Eenzijdig ongeval lijdt tot kleine kettingbotsing door kijkers

Op de Laagravenseweg in Nieuwegein is woensdagavond 30 december jl. een ongeluk gebeurd, met zeker één gewonde tot gevolg. Een auto raakte in volle snelheid van de weg en kwam hard in botsing met een verkeerspaal.

Het ongeluk gebeurde rond 20.15 uur op de afslag van de A12. De auto raakte van de weg, botste met de paal en kwam vervolgens tot stilstand op de andere weghelft. De bestuurder stapte uit, maar zakte vervolgens in elkaar en is daarna door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Direct na het ongeluk botsten nog eens drie auto’s op elkaar, vermoedelijk als gevolg van het kijken naar het andere ongeluk waarbij een bestuurder op zijn voorganger klapte. De inzittenden van deze auto’s bleven ongedeerd. Na het wegslepen van diverse auto’s door een bergingsbedrijf en het reinigen van het wegdek, kon de weg weer worden vrijgegeven voor al het verkeer. De politie doet onderzoek hoe het ongeval heeft kunnen plaatsvinden.

AHN Kookworkshop en Soosmiddag in de Boogh

De Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN) organiseert op zaterdag 9 januari aanstaande weer een gezellige soosactiviteit en een kookworkshop. Iedereen is van harte welkom in de Boogh aan de Oortjesburg 2 in Nieuwegein. Aanmelden vooraf is wel verplicht! De Soosmiddag begint om 13.30 uur en duurt tot 16.00 uur. De kookworkshop is van 10.00 – 12.30 uur. Om 12.30 uur zal de gemaakte lunch samen worden genuttigd.

Tijdens de Soosmiddag is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een drankje en om met elkaar Bingo te spelen. Er zijn weer leuke prijsjes te winnen en u bent van harte uitgenodigd om mee te doen. In verband met de Corona-veiligheidsmaatregelen zijn er echter maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus vooraf aanmelden is verplicht.

Voor meer informatie of voor aanmelden kunt u mailen naar begeleider@hulpdienstnieuwegein.nl of telefonisch iedere werkdag van 10.00 uur tot 12.30 uur op telefoonnummer: 030 30 73 574. Mocht het vervoer een probleem zijn, dan kunt u dit (tijdig) aangeven op bovenstaand telefoonnummer en dan kijken we samen naar een oplossing. Meer informatie over de activiteiten van de AHN vindt u op deze website.

De 21-jarige man uit Utrecht officieel verdacht van veroorzaken dodelijk ongeval op de A2 bij Nieuwegein

De 21-jarige Utrechter die kort na het ongeval werd aangehouden voor betrokkenheid bij een dodelijk ongeluk op de A2, blijft voorlopig vast zitten. De rechter-commissaris heeft zijn voorarrest met 14 dagen verlengd. Bij het ongeval op 23 december kwam een 20-jarige vrouw uit Nieuwegein om het leven.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de man ervan dat door zijn schuld het dodelijke ongeval is veroorzaakt. Eerder werden ook al twee andere Utrechters aangehouden in verband met het ongeluk. Zij zijn inmiddels vrijgelaten, maar blijven verdachten in het onderzoek.

Een ooggetuige vertelde dat hij vlak voor het ongeluk door een rode Audi met zeer hoge snelheid werd gepasseerd. Even later zag hij dat deze auto op de auto van het slachtoffer was gebotst. De politie meldde vervolgens dat de inzittenden vervolgens waren gevlucht. De volgende dag werden de drie verdachten aangehouden.

In verband met het onderzoek liet de politie weten op zoek te zijn naar dashcambeelden van weggebruikers die tussen op 23 december 22.40 uur en 23.00 uur over de A2 bij Nieuwegein reden.

Ophalen van kerstbomen

RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) haalt begin januari 2021 kerstbomen aan huis op. Wanneer RMN in uw wijk start kunt u vindt u terug op het digitale inzamelschema van het reinigingsbedrijf of in de gratis RMN-app.

Leg uw kerstboom op de geplande ophaaldag uiterlijk om 07.30 uur op de aanbiedplaats waar u normaal gesproken uw container neerzet. Woont u in een flat of appartementencomplex? Bied dan uw kerstboom aan op vijf meter afstand van de ondergrondse verzamelcontainer.

Extra werkzaamheden
Het inzamelen van de kerstbomen is een taak die RMN naast haar reguliere werkzaamheden uitvoert. Dit vergt extra inzet qua voertuigen en personeel. Het kan dan ook voorkomen dat RMN niet op de geplande ophaaldag, maar later die week bij uw adres langskomt om uw kerstboom op te halen.

RMN vragen u pas contact te zoeken met de afdeling Publiekscontacten als uw kerstboom na anderhalve week nog niet is weggehaald. Medewerkers van RMN doen uiteraard hun uiterste best om uw kerstboom zo snel mogelijk op te halen.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘2020… wat een jaar. Een jaar vol plannen, maar daar hield een zeker virus geen rekening mee. Ik heb veel over mijzelf geleerd en ik heb ook bijzondere dingen gedaan. Zo heb ik mijn eerste twee strips uitgegeven (Pen-i deel 1 en 2!) en is de Nederlandse vertaling van mijn fantasyboek uitgekomen. Oh ja, en wespen… ik heb heel veel over wespen geleerd. Op naar 2021, want ik heb nog genoeg te delen!’

Fietsersbond Nieuwegein: ‘Drie weken inspraaktermijn Mobiliteitsvisie onacceptabel’

Fietsersbond Nieuwegein vindt de inspraaktermijn voor de Mobiliteitsvisie onacceptabel en vraagt het college om deze met tenminste drie weken te verlengen. De huidige termijn van drie weken, die ook nog eens grotendeels in de kerstvakantie valt, is te kort om een goede reactie te geven. Ook reageert de gemeente niet op verzoeken om bronnen en informatie te verstrekken.


Fietsers rijden langs het Nieuwegeinse Stadshuis aan de Doorslag

In een brief aan het college noemt voorzitter Clarion Wegerif de korte reactietermijn weinig respectvol ten opzichte van vrijwilligersorganisaties als de Fietsersbond, maar ook ten opzichte van de ruim duizend inwoners van Nieuwegein, die via een enquête hun mening gaven. De korte inspraaktermijn, van 17 december 2020 tot en met 8 januari 2021, is ook erg ongebruikelijk: de gemeente Utrecht hanteert een termijn van acht weken voor haar Mobiliteitsvisie en de termijn voor de Nieuwegeinse ontwerp-Omgevingsvisie bedroeg zes weken.

Bronnen niet beschikbaar
Clarion Wegerif: “De Mobiliteitsvisie is een belangrijk document voor ons, als belangenvereniging voor fietsers, maar ook voor de ruim duizend Nieuwegeiners, die zich betrokken voelen bij het verkeer in onze stad. Dat blijkt wel uit de grote hoeveelheid ingevulde enquêtes. De korte inspraaktermijn staat bovendien in schril contrast tot de tijd die de gemeente zelf heeft genomen voor het opstellen van de visie: meer dan tweemaal zo lang als door henzelf gepland”.

In de Mobiliteitsvisie staat, dat de resultaten van de inwonersenquête zijn verwerkt in de visie, maar wat de geënquêteerden precies vonden wordt niet vermeld. De resultaten van die enquête en andere bronnen zijn volgens de visie op aanvraag beschikbaar, maar een reactie van de gemeente op verzoeken van de Fietsersbond via telefoon en mails bleef uit.

Fietsersbond vraagt om verlenging van inspraaktermijn
Fietsersbond Nieuwegein vraagt het college daarom om een verlenging van de inspraaktermijn met tenminste drie weken, en om toezending van de gevraagde bronnen op uiterlijk 4 januari 2021.

‘De Lingestraat’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Lingestraat. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Lingestraat in de wijk Vreeswijk.

Shannon Romijn uit Nieuwegein beste tatoeëerder ter wereld van 2020

Ondanks het moeilijke jaar vanwege het Coronavirus, loopt het voor de 27-jarige Nieuwegeinse Shannon Romijn van tattoo Instinkt erg goed. Sterker nog, ze is vandaag uitgeroepen tot beste tatoeëerder ter wereld van 2020. De competitie was een initiatief van MediaZink, een platform voor Body Art.

De Nieuwegeinse Shannon is alom bekend in binnen en buitenland voor haar miniportretjes van zowel dier als mens. Aanvankelijk gestart op een internationale tattoo-conventie in Frankrijk. Haar geplande klant kon onverwachts niet doorgaan en aangezien ze toch graag wilde laten zien wat ze kon, zette de Nieuwegeinse het portretje van Edgar Allan Poe op haar eigen enkel. ‘Mini portretjes zijn absoluut mogelijk’ aldus Shannon. ‘Mits gezet door de juiste artiest.’

Dit bleef uiteraard niet onopgemerkt en maakt Shannon Romijn, die haar studio heeft in de wijk Galecop in Nieuwegein, naam met deze kleine kunstwerkjes van exact 5.2 cm. De maat is heel specifiek en de details die ze er in legt en liegen er niet om. ‘Zo klein en zo gedetailleerd’ is iets wat haar klanten gelijk zeggen. Bijzonder is ook dat Shannon de portretjes niet in black & grey zet, maar in grijstinten. Oftewel een kleuren mini tattoo in grijs. Dit loopt nauwelijks terug, waardoor de kleur lang behouden blijft.

De Nieuwegeinse heeft al veel prijzen in haar studio staan. De meeste uit Scandinavië, en wel 10 uit Finland, maar de meeste komen uit Nederland. Twee prijzen komen uit Amerika en een uit België. De prijzen zijn gewonnen tijdens conventies over de hele wereld. En nu legt de hele wereld aan haar voeten. Tijdens de finale liet ze twee concurrenten uit Zweden achter zich: Helene Dahlberg (v) en Danne Epic Persson (m) die uiteindelijk nummer twee en drie werden.

 

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Van wilde zwijnen is bekend dat ze in de herfst kilo’s eikels naar binnen slaan, maar kleine eikelboorders kunnen er ook wat van. Boorkevers hebben het voorzien op allerlei zaden en pitten, en er zijn er heel veel van. Ze zijn per soort gespecialiseerd op bepaalde zaden en pitten. De kleine eikelboorder houdt het op eikels. Zoals deze.’

Udo: ‘Dit grappige beestje is een kleine (6 mm) eikelboorder en als u eens een eikel mocht vinden met een of meer gaatjes… Jawel, hij lust ze rauw. De enorm lange snuit doet een beetje aan Pinokkio denken, maar die snuit wordt een voelknots genoemd. Hij doet dus héél veel op het gevoel.

Politie zoekt dashcambeelden van dodelijk ongeval A2 bij Nieuwegein

In het onderzoek naar het dodelijk ongeval van 23 december, is de politie op zoek naar dashcambeelden. Reed u die avond tussen 22.30 uur en 23.30 uur over de A2 ter hoogte van Nieuwegein, en heeft u mogelijk videobeelden? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de politie.

Ook beelden voorafgaand aan het ongeluk kunnen een beter beeld geven van de situatie. Het ongeluk vond om 22.50 uur plaats ter hoogte van Nieuwegein, maar ook beelden van de route voorafgaand aan en na het ongeluk helpen met het onderzoek. Daarbij zijn we specifiek op zoek naar rood gekleurde auto’s met opvallend rijgedrag. Als uw auto of motor beschikt over een camera die beelden vast heeft gelegd die avond, vragen we u om deze te delen met de politie.

Bovenstaand ziet u de route waarvan we beelden zoeken op 23 december, tussen 22.30 en 23.15 uur. Heeft u beelden? U kunt deze uploaden via dit tipformulier, of u kunt contact opnemen via 0900-8844.

Inmiddels zijn twee verdachten vrijgelaten
Twee van de drie mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het ongeluk zijn vrijgelaten. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten. De derde verdachte wordt morgen voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De drie aangehouden twintigers zaten sinds hun aanhouding, de dag voor Kerst, in beperking. Dat betekende dat ze geen contact mochten hebben met elkaar of met de buitenwereld. De twee mannen die nu zijn vrijgelaten blijven verdachten in het onderzoek, laat een woordvoerder van het OM weten.