Kunstwerk aan de Penningburg officieel geopend

Een knuffelbeertje, een bloemenvaas en een speelgoedfietsje: stukje bij beetje verschenen deze voorwerpen begin juni op de muur van de Penningburgflat in Nieuwegein. Kunstenaar Jan Heinsbroek, beter bekend als Jan is de Man, maakte daar zijn grootste schildering ooit. Het is een gigantische vitrinekast van 25 meter hoog geworden met daarin dierbare spullen van omwonenden.

Vandaag opende wethouder Jan Kuiper, als wethouder ‘Betere Buurten’ het kunstwerk. Dit samen met de bewoners en natuurlijk de kunstenaar zelf. Onze videograaf Bart van Rooijen was ter plekke om het videografisch te ‘vangen’ voor onze lezers.

Naast het hondje van Trees Hijman, een bloemenvaas en een knuffelbeer, schilderde Jan Heinsbroek ook het miniatuurfietsje van Will van Doren. Het fietsje is oud, blikken speelgoed. De zoon en dochter, inmiddels allebei in de veertig oud, speelden er vroeger fanatiek mee. “We wilden het bewaren.”

“Het is een leuke, blijvende herinnering, als je het zo vereeuwigd ziet”, zegt van Doren over het schilderij op de flat naast haar flat. Ze houdt van graffiti: op de meterslange muur van haar dakterras staat een gespoten afbeelding van een berglandschap. Over het werk van Jan is de Man zegt ze: “Het is geweldig, vooral de diepte die hij erin schildert. Ik vind het heel knap!”

De muurschildering is één van de eerste verbeteringen in de buurt in het kader van het buurtverbeteringsprogramma Betere Buurten. Ondertussen wordt er samen met bewoners hard gewerkt aan een ontwerp voor de openbare ruimte: het groen, de straten, de stoepen en ook de bankjes en speeltuintjes. Daarnaast werkt Betere Buurten in de Muntenbuurt ook aan verbetering van de gezondheid en veiligheid, en zet het programma zich in om mensen (weer) mee te laten doen in de buurt en in de maatschappij.

Betere Buurten
Krap 40 jaar geleden werd de Muntenbuurt in de wijk Batau Noord gebouwd. Nu is de buitenruimte aan vernieuwing toe. De gemeente Nieuwegein wil de buurt graag duurzaam opknappen, zodat bewoners er ook in de toekomst prettig wonen. We gaan bijvoorbeeld aan de slag met het groen, de speelvoorzieningen, straatmeubilair, straten en stoepen en verlichting. Om de buurt te laten passen bij de behoeften van bewoners werkt de gemeente zoveel mogelijk samen met bewoners en andere belanghebbenden in de buurt. De Muntenbuurt is de zevende Betere Buurt (gestart in 2021) van het Betere Buurtenprogramma dat in 2016 startte in de eerste buurt.

Regiodeal
De Muntenbuurt is een bijzondere Betere Buurt. Dankzij extra financiering wordt er tegelijk met het opknappen van de buitenruimte ook gewerkt aan de gezondheid, veiligheid en participatie van inwoners in de buurt en in Batau. Dit is mogelijk dankzij de Regio Deal Vitale Wijken Overvecht, Vollenhove en Batau. Hierin werken Rijk, de provincie Utrecht en de gemeenten Utrecht, Zeist en Nieuwegein als één overheid samen aan leefbare, veilige en gezonde wijken met gelijke kansen voor iedereen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk