Authentieke Dag Vreeswijk: klassieke voertuigen rond een ambachtelijke markt

Lang was het onzeker of en in welke vorm de 11e Authentieke Dag Vreeswijk op 4 september aanstaande doorgang kon vinden. “In samenwerking met de gemeente hebben we gekeken naar een vorm die veilig is, en binnen de huidige regels past. Zo hanteren we een maximum aantal bezoekers, voorkomen we opstoppingen door het schrappen van bijvoorbeeld live muziek. En hanteren we 1-richtingsverkeer voor de lopende bezoeker. Zo kunnen we toch weer een evenement organiseren” zegt Roy Platje, voorzitter van de werkgroep.

Omdat het dit jaar 50 jaar geleden is dat Vreeswijk en Jutphaas samen zijn gegaan in Nieuwegein is er gekozen voor een echt 70’s thema. Even terug naar 1971 met leuke aankleding en passende muziek. Uiteraard wordt rekening gehouden met de dan geldende maatregelen, en zorgt de organisatie voor een veilig evenement voor alle bezoekers.

Ongeveer tweehonderd historische voertuigen nemen deel aan de toerrit. Ze staan voor en na de rit opgesteld in de straten van het oude centrum van Vreeswijk. Vertrek, aankomst en static show bieden een unieke mogelijkheid deze voertuigen te fotograferen in een bijzondere omgeving. Vanzelfsprekend is er ook gelegenheid een gesprek te hebben met de eigenaren.

Markt
In meerdere straten in het oude centrum staan kramen. Hier worden oude ambachten uitgevoerd en streekproducten verkocht. Er zijn ook enkele kramen van winkeliers uit het dorp. Maar de nadruk ligt op het authentieke.

De markt omgeven door historische voertuigen maken de Authentieke Dag Vreeswijk tot een unieke uitgaansdag. Van 10.00 tot 17.00 kunt u er uitgebreid genieten; de meeste historische voertuigen staan vanaf 13.00 permanent opgesteld.

Vreeswijk
Het historische plaatsje Vreeswijk ligt aan de Lek. Het was honderden jaren een belangrijke voorhaven voor het handelsverkeer naar Utrecht. Via Vreeswijk voeren de boten over de gehele wereld. Langs de vaarroutes was volop bedrijvigheid van onder andere tientallen scheepswerven.

Het Fort Vreeswijk is onderdeel van de Hollandse Waterlinie en daarmee UNESCO Werelderfgoed.

Nu 50 jaar geleden, in juli 1971, werden de dorpen Jutphaas en Vreeswijk samengevoegd tot Nieuwegein en ontstond de stad waarvan het dorp nu als wijk onderdeel is.

Deelnemen
Het is fantastisch om de Authentieke Dag te beleven en rond te lopen over de markt. Inschrijven voor de toerrit is helaas niet meer mogelijk. De rit is inmiddels volgeboekt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren