Kinderambassadeurs Nieuwegein ondertekenen sportakkoord Nieuwegein

De kinderambassadeurs Nieuwegein willen graag aan de slag voor plannen die belangrijk zijn voor kinderen. Daarvoor verzamelen zij ideeën en luisteren ze goed naar kinderen in de wijk om hen heen. Ook gaan de kinderambassadeurs in gesprek met hun leeftijdgenoten om te vragen wat belangrijk voor ze is en wat er anders en beter kan in de wijk.

Één van de plannen die de kinderambassadeurs onlangs hebben besproken hebben is het ‘Lokaal Sport- en beweegakkoord Nieuwegein’, dat is gemaakt door SPORT ID Nieuwegein in overleg met andere partijen. ‘Er is een landelijk akkoord, en dat willen we ook in Nieuwegein. Partijen willen afspraken met elkaar maken over bewegen’ aldus de kinderambassadeurs.

Sterre, een van de kinderambassadeurs: ‘Sport id is belangrijk! Sporten of bewegen is goed voor je gezondheid en het biedt een uitlaatklep. We hebben het al druk genoeg op school met bv citotoetsen. Ook leer je andere mensen kennen. Sporten zorgt voor rust en ontspanning en dat is voor iedereen goed, jong en oud.‘

In het sport- en beweegakkoord lezen de kinderambassadeurs Nieuwegein veel onderdelen die ook voor de kinderen in onze leeftijd belangrijk zijn. Zo wordt er gesproken over bewegen op school, de speelplaatsen van scholen meer aantrekkelijk maken voor bewegen voor en na school, rookvrije speel- en sportplekken, kinderen ambassadeurs maken van hun sporten: laten vertellen over hun sporten, goede sportlessen op de basisscholen.

‘Sport ID vind ik belangrijk, zodat alle kinderen de kans krijgen te sporten, dat is gezond voor je lijf en je hoofd en je leert samenwerken’ aldus Reijn, die ook kinderambassadeur is in Nieuwegein.

Veel van de activiteiten van de kinderambassadeurs Nieuwegein staan de laatste tijd in het teken van de actie ‘Pesten is niet cool.’ Dus nóg belangrijker voor de kinderambassadeurs Nieuwegein waren de opmerkingen over het sporten bereikbaar maken voor iedereen; niemand uitsluiten. Sporten ook proberen bereikbaar te maken voor mensen (en kinderen) met een belemmering. Want uitsluiten is eigenlijk net als pesten.

Daarom wilden Reijn, Sterre en Cebelle graag namens de kinderambassadeurs hun handtekening onder de overeenkomst zetten; en gaan de kinderambassadeurs kijken of er misschien samen met SPORT-ID Nieuwegein  samengewerkt kan worden.

 

SchrijversPen

Schrijfster Heleen van den Hoven woont al ruim dertig jaar in Nieuwegein. Onlangs kwam haar derde boek Het Tango algoritme uit. Toen haar kinderen nog klein waren, schreef Heleen De Troonladder en Losse tanden, enkele kinderboeken die spelen in de wijk Zuilenstein. Deze boeken zijn via onze webshop te koop.

Voor de lezers van De Digitale Stad Nieuwegein tekent ze wekelijks haar spinsels op met haar schrijverspen. Deze week: ‘Durf te vragen.’

Heleen van den Hoven: ‘Een deel van het werk van een schrijver is wat we graag ‘research’ noemen, en wat soms niet meer betekent dan jezelf inlezen in een onderwerp. Een enkele keer is dat genoeg, maar vaak heb je daarnaast specialisten of ervaringsdeskundigen nodig.’

‘Waar het schrijven zelf een heerlijke teruggetrokken bezigheid is, een soort legitieme zelfisolatie, voor research buitenshuis moet ook deze introvert de deur uit. Zoeken in een steeds groter netwerk, adressen achterhalen van mensen die interessante rapporten schrijven, websites bezoeken, allemaal middelen om namen en adressen te achterhalen van personen die kunnen helpen. En dan mails sturen of – een extra drempel over – de telefoon pakken en bellen. Gemakkelijk vind ik dat niet, zomaar binnenvallen in andermans situatie, een onbekende met een vraag. Misschien komt het omdat ik zelf ook niet graag gestoord word als ik schrijf, maar om iemand op te bellen moet ik echt een drempel over.’

‘Gelukkig heb ik drie thrillers op mijn naam staan, dat zet de deur wel op een kier. En gelukkig praten veel mensen graag over hun werk. Per slot van rekening vraag ik niet om bedrijfsgeheimen. Althans, niet direct. Het fysiek kennismaken is ook wel spannend, maar op een leuke manier. Als technisch schrijver heb ik twintig jaar geleden veel specialisten moeten bevragen, en daarbij heb ik wel geleerd dat domme vragen niet bestaan. Bovendien was het wanneer je technische mannen spreekt (99% van de bouwers of programmeurs was man) een voordeel dat ik een vrouw ben. Mannen leggen extra goed uit aan vrouwen. Als schrijver gaan mijn vragenlijsten tegenwoordig wel wat verder. Ik hoef niet per se te weten wat er in een apparaat gebeurt wanneer je op een knop drukt, maar wil wel weten of het geluid maakt.’

‘Enfin na een drukke researchweek heb ik nu allerlei afspraken staan, zoals met een boswachter en een wateronderzoeker. Voor mijn boek mis ik nu nog een bron, die ik moeilijk om hulp durf te vragen. Ik zou graag met een dove of slechthorende vrouw praten, iemand die gebarentaal kent, maar ik vind dat tegelijkertijd nogal een groot ding. Naast de normale gêne speelt ook mijn twijfel mee. Kan ik realistisch schrijven over een handicap, zonder op het sentiment te spelen? Ik twijfel, mijn zoektocht naar informatie is nog lang niet klaar.’

‘Kortom, deze week heb ik heel wat bereikt, ben ik enkele drempels overgestapt, en heb ik nog geen woord geschreven.’

Kindervakantieweek Bouwgein heeft thema: ’50 jaar Nieuwegein’

Dit jaar organiseert Bouwspeeltuin Bouwgein in de laatste week van de zomervakantie (van 23 t/m 27 augustus) weer de kindervakantieweek! Het thema van de kindervakantieweek dit jaar is ’50 jaar Nieuwegein’. Vanwege de Coronamaatregelen zal de inschrijving voor de kindervakantieweek dit jaar digitaal zijn. De inschrijving gaat in fases. Dit jaar kunnen er helaas maximaal 150 kinderen deelnemen, daarom zal er geloot worden bij meer aanmeldingen.

Uiteraard heeft de organisatie te maken met de nog geldende Corona maatregelen. ‘Maar we verzekeren jullie ervan dat de kindervakantieweek nog steeds een superleuk en vol programma zal zijn met diverse activiteiten zoals: theater, hutten bouwen, sportieve activiteiten en workshops. Dit jaar zal er helaas geen overnachting zijn op de donderdag, maar voor de oudste deelnemers (vanaf 8 jaar) die dat willen is er op de donderdagavond wel een spook-/speurtocht’ aldus de organisatie.

Aanmelden voor de kindervakantieweek
‘We vragen iedereen zich in eerste instantie per mail aan te melden. De aanmelding (naam en leeftijd) kan uitsluitend gemaild worden naar inschrijvingkvw2021@bouwgein.nl. De mailbox zal alleen open zijn op woensdag 7 juli van 17.00 uur tot 21.00 uur. Alleen kinderen uit het eigen gezin kunnen worden ingeschreven.’

De kinderen die worden ingeloot zullen vervolgens een link ontvangen naar het digitale inschrijfformulier. Wanneer dit inschrijfformulier volledig is ingevuld en ingediend zal er als laatste een betaallink worden verzonden waarmee de inschrijving kan worden bevestigd. De bijdrage is voor bouwers (vanaf 6 jaar) 22,50 euro, voor kleuters 17,50 euro. Kinderen met een Stadspas betalen 2,50 euro.

De details over het programma zullen middels een programmaboekje gemaild worden voorafgaand aan de kindervakantieweek. We zullen elke dag rond 09.30-10.00 uur starten met het programma, op maandag t/m woensdag eindigt het programma rond 15.00 uur, en op vrijdag rond lunchtijd. Het programma op donderdag kent, afhankelijk van leeftijd en keuzes, een eindtijd van 15.00 uur, na het eten om 19.00 uur of 23.30 uur (na de spook-/speurtocht).

Help mee
Bouwspeeltuin Bouwgein is nog op zoek naar vrijwilligers. Dus vind je het leuk om een dag of de hele week te komen helpen, stuur dan een mail naar kvwbouwgein@gmail.com.

‘Fietsfoto van de week’

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. Deze kunt u wekelijks bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week fietskunst in de binnenstad van Nieuwegein.

Linda: Hé, wat doet deze fietskunst opeens op het City-parkeerterrein? Het blijkt een initiatief van Steunpunt Vluchtelingen (naar een idee van Clarion) om het wat desolate terrein op te leuken tot er echt gebouwd gaat worden. Dit fietsenhek sluiten mooi aan bij waar Steunpunt Vluchtelingen en ik mee bezig zijn: de fietslessen voor volwassenen die fietsen niet van huis uit meegekregen hebben, nieuw leven inblazen. Prima oefenplek alvast!

Uitspraak Raad van State heeft grote gevolgen voor windturbines in Rijnenburg en Reijerscop

De Raad van State heeft vandaag een uitspraak gedaan die grote gevolgen kan hebben voor de plannen voor windturbines in Nederland, ook de plannen voor windturbines in Rijnenburg en Reijerscop bij Nieuwegein. De Nederlands aanpak windturbines is in strijd met het Europees recht. De overheid heeft de eigen normen voor veiligheid, geluidsoverlast en milieu nooit goed getoetst.

Persrechter Rosa Uylenburg legt in onderstaande video uit waarom het Europees recht dwingt tot zo’n milieubeoordeling van de Nederlandse windturbinenormen. Voor de volledige toelichting over wat er nu moet gebeuren en wat de gevolgen zijn voor windparkbesluiten

Buren van Rijnenburg en Reijerscop zeggen al jaren dat de normen die de Nederlandse overheid hanteert niet deugen.

Over Buren van Rijnenburg en Reijerscop
Grootschalige windmolens in de directe omgeving van de polder Rijnenburg leidt al in de planvorming tot veel onrust en bestuurlijke problemen: er is immers een enorme impact op de bestaande functies van deze groene-hart polder en ook voor de toekomst na 2030 voor duurzame woningen. Maar ook op landschap, levende natuur, dag-nachtritme, of waardedaling van bestaande huizen. Los daarvan ontstaan er bepaalde vormen van hinder die niet te bestrijden zijn (o.a. met betrekking tot geluid en slagschaduw, lichthinder). Deze belangengroep ziet in zonne-energie en kleinschaliger opzet veel meer toekomst.

Het hoofddoel van de belangengroep is het voorkomen van hinder. Dat doel en de aanpak zijn verwoord als volgt:

De belangengroep Buren van Rijnenburg en Reijerscop (BVRR) is actief als belangenorganisatie voor personen die wonen in of rond het hierna omschreven plangebied genaamd Rijnenburg /Reijerscop binnen een afstand van 1500 meter dan wel binnen een afstand van tien maal de tiphoogte van (geplande) windturbine(s).

Dit plangebied wordt in het oosten en noorden begrensd door de snelwegen A-2/A-12 (inclusief de bermen ter weerszijden van deze snelwegen), en in het zuiden en westen door de gemeentegrenzen van Woerden, Montfoort en IJsselstein. Het gebied valt grotendeels onder het bestuur van de stad Utrecht en is onderdeel van de wijk ‘Vleuten- de Meern – Haarzuilens’.

Politie vraagt daders beroving zich te melden, anders worden beelden vrijgegeven

Maandag 21 juni rond 17.15 uur werd een jongen onder bedreiging met een steekwapen beroofd van een som contant geld. De politie heeft de zaak in onderzoek en vraagt de daders zich te melden. Daarmee kunnen zij voorkomen dat beelden van de beroving getoond worden.

Het slachtoffer, een 16-jarige jongen uit Den Bosch, had via social media een afspraak gemaakt om een scooter te kopen, en was op het afgesproken tijdstip bij de tramhalte Wijkersloot. Daar werd hij gewenkt door een jongen, die met hem naar de parkeerplaats achter de tramhalte liep om naar de scooter te kijken. De vriend die met het slachtoffer mee was, werd verteld dat hij moest wachten bij een tramhalte om de hoek.

Op de parkeerplaats bedreigde de verdachte het slachtoffer met een steekwapen en er kwamen nog twee jongens tevoorschijn uit de bosjes die ook allebei een steekwapen bij zich hadden.  Ze namen onder bedreiging het geld van de jongen af en gingen ervandoor richting het Marisplantsoen. Het opgegeven signalement is drie donkergetinte jongens allen in het donker gekleed, één had een muts, een gouden oorbel en een grijze joggingsbroek aan.

Parkeerplaats nabij de tramhalte aan de Ritsemalaan

Camerabeelden beschikbaar
Het slachtoffer belde gelijk de politie, en de agenten die kwamen, zochten naar de drie daders. Zij werden niet gevonden. De politie heeft de zaak in onderzoek en vraagt getuigen en mensen die weten wie de daders zijn, om contact op te nemen via 0900-8844. Nog beter is het als de daders zichzelf melden. De politie heeft camerabeelden van hen, en wil graag voorkomen dat die in (regionale) opsporingsprogramma’s getoond moeten worden.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: Er wordt bij ons gerenoveerd! Tenminste, dat was de bedoeling. De aannemer kwam vroeg zijn spullen klaarzetten; dan konden ze vroeg beginnen. Maar ja, toen sloeg het weer om. Je wordt er wel handig van, zo’n enorme stellage in de tuin. Oefenen voor limbo-dansen, bijvoorbeeld.

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Kijk hier maar. Er zijn al drie delen! 

Kunstwerk aan de Penningburg officieel geopend

Een knuffelbeertje, een bloemenvaas en een speelgoedfietsje: stukje bij beetje verschenen deze voorwerpen begin juni op de muur van de Penningburgflat in Nieuwegein. Kunstenaar Jan Heinsbroek, beter bekend als Jan is de Man, maakte daar zijn grootste schildering ooit. Het is een gigantische vitrinekast van 25 meter hoog geworden met daarin dierbare spullen van omwonenden.

Vandaag opende wethouder Jan Kuiper, als wethouder ‘Betere Buurten’ het kunstwerk. Dit samen met de bewoners en natuurlijk de kunstenaar zelf. Onze videograaf Bart van Rooijen was ter plekke om het videografisch te ‘vangen’ voor onze lezers.

Naast het hondje van Trees Hijman, een bloemenvaas en een knuffelbeer, schilderde Jan Heinsbroek ook het miniatuurfietsje van Will van Doren. Het fietsje is oud, blikken speelgoed. De zoon en dochter, inmiddels allebei in de veertig oud, speelden er vroeger fanatiek mee. “We wilden het bewaren.”

“Het is een leuke, blijvende herinnering, als je het zo vereeuwigd ziet”, zegt van Doren over het schilderij op de flat naast haar flat. Ze houdt van graffiti: op de meterslange muur van haar dakterras staat een gespoten afbeelding van een berglandschap. Over het werk van Jan is de Man zegt ze: “Het is geweldig, vooral de diepte die hij erin schildert. Ik vind het heel knap!”

De muurschildering is één van de eerste verbeteringen in de buurt in het kader van het buurtverbeteringsprogramma Betere Buurten. Ondertussen wordt er samen met bewoners hard gewerkt aan een ontwerp voor de openbare ruimte: het groen, de straten, de stoepen en ook de bankjes en speeltuintjes. Daarnaast werkt Betere Buurten in de Muntenbuurt ook aan verbetering van de gezondheid en veiligheid, en zet het programma zich in om mensen (weer) mee te laten doen in de buurt en in de maatschappij.

Betere Buurten
Krap 40 jaar geleden werd de Muntenbuurt in de wijk Batau Noord gebouwd. Nu is de buitenruimte aan vernieuwing toe. De gemeente Nieuwegein wil de buurt graag duurzaam opknappen, zodat bewoners er ook in de toekomst prettig wonen. We gaan bijvoorbeeld aan de slag met het groen, de speelvoorzieningen, straatmeubilair, straten en stoepen en verlichting. Om de buurt te laten passen bij de behoeften van bewoners werkt de gemeente zoveel mogelijk samen met bewoners en andere belanghebbenden in de buurt. De Muntenbuurt is de zevende Betere Buurt (gestart in 2021) van het Betere Buurtenprogramma dat in 2016 startte in de eerste buurt.

Regiodeal
De Muntenbuurt is een bijzondere Betere Buurt. Dankzij extra financiering wordt er tegelijk met het opknappen van de buitenruimte ook gewerkt aan de gezondheid, veiligheid en participatie van inwoners in de buurt en in Batau. Dit is mogelijk dankzij de Regio Deal Vitale Wijken Overvecht, Vollenhove en Batau. Hierin werken Rijk, de provincie Utrecht en de gemeenten Utrecht, Zeist en Nieuwegein als één overheid samen aan leefbare, veilige en gezonde wijken met gelijke kansen voor iedereen.

Romeinse nederzetting ontdekt onder kantoren aan Edisonbaan in Nieuwegein

In Nieuwegein zijn onder naoorlogse kantoren in de wijk Rijnhuizen resten ontdekt van een nederzetting uit de Romeinse tijd. Er zijn onder andere mestkuilen, waterputten en waarschijnlijk sporen van huizen aangetroffen.

Archeoloog Sascha Benerink die het onderzoek leidt aan de Edisonbaan in Nieuwegein, is vooral verrast door de mate waarin de sporen nog intact zijn gebleven. Er zijn wel al vaker vondsten gedaan in Nieuwegein uit de Romeinse tijd, maar door naoorlogse bouwactiviteiten zijn veel sporen beschadigd geraakt en is veel ongezien verdwenen.

De nederzetting die ontdekt is aan de Edisonbaan lag aan een minstens 12 meter brede geul. Onduidelijk is nog of deze in de Romeinse tijd watervoerend was of niet. In de geul zelf blijkt veel afval van de nederzetting te liggen. Archeoloog Benerink vertelt enthousiast over de resultaten: “Er zijn nog opvallend veel sporen bewaard gebleven, en we hebben inmiddels al aardig wat kratten met vondstmateriaal kunnen verzamelen. We hebben zelfs ook enkele oude mantelspelden tussen het nederzettingsafval ontdekt.” Ook de waterputten zijn volgens hem bijzonder. “Wat opvalt aan de waterputten is dat er oud bouwhout is gebruikt, waaronder een mogelijk stuk ankerbalk, waarschijnlijk afkomstig van een gebouw.”

De aanvangsdatum van de nederzetting intrigeert Benerink ook: “De nederzetting start zo rond het midden van de eerste eeuw, en dat is net ook de periode dat de Romeinse rijkgrens tot stand komt. Dat lijkt mij geen toeval.” Die oude grens van het Romeinse rijk ligt hemelsbreed zo’n 5 km noordelijk. Of er een samenhang is met die grens, zal nader onderzoek duidelijk moeten maken.

Het is niet de eerste keer dat er bijzonder Romeinse vondsten worden gedaan in Nieuwegein. Vorig jaar ontdekten archeologen op het bedrijventerrein Het Klooster, dat circa 2 km oostelijk ligt, een Romeinse helm. Nieuwegein lijkt aardig in trek te zijn geweest als woonplaats in de Romeinse tijd. Toch is het geen jaarlijkse kost dat er een nederzetting uit de Romeinse tijd wordt opgegraven. Het merendeel van de vindplaatsen is grotendeels ongezien bij de naoorlogse bouwactiviteiten verloren gegaan. Dat maakt de nederzetting aan de Edisonbaan bijzonder, omdat de vondsten ditmaal goed bestudeerd kunnen worden. De opgravingen zullen nog tot circa eind juni in beslag nemen.

Het archeologisch onderzoek aan de Edisonbaan is uitgevoerd, omdat er nieuwe woningen op de plek van de kantoren komen. De wijk Rijnhuizen verandert van een wijk met voornamelijk kantoren naar een gemengde leefwijk. Een wijk waar nog wel kantoren zijn, maar waar de nadruk ligt op leven, wonen en recreëren. De archeologische vondsten bevestigen het credo van de wijk: ‘vanuit oorsprong in ontwikkeling’.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Roofvliegen hebben een gevorkte middenspriet en zijn verder blijkbaar zo indrukwekkend, dat zij alle van een Nederlandse naam zijn voorzien. Je ziet ze weinig, dus deze keer maar eens de Knobbelbladjager.

Udo: ‘De knobbelbladjager ziet er voor een vlieg nogal vreemd uit, dus zou hij wel moeten opvallen. Toch zie je ze weinig, doordat ze ofwel doodstil op een blad zitten of zigzaggend door de struwelen (van het IJsselbos) jakkeren.