwolken te zien.

Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. De oorzaak van de brand is onbekend. Er kwamen wel veel mensen kijken naar de brand. De brandweer heeft de naastgelegen woningen geventileerd en gecontroleerd op koolstofmonoxide. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt. Salvage is ingezet voor de schadeafhandeling. Op voorhand werden meerdere brandweervoertuigen opgeroepen, waaronder twee tankspuitvoertuigen en een hoogwerker.

Nomineer jouw buur(man/-vrouw) voor de eretitel ‘Beste buur van Nieuwegein!’

Heeft jouw buur je geholpen met boodschappen doen, past je buur wel eens op je kids, of zorgt je buur er voor dat de buurt altijd gezellig is? Je kunt diverse redenen hebben, groot en klein, dat je blij bent met jouw buur.

Op Burendag (zaterdag 25 september) zal de ‘Beste buur van Nieuwegein’ bekend worden gemaakt. Als jouw buur heeft gewonnen, krijg jij een kleine verrassing om aan jouw buur te geven! Nomineren kan hier en kan nog tot 20 september aanstaande.

Over Burendag
Burendag wordt ieder jaar op de 4e zaterdag in september gevierd en is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en voor de buurt. In Nieuwegein zijn ook diverse inititatieven.

Op Burendag willen wij zoveel mogelijk buren met elkaar in contact brengen. Waarom? Omdat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt. Douwe Egberts en het Oranje Fonds dragen hier graag aan bij en zijn daarom initiatiefnemers van Burendag.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Over het geheel genomen is 2021 alweer een slecht insectenjaar. Allerlei algemene insecten lijken zeldzaam geworden en de menselijke plegers van “onderhoud” in de karige stukjes met natuurlijk leven doen daar nog een schepje boven op met tonnen wegende maai-, snoei- en schraapgevaarten. Toch vond ik op een gewone berenklauw een Roodrandzandbij.’

‘Dat wilde bijtje was ooit een doodgewoon, algemeen zandbijtje, maar dat was vroeger. Eerlijk gezegd, het was de eerste roodrandzandbij die ik ooit gevonden heb. Het beestje zou vooral fourageren op bloeiende wilgen, maar die bloeien in het vroege voorjaar en niet in augustus op andere soorten bloeiers. Maar goed, bij deze: de Roodrandzandbij.’

Open Monumentendag: ‘Mijn monument is jouw monument’

In het tweede weekeinde van september openen in Nederland traditiegetrouw duizenden monumenten gratis hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag. Ook in Nieuwegein doen op zaterdag 11 september weer diverse organisaties mee. De deelnemende monumenten zijn te herkennen aan de Open Monumentendagvlag.

Het landelijke thema van de 35e editie op zaterdag 11 en 12 september is: ‘Mijn monument is jouw monument.’ De organisatie hoopt, gezien de huidige ontwikkelingen, dat deze Monumentendag met zo weinig mogelijk beperkingen door kan gaan. Een aantal basisregels, zoals de 1,5 meter, zal nog steeds in acht worden genomen, maar de meeste monumenten zijn verder zonder extra maatregelen toegankelijk.

In Nieuwegein is op zaterdag 11 september geopend de Sint Nicolaaskerk aan de Utrechtsestraatweg 8A, Kasteel Rijnhuizen aan Rond Het Fort 22, Museum Warsenhoeck aan de Geinoord 11 en de Dorpskerk aan de Dorpsstraat 53 voor publiek geopend.

Rondleidingen in Kasteel Rijnhuizen
Op zaterdag 11 september van 10.00 tot 17.00 uur zijn er rondleidingen over het landgoed en door de prachtige kasteeltuin, er zijn activiteiten voor kinderen en het kasteel is te bezichtigen. Ook is het mogelijk om een drankje en/of hapje te bestellen en te nuttigen op het terras bij het Koetshuis.

De toegang tot het kasteel is die dag via het toegangshek aan Rond Het Fort (tegenover Tennisvereniging Rijnhuyse).

Dorpskerk
Wie nu de Dorpskerk aan de Dorpsstraat in Vreeswijk bezoekt, komt wel het oudste kerkgebouw van Nieuwegein binnen, maar niet de eerste kerk van Vreeswijk. De beschrijving van de lotgevallen van de Dorpskerk van Vreeswijk is met recht te typeren als een bewogen geschiedenis. Tweemaal is de kerk door oorlogsgeweld verwoest en verbrand. In 1585 door de Spanjaarden. De nieuw gebouwde kerk die in 1641 het vernielde gebouw verving, werd al in 1672 verwoest en verbrand nu door de Fransen. Je staat er meestal niet bij stil, hoe vaak een gemeente van Christus door zwaar weer vaart.

Waarschijnlijk heeft de eerste ons bekende kerk van Vreeswijk omstreeks 1217 gestaan in het Wierse gebied. Later (in 1426) wordt melding gemaakt van een kerk in Vreeswijk die moet hebben gestaan op de huidige Hervormde Begraafplaats in Nieuwegein–Zuid. Deze tweede middeleeuwse kerk werd in 1585 door plunderende Spanjaarden verbrand.

Het orgel is in 1906 gebouwd door de firma L. van Dam & Zonen te Leeuwarden. In 1977 wordt het gerestaureerd door de firma J.L. van den Heuvel te Dordrecht. Bij die gelegenheid wordt ook de dispositie gewijzigd en uitgebreid.

Zaterdag 11 september 2021 zal er tijdens de Open Monumentendag uitleg, een demonstratie en bespeling van het orgel plaatsvinden.

Expositie in Museum Warsenhoek
Museum Warsenhoeck is gehuisvest in een monumentale boerderij, een rijksmonument. Het oudste deel van de boerderij stamt uit de 16de eeuw. Tijdens de restauratie eind jaren tachtig is het historisch karakter goed bewaard gebleven. Tijdens uw bezoek kunt dat zelf ervaren en krijgt u meer uitleg.

Tevens kunt u ook de exposities in het museum bezoeken. Naast de permanente tentoonstelling over de geschiedenis van ’t Geyn, Jutphaas en Vreeswijk zijn dat nu een fototentoonstelling over Monumenten in Jutphaas en Vreeswijk, de expositie van Buurtwinkel tot Winkelcentrum, de expositie Rafelranden van Dolf Schifferstein en tot slot werken van 11 kunstenaars die deelnamen aan de competitie 50 jaar Nieuwegein.

De Sint-Nicolaaskerk
De Sint-Nicolaaskerk is een rooms-katholieke parochiekerk in Jutphaas. De kerk is gewijd aan de heilige Nicolaas van Myra. Het kerkgebouw aan de Utrechtsestraatweg werd in 1875 ingewijd door aartsbischop Andreas Schaepman. Het verving een ouder kerkgebouw aan het Overeind. Het gebouw en de geloofsgemeenschap maken samen met acht omliggende kerken deel uit van de Parochie van de Heilige Drie-eenheid.

Op 11 september 2021 zullen er rondleidingen gegeven worden en er is een boekje Refrein van de Toekomst beschikbaar om eventueel zelf rond te kijken in de kerk. Voor kinderen is er een zoekwijzer; zij kunnen diverse objecten zelf gaan zoeken. Orgelmuziek van het Maarschalkerweerdorgel zal klinken.

Om 10.00 uur is de opening met klokluiden. Om 12.00 en 14.00 uur: het klokluiden wordt nog met de hand gedaan op de klokkenzolder en aanwezigen (met name kinderen) mogen meehelpen om aan de touwen te trekken.

Start inspraak ontwerp projectplan Doorslagsluis Nieuwegein

Het waterschap heeft plannen om werkzaamheden uit te voeren aan de Doorslagsluis in Nieuwegein. De werkzaamheden zijn nodig om in tijden van extreme droogte, extra water aan te kunnen voeren via de Doorslag en de Doorslagsluis naar het westen van Nederland. De huidige sluis vormt een vernauwing en belemmert de doorvoer van extra water. Het projectplan ligt van 27 augustus t/m 8 oktober 2021 ter inzage. Tijdens deze periode kunnen belanghebbenden reageren op de plannen. Op dinsdag 14 september a.s. organiseert het waterschap een bewonersavond.

Werkzaamheden Doorslagsluis
De vier sluishoofden in de Doorslag en het brughoofd aan het begin van dit kanaal zorgen voor vernauwing en verminderde wateraanvoer. Om het doorstroomprofiel op deze plekken te vergroten worden de sluishoofden en het brughoofd weggenomen. Op die plekken worden zwevende sluishoofden en een ingekort brughoofd teruggeplaatst. Onder deze nieuwe constructies ontstaat zo voldoende doorstroomprofiel en aanvoermogelijkheid van zoetwater. Tegelijkertijd vindt de renovatie plaats van de kades in de sluis en de kades tussen de sluis en het brughoofd.

In het projectplan staat welke werkzaamheden het waterschap bij de Doorslagsluis gaat uitvoeren en de manier waarop dit gebeurt. Hierin staat ook beschreven wat de impact van de werkzaamheden is op de omgeving en welke maatregelen het waterschap wil nemen om die gevolgen te voorkomen of te beperken.

Doorslagsluis gemeentelijk monument
De sluis is een gemeentelijk monument en de locatie heeft een belangrijke geschiedkundige betekenis. Daarom behoudt de plek een sterke cultuurhistorische uitstraling. Onder meer door de sluishoofden en het brughoofd in een aangepaste vorm, maar met behoud van specifieke kenmerken terug te bouwen en daarbij zo veel mogelijk oorspronkelijk of authentiek (uitziend) materiaal te gebruiken. Ook worden cultuurhistorische elementen, zoals sluisbediening en leuningwerk teruggeplaatst en komen er informatieborden over de geschiedenis van de plek.

Vanwege de monumentale status van de sluis heeft er een zorgvuldig en uitgebreid participatieproces plaatsgevonden met direct belanghebbenden, zoals gemeente Nieuwegein, monumentencommissie, historische kring, wijknetwerk Jutphaas-Wijkersloot, fabriek Ecolab en de direct omwonenden.

Inspraak en bewonersavond 14 september a.s.
Tot en met 8 oktober 2021 kunnen belanghebbenden een zienswijze indienen bij het waterschap. De zienswijze kunt u sturen naar Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Postbus 550, 3990 GJ Houten of mailen naar kwa@hdsr.nl. Meer informatie over de manier waarop u dit kunt doen, vindt u op de website van het waterschap.

Op dinsdag 14 september a.s. organiseert het waterschap een bewonersavond. Tijdens deze avond geven we meer informatie over de werkzaamheden die bij de Doorslagsluis uitgevoerd gaan worden en kunt u vragen stellen. Opgeven voor deze avond kan hier. Liever telefonisch aanmelden? Bel dan met Judith van der Schaaf via 06-55240607.

Lees hier meer over de historie van de Doorslagsluis.

Dit zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van domotica

Je kunt het domotica noemen, smart home of huisautomatisering. Welke naam je ook kiest, het valt niet te ontkennen dat deze technologie zich in een razendsnel tempo ontwikkelt. Het kan lastig zijn om alle innovaties bij te houden, daarom zijn hier drie ontwikkelingen op het gebied van domotica die zeker interessant zijn.

1. Zelflerende algoritmen
Google Home is slimmer dan Apple Siri. Dit heeft niets te maken met een voorkeur voor een merk maar met de wijze waarop beide bedrijven omgaan met data. Apple is al jaren een groot voorstander van privacy en zal gegevens van gebruikers niet zomaar gebruiken of doorverkopen. Tenminste niet in de mate zoals dit bij bedrijven als Google, Amazon en Facebook het geval is. Een voordeel van alle informatie die op de servers van Google staat is de kwaliteit van antwoorden op vragen die je Google Home kunt stellen.

Toch is de nadruk op data verzamelen minder groot dan voorheen. Algoritmen zijn namelijk steeds beter in staat om zelfstandig conclusies te trekken. Dit is mogelijk dankzij technologieën zoals semantisch zoeken en kunstmatige intelligentie. Er zijn overigens zeker vragen waar Siri wel een beter antwoord op heeft, maar het mag duidelijk zijn dat minder privacy van invloed is op de ontwikkeling van digitale assistenten.

2. Meer budget opties
Ooit werden domotica toepassingen ontwikkeld voor gebruik in de zorg. Zo konden mensen die wat ouder waren of een beperking hadden langer zelfstandig blijven wonen. De oplossingen waren betrouwbaar, maar wel duur en niet gericht op de eindconsument. Dit is nu wel anders met slimme lampen die je bij Action, Kruidvat en de HEMA in de schappen ziet liggen. Er is echter geen tompoezen bakker die in zijn vrije tijd sleutelt aan smart home producten, het betreft doorgaans apparatuur op basis van het Tuya protocol. Dit is een gratis te gebruiken platform wat de ontwikkelingskosten flink drukt. Dat er connecties zijn met de Chinese regering via het moederbedrijf Tencent is wel een punt van kritiek op deze ontwikkeling.

3. Betere connectiviteit
In 2021 kwamen Apple, Amazon en Google samen met het nieuws dat ze hun krachten zouden bundelen met Matter, een standaard om apparaten met elkaar te laten communiceren. Deze belofte komt voort uit Project CHIP (Connected Home over IP). De Zigbee Alliance is opgeheven en gaat verder onder de naam CSA (Connectivity Standards Alliance) waarmee de grote tech bedrijven plechtig beloven om meer dan voorheen samen te werken wat zeker welkom is binnen huisautomatisering. Google Maps op een Apple Watch zit er nog niet in maar de bekende merken snuffelen in ieder geval wat aan elkaar.

Een voorbeeld van verbeterde connectiviteit is Somfy.nl,  die met de TaHoma smart hub niet alleen ondersteuning biedt voor Google Home en Amazon Alexa maar nu ook samenwerkt met Apple HomeKit. En als er een smart home apparaat nog niet direct werkt dan kun je dit met IFTTT alsnog instellen. De nieuwe TaHoma Switch heeft het oude model opgevolgd in 2021 met betere ondersteuning voor nieuwe protocollen, een draadloze verbinding met de router en een app die veel eenvoudiger is om te gebruiken.

Nieuwegeiners in actie: meer dan veertig zakken spullen en zestig rollerskates naar Afghaanse evacués in Zeist

Fouad Mansouri en zijn vrouw hebben vanuit hun huis in Nieuwegein meer dan veertig zakken met spullen ingezameld voor de groep Afghaanse evacués die momenteel in Zeist wordt opgevangen. Vandaag brengt hij kinderspullen en zo’n zeventig rollerskates van sportvereniging KRC Rolling naar Zeist.

Mansouri: “We zijn vorige week klein begonnen, maar inmiddels is deze actie een stuk groter geworden dan we hadden verwacht.” Wat begon als een klein initiatief van hem en zijn vrouw, is uitgelopen op een gezamenlijke buurtactie van zijn wijkgenoten in Galecop.

De positieve stille meerderheid
Hij kreeg veel reacties van bewoners uit Galecop op zijn oproepen op sociale media om te helpen met het inzamelen van spullen. Zoveel dat Mansouri besloot om zijn eerste oproep van Facebook te halen. “We hadden al teveel spullen ingezameld”, zegt Mansouri.

Het geeft hem een fijn gevoel dat zijn wijkgenoten zo betrokken zijn bij deze actie. “Het maakt mij trots op Galecop en Nieuwegein”, zegt Mansouri. “Zeker aangezien je zoveel negativiteit in de kranten en op Facebook leest. Dan is het fijn om te ontdekken dat de stille meerderheid zo positief en barmhartig is.”

In eerste instantie was het plan om de spullen naar het opvangcentrum voor Afghaanse evacués in Groningen te brengen, maar die bleek al voorzien. “Toen ging het opvangcentrum in Zeist open, dus besloten we alle spullen daarheen te brengen.”

Met zijn auto maakten Mansouri en zijn vrouw een aantal ritjes om alle spullen in Zeist af te leveren. Naast de kringloopwinkel in Zeist staat een container waar iedereen tot zaterdagmiddag zijn spullen kwijt kon. Medewerkers van het Rode Kruis zorgen dat de spullen op de goede plek terecht komen.

Mansouri heeft Marokaanse roots; zijn vrouw is half Russisch en half Afghaans. “Dus vanuit die achtergrond hebben wij nog meer binding met deze groep mensen. Zij komen hierheen met helemaal niets.”

Zestig rolschaatsen
In het begin was het COA vooral op zoek naar onderbroeken en sokken, maar nu is er behoefte aan kinderspullen. Dus deed hij een oproep op Facebook. “Nu hebben we een kinderfietsje, poppen, tekenboekjes, stiften en potloden verzameld”, zegt Mansouri.

Voorzitter Jack Davids van sportvereniging KRC Rolling zocht al langer naar een goede bestemming voor de drie dozen ‘oude retro dingen’: rolschaatsen in verschillende soorten en maten. “Maar ze doen het nog prima! En dit is wel een heel mooi doel”, zegt Davids blij en tevreden, terwijl hij de verschillende rolschaatsen controleert.

Samen bekijken ze een grote hoeveelheid rolschaatsen en kiezen de beste eruit. Als de rolschaatsen aanslaan, mag de rest ook naar de Afghaanse vluchtelingen. “We hebben hier nog drie dozen vol staan”, zegt Davids.

Mansouri is niet van plan om nog een week te blijven rijden. “Zeist is dichtbij, dus mensen kunnen daar zelf ook heen rijden.”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Michiel van Ooijen

De Beugelaer van september 2021 staat weer klaar

Deze week is het september nummer van de wijkkrant voor Vreeswijk uitgekomen, en zoals altijd is deze ook te downloaden via De Digitale Stad Nieuwegein. In de wijkkrant blikken de samenstellers terug en kijken wat er dit jaar allemaal weer te gebeuren staat.

De redactie: ‘Vreeswijk maakt zich op om weer een heuse activiteit mee te maken. De Authentieke Dag Vreeswijk op 4 september gaat door, maar tegelijk wil je niet dat bezoekers een risico lopen. Daarom heeft de organisatie een aantal regels opgesteld die moeten zorgen voor een Veilig Vreeswijk. In deze editie vind je ook de routekaart die door alle deelnemende voertuigen wordt gereden. Een tip is om langs de route een mooie plek te vinden, zodat je kunt genieten van het rijdend erfgoed.’

Dan zie je de door Edwin van Drogenbroek prachtig gerestaureerde felrode Terberg zandwagen in de Beugelaer deze maand. Hij vertelt over zijn passie om oldtimers te restaureren en te onderhouden. Ook van de partij is de oranje Volkswagen Kever uit 1972 met kenteken 48-62-VP. Het is een 1300S met een 1600 CC motor. Eigenaar Martin van der Kaaij zit niet achter het stuur, maar zijn zoon Bas wel (met naast hem zijn zoon Tim).

‘In deze editie laten we je kennismaken met de redactie van ‘DE KINDERCLUB’. De redactie bestaat uit kinderen van de Willem Alexanderschool. Zij gaan er voor zorgen dat we met ingang van de volgende Beugelaer een heuse schoolkrant van twee pagina’s krijgen’ aldus de redactie.

Een kilo (of meer) aangekomen? En ook de schuld gegeven aan de corona? Met de oprichting van Vreeswijk Vitaal zijn er geen excuses meer! Dit prachtige initiatief in samenwerking met Dorpshuis Fort Vreeswijk helpt om actiever te zijn. Doe mee! Klik hier om de Beugelaer van september alvast te lezen.

Ook Fort Vreeswijk doet mee aan ‘Gluren bij de Buren’

Op zondag 5 september doet ook Fort Vreeswijk mee aan ‘Gluren bij de Buren’ in Nieuwegein. Een bonte verzameling van Nieuwegeinse tuinen en bijbehorende optredens vormt het prachtige programmeringsboeket van Gluren bij de Buren 2021. Meer dan 25 Nieuwegeiners slaan zondag 5 september de tuinhekken open en toveren hun buitenruimte om tot podium. Reserveren is niet nodig en de entree is gratis.

In verband met Corona vinden alle optredens in de buitenlucht plaats. Op het terras van het Dorpshuis op Fort Vreeswijk treedt het jazztrio Pep Talk op. Ze spelen eigen werk, veelal gebaseerd op de muziek van het label Blue Note. Romantiek en humor worden niet geschuwd in de composities. Pep Talk treedt drie keer op: om 13.30 uur, 15.00 uur en 16.30 uur.

Tijdens Gluren bij de Buren verwelkomen gastvrije Nieuwegeiners buurtgenoten in hun tuin met een lokale act. Rappers, dichters, theatermakers en andere podiumkunstenaars stelen de show met hun voeten in het gras. In elke buitenruime treedt een act drie keer op tussen 12.00 uur en 17.00 uur. Alle optredens hebben “pay what you can”-entree. Benieuwd wat er speelt in jouw buurt? Bekijk deze website voor het complete programma.

Stel je persoonlijke Gluurgids samen
De groene weelde aan deelnemende tuinen en de bijbehorende acts zijn te vinden op de website van Gluren bij de Buren. Her is het programma altijd actueel. Zoek in je buurt, om de hoek of op genre. Dit jaar kun je je persoonlijke route in Google Maps integreren via de website van Gluren bij de Buren.