Gezamenlijk bouwteam Doorslagsluis Nieuwegein

Op woensdag 15 januari jl. hebben Heijmans Infra B.V. Veenendaal en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een overeenkomst ondertekend voor de aanpak van de Doorslagsluis in Nieuwegein. In een gezamenlijk bouwteam zullen de plannen worden uitgewerkt met als doel dat de sluis meer water kan doorvoeren.

Gezamenlijke aanpak
Het gezamenlijk bouwteam coördineert het hele project. De aannemer maakt het ontwerp en is ook verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden. Deze vorm van nauwe samenwerking heeft als voordeel dat we in het ontwerp en gedurende uitvoering de expertise van de aannemer en opdrachtgever ten volle kunnen benutten. Ook heeft het voordeel in de planning: zodra het ontwerp klaar is, is er geen aparte aanbesteding nodig voor de uitvoering. Om de cultuurhistorische aspecten van de sluis te behouden schakelt het bouwteam een architect in.

De Doorslagsluis die geen wezenlijke waterstaatkundige betekenis meer heeft in het kanaal dreigt daardoor te sneuvelen. De historische waarde is echter groot. De sluis heeft een eerbiedwaardig verleden dat teruggrijpt op de afdichting van de Rijn bij Wijk bij Duurstede in 1122. Utrecht zocht in de eeuwen daarna een vaarverbinding naar de Rijn via de Hollandsche IJssel. Bij het dorp Gein was een overtoom naar de Hollandsche IJssel.

De sluis speelde ook een belangrijke rol in het Rampjaar 1672 toen de Fransen de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën bezetten om voor eens en altijd af te rekenen met de Republiek. De Fransen bouwden bij de sluis een schans om deze sluis te verdedigen. De sluis vormde namelijk een belangrijke schakel in de onderwaterzettingen (inundaties) rond Utrecht.

Extra variant
Het algemeen bestuur van het waterschap heeft in december besloten om naast de variant met behoud en renovatie van de sluis, ook de variant waarbij de sluis wordt aangepast of verwijderd, mee te gaan wegen in bestuurlijke besluitvorming. Dit betekent dat ook deze variant technisch en financieel wordt uitgewerkt.

Beide partijen hebben alle vertrouwen in een goede en prettige samenwerking en kijken uit naar het moment dat de bouw gaat beginnen.

De maatregelen aan de Doorslagsluis vallen onder de projecten KWA+ en GHIJ (Gekanaliseerde Hollandsche IJssel).

Roel Bronda (waterschap) en Johan ter Horst (Heijmans infra B.V.) zetten hun handtekening

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren