Nieuwegeiners in actie: meer dan veertig zakken spullen en zestig rollerskates naar Afghaanse evacués in Zeist

Fouad Mansouri en zijn vrouw hebben vanuit hun huis in Nieuwegein meer dan veertig zakken met spullen ingezameld voor de groep Afghaanse evacués die momenteel in Zeist wordt opgevangen. Vandaag brengt hij kinderspullen en zo’n zeventig rollerskates van sportvereniging KRC Rolling naar Zeist.

Mansouri: “We zijn vorige week klein begonnen, maar inmiddels is deze actie een stuk groter geworden dan we hadden verwacht.” Wat begon als een klein initiatief van hem en zijn vrouw, is uitgelopen op een gezamenlijke buurtactie van zijn wijkgenoten in Galecop.

De positieve stille meerderheid
Hij kreeg veel reacties van bewoners uit Galecop op zijn oproepen op sociale media om te helpen met het inzamelen van spullen. Zoveel dat Mansouri besloot om zijn eerste oproep van Facebook te halen. “We hadden al teveel spullen ingezameld”, zegt Mansouri.

Het geeft hem een fijn gevoel dat zijn wijkgenoten zo betrokken zijn bij deze actie. “Het maakt mij trots op Galecop en Nieuwegein”, zegt Mansouri. “Zeker aangezien je zoveel negativiteit in de kranten en op Facebook leest. Dan is het fijn om te ontdekken dat de stille meerderheid zo positief en barmhartig is.”

In eerste instantie was het plan om de spullen naar het opvangcentrum voor Afghaanse evacués in Groningen te brengen, maar die bleek al voorzien. “Toen ging het opvangcentrum in Zeist open, dus besloten we alle spullen daarheen te brengen.”

Met zijn auto maakten Mansouri en zijn vrouw een aantal ritjes om alle spullen in Zeist af te leveren. Naast de kringloopwinkel in Zeist staat een container waar iedereen tot zaterdagmiddag zijn spullen kwijt kon. Medewerkers van het Rode Kruis zorgen dat de spullen op de goede plek terecht komen.

Mansouri heeft Marokaanse roots; zijn vrouw is half Russisch en half Afghaans. “Dus vanuit die achtergrond hebben wij nog meer binding met deze groep mensen. Zij komen hierheen met helemaal niets.”

Zestig rolschaatsen
In het begin was het COA vooral op zoek naar onderbroeken en sokken, maar nu is er behoefte aan kinderspullen. Dus deed hij een oproep op Facebook. “Nu hebben we een kinderfietsje, poppen, tekenboekjes, stiften en potloden verzameld”, zegt Mansouri.

Voorzitter Jack Davids van sportvereniging KRC Rolling zocht al langer naar een goede bestemming voor de drie dozen ‘oude retro dingen’: rolschaatsen in verschillende soorten en maten. “Maar ze doen het nog prima! En dit is wel een heel mooi doel”, zegt Davids blij en tevreden, terwijl hij de verschillende rolschaatsen controleert.

Samen bekijken ze een grote hoeveelheid rolschaatsen en kiezen de beste eruit. Als de rolschaatsen aanslaan, mag de rest ook naar de Afghaanse vluchtelingen. “We hebben hier nog drie dozen vol staan”, zegt Davids.

Mansouri is niet van plan om nog een week te blijven rijden. “Zeist is dichtbij, dus mensen kunnen daar zelf ook heen rijden.”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht / Michiel van Ooijen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk