Update: Vriendschapsband met Pulawy (Polen) onder druk

De gemeente Nieuwegein heeft lange tijd twee stedenbanden gehad; Pulawy in Polen en Rundu in Namibië. Met de laatste stad heeft Nieuwegein nog steeds een innige stedenband. Deze bestaat sedert maart 1994 en er worden nog steeds veel activiteiten ontwikkeld voor bijvoorbeeld scholen in de Namibische stad Rundu, zoals Red Nose Day.

Een stedenband is een formele vriendschapsband tussen twee steden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen gemeentelijke samenwerking (dit is vooral gericht op kennisuitwisseling) en de samenwerking tussen de samenlevingen.

De stedenband met Pulawy is na ruim 21 jaar in december 2015 gestopt. Sindsdien onderhoud de gemeente Nieuwegein met deze stad in Polen een informele vriendschapsband. Vanwege actuele ontwikkelingen in Polen staat deze vriendschapsband nu zwaar onder druk. De komende maanden zal deze binnen de gemeente Nieuwegein geëvalueerd worden.

De vraag is of een samenwerking met de stad Pulawy, die LHBT onvriendelijk is, past binnen het beleid van een gemeente die een regenboogagenda hanteert. Of erger, moet een gemeente zoals Nieuwegein, een vriendschapsband onderhouden met een andere gemeente die openlijk een bepaalde doelgroep discrimineert.

“In Pulawy hingen stickers met ‘Pulawy Free From LGBT’. Toen ik laatst over straat liep, werd ik nageroepen en uitgescholden door een man. Onze regenboog-spandoeken waren na twee dagen vernietigd, foto’s daarvan stonden online. Toen ik daarop reageerde, werd ik belaagd. Dit alles gebeurde nadat in mei de resolutie was aangenomen. Het zou ermee kunnen samenhangen, maar het kan ook toeval zijn” aldus een inwoner uit Pulawy.

Bezoekers aan de Poolse stad vragen zich af of Nieuwegein zich bewust is van het geïnstitutionaliseerd discrimineren van doelgroepen. Ruim 80 steden in Polen hebben zich onlangs openlijk uitgesproken dat hun stad een ‘LHBT-vrije zones’ is. Ook Pulawy!

Dit bordje is in scene gezet door de kunstenaar Bart Staszewski. Op deze manier wil de kunstenaar een statement maken en aandacht vragen aan de ‘LHBT-vrije zones’ in zijn land, Polen.  Staszewski: ‘Around 50 cities, regions has declared themself as free from LGBT “ideology”. My project is answer to it. Symbolic signs are answer to symbolics acts of discriminations.’

In iedere ‘LHBT-vrije zone’ heeft het lokale bestuur, zoals die in Pulawy, een resolutie aangenomen. Hoewel de exacte inhoud ervan per zone verschilt, blijft de kern van alle resoluties gelijk: kinderen en gezinnen moeten beschermd worden tegen de verspreiding van de ‘LHBT-ideologie’, die in strijd zou zijn met waarden die in de Poolse Grondwet verankerd staan. Alles wat deze waarden ondermijnt, bijvoorbeeld seksuele voorlichting op scholen, wordt afgekeurd.

Reactie van Pawel Matras, vice voorzitter van de gemeenteraad voor de politieke partij (PiS) in Pulawy: ‘Ik zal zeker als raadslid de intrekking van deze resolutie niet steunen. Naar mijn mening discrimineert ze niemand en er is geen reden voor ons om de resolutie op te zeggen.’ De resolutie voor de zogenaamde ‘LHBT vrije zone werd 31 mei 2019 door de gemeenteraad van Pulawy met 13 stemmen voor en 3 stemmen tegen aangenomen. Zie hieronder:

De Poolse LHBT-gemeenschap herkent zich niet in deze zogenaamde ideologie. Door het woord ideologie te gebruiken wekken bestuurders de indruk dat ze geen individuen uitsluiten. Zo rechtvaardigen ze hun discriminerende beleid.

Het Europees Parlement heeft inmiddels de Europese Commissie opgeroepen om tegen Polen op te treden en in te grijpen. Het is nog maar de vraag of de Poolse regering daar boodschap aan zal nemen.

Nieuwegein kan alvast een statement maken door de ‘LHBT-vrije zones’ in Pulawy streng af te keuren en de vriendschapsband op te zeggen. De gemeente Nieuwegein is nu aan zet.

Over de vriendschapsband en Pulawy
De stad Puławy ligt op de hoge rechteroever van de rivier de Wisla, 120 kilometer zuidoosten van Warschau, de hoofdstad van Polen. De wens om deze stedenband aan te gaan kwam destijds zowel uit de samenleving als uit de gemeenteraad. De stad Puławy is gekozen omdat het dezelfde geografische kenmerken heeft als Nieuwegein: evenveel inwoners, vergelijkbaar in opbouw en gelegen aan een rivier.

De samenwerking tussen de gemeenten had als doel kennisoverdracht tot stand te brengen. Zo heeft Puławy onze gemeente veel geleerd over stadspromotie en brengt Puławy, dankzij Nieuwegein, al jaren een gemeentegids uit. Ook de inwoners zelf onderhielden een band die werd ingevuld door de Initiatiefgroep Puławy. Zij organiseerden onder andere de succesvolle terugkerende jongerenuitwisseling.

Sinds het aangaan van de stedenband is de stad ontzettend ontwikkeld. Met behulp van Europese gelden bouwde Puławy onder andere een park voor wetenschap en techniek een jachthaven en een afvalscheidingsstation. Na 21 jaar besloot de raad de stedenband met Puławy per januari 2016 te beëindigen. Ondanks dat de stedenband officieel is beëindigd, spraken we af dat de vriendschapsband blijft bestaan. De vriendschapsborden zijn daarom nog steeds te zien wanneer u Nieuwegein binnenrijdt.

 

Bewoner Geinsche Hof geschrokken na brandje in magnetron

Vrijdagavond even na 18.30 uur is er een kleine brand ontstaan in een magnetron. Dat gebeurde in verzorgingstehuis De Geinsche Hof aan de Vuurscheschans in de wijk Fokkesteeg. Omdat de brand in een zorgcentrum was, werd al snel een extra brandweerwagen opgeroepen. De brandweer heeft de brand geblust en de ruimte geventileerd. Niemand raakte gewond.

De brand ontstond in één van de appartementen op de tweede verdieping. Door het snelle optreden van de brandweer en het personeel van de Geinsche Hof is erger voorkomen. De bewoners van het verzorgingshuis hoefden niet geëvacueerd te worden.

Rond 19.15 uur kon de bewoner weer zijn appartement in. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is onduidelijk.

Japanse delegatie uit Utsunomiya op bezoek bij Lucas Galecop

Twaalf gemeenteraadsleden uit Japan zijn vrijdag 24 januari jl. op bezoek geweest bij Basisschool Lucas Galecop. De delegatie wilde graag weten hoe het onderwijs in Nederland is georganiseerd en binnen welke kaders scholen vrijheid van handelen hebben. Daarnaast stelden ze veel vragen over het welbevinden van de kinderen op school en hoe we ervoor zorgen dat kinderen met plezier naar school gaan. Nederlandse kinderen staan bekend als de gelukkigste kinderen ter wereld.

Leerlingen van het leerlingenparlement hebben veel vragen van de delegatie uit het Japanse Utsunomiya kunnen beantwoorden maar hebben zelf ook veel mooie vragen gesteld. “Een belangrijke basis voor geluk is het contact tussen leerkracht en kind”, aldus schooldirecteur Rianne Spiegelenberg.

Spiegelenberg: “Dit start al bij het geven van een hand bij binnenkomst in de klas. Ook de ontwikkeling van sociale vaardigheden, zoals bij ons op school met de Vreedzame School, vormen een belangrijke basis voor de ontwikkeling van de sociale vaardigheden.”

Zoals één van de leerlingen mooi wist te verwoorden: “Soms vind ik vakken saai, maar hebben we zoveel andere onderwerpen, zoals de moestuin, de kunstenaar of een museumbezoek en die maken het weer dat ik met veel plezier naar school ga en leer.”

De delegatie uit Japan op de Lucas Galecop in Nieuwegein

 

Oprit A27 Nieuwegein uren dicht na ongeluk met bestelbusje

Op de oprit van de A27 bij Nieuwegein is vrijdagmiddag een bestelbusje van de weg gegleden. Het voertuig belandde in een sloot, maar gelukkig konden alle inzittenden zelfstandig uit de auto komen. Hoewel het ongeluk met een sisser afliep, blijft de oprit van de snelweg voorlopig dicht.

Er ligt namelijk iets glads op het asfalt. Rijkswaterstaat moet dat opruimen en verwacht daar nog wel een uur of vier mee bezig te zijn. Mogelijk gaat de weg dus pas rond 21.00 uur weer open. Het gaat om de oprit bij het tankstation, vlakbij restaurant Hajé, in de richting van Utrecht/Almere.

Het bestelbusje ramde tijdens de glijpartij nog een lantaarnpaal en een verkeersschild. De hulpdiensten vreesden dat er (zwaar)gewonden waren en dus werden de brandweer en een traumateam per helikopter opgeroepen. Uiteindelijk bleken zij dus niet nodig.

Drie vrouwen uit Nieuwegein opgepakt na inbraak in Leiderdorp

De drie daders van een inbraakpoging bij een woning aan de Heemraadlaan in Leiderdorp zijn vrouwen uit Nieuwegein dat heeft de politie bekend gemaakt. De vrouwen werden afgelopen donderdag door een omwonende betrapt en gingen er in een auto vandoor. De inbraakpoging vond rond 16.40 uur plaats.

Omstreeks 16.40 uur kwam de melding binnen dat een buurtbewoner had gezien dat er door drie vrouwen was ingebroken in een woning aan de Heemraadlaan. Omdat de getuige het kenteken kon doorgeven van de vluchtauto die door de vrouwen gebruikt was, was al snel bekend dat de auto in Nieuwegein thuis zou horen.

Nadat een zoektocht in de omgeving van Leiderdorp aanvankelijk niets opleverde, werd de auto later gezien toen de bestuurder in de buurt van Nieuwegein wilde gaan tanken. Daar werden de inzittenden, drie vrouwen uit Nieuwegein van 34, 43 en 43 jaar oud, aangehouden. Zij zijn op een politiebureau ingesloten voor verhoor.

Bel 112
In dit geval konden de verdachten worden aangehouden dankzij een oplettende buurtbewoner die in actie kwam. Na een inbraak blijkt achteraf echter ook vaak dat buren iets opvallends hebben gezien. En dat ze de politie niet belden, omdat ze dachten dat het toch niets was. Ook als u twijfelt, kunt u 112 bellen. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie inbraken voorkomen. Twijfel dus niet bij verdachte omstandigheden en bel 112.

‘De Burgemeester Kookt’ legt geen windeieren voor stichting ‘Dag Zonder Zorgen’

Vrijdag 11 oktober 2019 werd het jaarlijks terugkerende benefiet evenement ‘De Burgemeester Kookt’ gehouden. Dit evenement kent een lange historie. Al in de tijd van burgemeester Jan Laan werd dit evenement met regelmaat georganiseerd. Ieder jaar gaat de opbrengst naar een goed doel in Nieuwegein. Deze keer was het de beurt aan de stichting ‘Dag Zonder Zorgen.’

Burgemeester Backhuijs en Arnold van Anraad reikte de cheque, met het totaalbedrag van 11.055,- euro, vandaag uit aan Rick de Jong van de stichting ‘Dag Zonder Zorgen.’ Onze videograaf Jos van Vogelpoel en reporter Frans Evers waren ter plekke om het moment voor onze lezers vast te leggen.

Rick de Jong van de stichting ‘Dag Zonder Zorgen’: ‘We zijn zeer blij met het opgehaalde bedrag, heel veel gezinnen gaan hier van genieten. Het geld zal worden besteed aan aan diverse events zoals ‘De Grote Dag.’ We nemen dan gezinnen mee met een kleine portemonnee naar bijvoorbeeld een pretpark. We verzorgen die dag helemaal, van bus tot rode loper etc. We denken tussen de 450 tot 600 gezinnen gelukkig te kunnen maken.’

De cheque werd uitgereikt in het kantoor van van Anraad. Geen vreemde plek. Arnold van Anraad was ooit eigenaar van het bedrijf dat hij na zijn pensioenering heeft overgedragen aan zijn zoons. Van Anraad heeft ook Burgemeester Frans Backhuijs gevraagd om mee te doen met het benefiet evenement. Dit alweer zes jaar geleden.

Tijdens de laatste ‘Burgemeester Kookt’, mocht Arnold van Anraad de Anna van Rijnpenning ontvangen vanwege zijn inzet voor de Nieuwegeinse samenleving. In 2016 werd maar liefst 14.000,- euro opgehaald. toen ging het bedrag naar ‘School’s Cool.’

Arnold van Anraad kreeg de Anna van Rijnpennig tijdens de laatste ‘Burgemeester Kookt’

Over de stichting ‘Dag Zonder Zorgen’
Voor de meeste mensen zijn gezinservaringen met elkaar beleven en delen de gewoonste zaak van de wereld. We gaan met het gezin op vakantie, dagjes uit, naar de bioscoop of naar een pretpark. Wat is er mooier dat kinderen hun gezinservaringen met elkaar kunnen delen op school of op de sportclub.

Maar wat als een gezin door financiële omstandigheden niet in staat is om dergelijke gezinservaringen te kunnen beleven? Wat als er kinderen zijn die op school van andere kinderen hun verhalen horen, terwijl het voor hun niet mogelijk is om dezelfde ervaringen te kunnen mogen beleven.

Wat doet de stichting ‘Dag Zonder Zorgen’
Stichting Dag Zonder Zorgen zorgt ervoor dat gezinnen met kinderen tot en met 18 jaar die het niet al te breed hebben kunnen genieten van een gezinservaring. Een gezinservaring, waar anders geen geld voor zou zijn. Als betrokken medemens vinden wij het belangrijk om een positieve bijdrage te leveren aan de lokale maatschappij.

Waarom doen wij dit
Wij doen dit uit oprechte betrokkenheid en het gevoel iets te doen voor onze medemens. Wij gunnen het gewoon ieder gezin om samen mooie herinneringen te maken en deze gezamenlijk te delen. Wij zijn ervan overtuigd dat een Dag Zonder Zorgen bijdraagt aan het gezinsleven en aan de saamhorigheid binnen het gezin. Wij geloven dat gezinservaringen onbetaalbaar en zeer waardevol zijn.

Slijpwerk aan spoor in Nieuwegein-Zuid

In de nacht van zondag 26 januari vinden op de trambaan in Nieuwegein-Zuid werkzaamheden plaats. Tussen de eindhalte Nieuwegein-Zuid en de Henri Dunantlaan slijpen we het spoor bij.

Dit is nodig om geluidsoverlast van passerende trams te verminderen. De werkzaamheden worden ’s nachts uitgevoerd tussen 01.45 en 06.30 uur. Er wordt ‘s nachts gewerkt omdat het openbaar vervoer dan niet gehinderd wordt. Omdat het gebruik van de slijpmachines voor geluidsoverlast kan zorgen is de directe omgeving tevoren op de hoogte gesteld van het werk.

Dit werk is ter overbrugging van vernieuwing van de trambaan in Nieuwegein-Zuid in de zomer van 2020.

Bijeenkomst over duurzame inzetbaarheid


Bij HLB Blömer aan de Krijtwal 1 in Nieuwegein organiseert Samen voor Nieuwegein op dinsdag 4 februari van 15.00 uur tot 17.00 uur een bijeenkomst over duurzame inzetbaarheid. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via de website van Samen voor Nieuwegein.

Bij bedrijven en organisaties is duurzaamheid een belangrijk thema. Zeker ook bij de sociale aspecten van de bedrijfsvoering. Binnen de huidige krappe arbeidsmarkt is aandacht voor brede instroom en behoud van medewerkers heel belangrijk. En dan kun je denken aan onderwerpen als medewerkerstevredenheid, aandacht voor medewerkers die mantelzorger zijn, aandacht voor oudere medewerkers en verbetering van de arbeidsparticipatie van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Programma
Bij deze bijeenkomst zullen de deelnemers elkaar inspireren. Niet met een spreker die een theoretisch verhaal houdt, maar met de praktijkervaringen van de eigen partners. De volgende sprekers zullen onder andere aanwezig zijn: Mirella Lenters van HLB Blömer, Marian Bijvoet van SVS Inburgering, Jeroen Kwaaitaal van het Cals College en Dorathé van Doorn en Dorothy ten Wolde van Wederkeer Was & Strijkservice.

Na afloop van de presentaties kunnen de aanwezigen ervaringen uitwisselen over dit thema. De bijenkomst wordt afgesloten met een hapje en een drankje.

Informatie
Voor meer informatie over deze bijeenkomst kunnen belangstellenden kijken op op onze webiste. Ook kan contact worden opgenomen met Karin Beenen van Samen voor Nieuwegein, info@samenvoornieuwegein.nl of telefonisch: 06-43368435.

Vorig jaar organiseerde Samen voor Nieuwegein een bijeenkomst over de arbeidsmarkt. Dit keer is het thema duurzame inzetbaarheid. Foto: Henry Hekman

Bestemmingsplan stationsgebied City Nieuwegein vastgesteld

Met de vaststelling van het bestemmingsplan stationsgebied City Nieuwegein heeft de gemeenteraad van Nieuwegein afgelopen donderdagavond de weg vrijgemaakt voor het nieuwe tram/busstation en honderden extra woningen in de binnenstad van Nieuwegein. Alleen de SP en ieders Belang waren tegen het bestemmingsplan.

Een modern theater en kunstencentrum, een uitgebreid winkelaanbod, gezellige pleintjes, fijne lunchtentjes en restaurants, een bibliotheek, een markt op zaterdag, een Stadshuis voor praktische zaken: je vindt ’t in City!, de binnenstad van Nieuwegein.

Bovendien woon je er dicht bij alle voorzieningen op het gebied van gezondheid, dienstverlening en onderwijs. Midden in de stad, maar toch omringd door groen en water. De bereikbaarheid is perfect; zowel met de auto, de fiets als het openbaar vervoer. Dat maakt wonen in City aantrekkelijk voor iedereen. En City groeit.

Er komen flink wat nieuwe woningen en een modern knooppunt voor tram en bus. Zo wordt City levendiger, aantrekkelijker en duurzamer. Met als ambitie, de meest duurzame binnenstad van Nederland te worden.

Op 12 december 2019 is de gemeenteraad akkoord gegaan met de Gebiedsopgave City Nieuwegein. Deze Gebiedsopgave is onder meer de vertaling van de wensen die zijn opgehaald tijdens de co-creatiebijeenkomsten City made by you. De ambities uit het Koersdocument City Nieuwegein van november 2017 zijn in dit document concreet gemaakt naar uitgangspunten en leidende principes. Met een behoorlijke ambitie voor duurzaamheid, mobiliteit en wonen. Als rode draad door alles heen lopen levendigheid en gezelligheid.

Het bestemmingsplan stamt uit 2007 en vormt de ruimtelijke en juridische basis voor uitvoering van het Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad (OOB 2005). In 2013 heeft de gemeenteraad besloten om het OOB op onderdelen aan te passen (onder andere woningen in plaats van kantoren). Het bestemmingsplan is o.a. op deze onderdelen aangepast.

Omdat het huidige bestemmingsplan geldig was tot maart 2017, heeft de raad ter overbrugging een Beheersverordening vastgesteld. Hiermee zijn de geldende juridische rechten verlengd tot vaststelling van het nieuwe vastgestelde bestemmingsplan.

Nu het bestemmingsplan Stationsgebied en Blok B1 is vastgesteld zal het bestemmingsplan 6 weken ter inzage worden gelegd, zodat belanghebbenden die zienswijzen hebben ingediend, alsmede alle belanghebbenden over de wijzigingen die zijn aangebracht, beroep kunnen instellen bij de Raad van State. De vaststelling wordt bekendgemaakt in het digitale Gemeenteblad en Staatscourant.