‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Van wilde zwijnen is bekend dat ze in de herfst kilo’s eikels naar binnen slaan, maar kleine eikelboorders kunnen er ook wat van. Boorkevers hebben het voorzien op allerlei zaden en pitten, en er zijn er heel veel van. Ze zijn per soort gespecialiseerd op bepaalde zaden en pitten. De kleine eikelboorder houdt het op eikels. Zoals deze.’

Udo: ‘Dit grappige beestje is een kleine (6 mm) eikelboorder en als u eens een eikel mocht vinden met een of meer gaatjes… Jawel, hij lust ze rauw. De enorm lange snuit doet een beetje aan Pinokkio denken, maar die snuit wordt een voelknots genoemd. Hij doet dus héél veel op het gevoel.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk