Buren van Rijnenburg en Reijerscop reageren op voorstel wind- en zonnepark

Reactie Buren van Rijnenburg en Reijerscop (BVRR) op voorstel van het Utrechtse college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad om acht windmolens en voor 230 hectare aan zonnepanelen in de polders Rijnenburg en Reijerscop te plaatsen. BVRR is teleurgesteld over het voorstel maar verbaast de actiegroep niet. Voorzitter Pieter van Meenen van BVRR laat weten dat Nieuwegein, maar ook De Meern nog steeds te maken krijgt met geluidsoverlast van de 235 meer hoge windturbines.

BVRR: ‘Het College voorstel Rijnenburg bevat weinig veranderingen in vergelijking met het concept voorstel van april vorig jaar. Er worden nu geen 11 maar 8 windturbines gepland. Hiermee wil men tegemoet komen aan de bezwaren van grondeigenaren en projectontwikkelaars die woningen willen bouwen. Deze 8 turbines geven bij ongunstige wind nog steeds 23 tot 24 uur hoorbaar geluid midden in de polder. Precies daar wordt de toekomstige woningbouw gepland.’

De voorgenomen lokatie voor de windmolens met een tiphoogte van 235 meter

‘De projectontwikkelaars zijn tegen windturbines, want die zetten de ontwikkeling van het gebied voor 20 tot 30 op slot.’

‘Het College geeft toe dat de turbines er minimaal 20 jaar moeten staan vanwege de nieuwe SDE plus subsidie voorwaarden. Dit is 5 jaar langer dan eerder was voorgesteld. Hiermee kan het College niet meer voldoen aan de oorspronkelijke afspraak dat woningbouw vanaf 2030 mogelijk moet zijn.’

‘Men is afhankelijk van de medewerking van grondeigenaren. BVRR verwacht dat zij geen medewerking verlenen aan dit energieplan en vasthouden aan hun Appèl waarin wordt gevraagd om een integraal plan dat ook rekening houdt met woningbouw, waaraan grote behoefte is wegens het enorme woningtekort.’

BVRR wijst erop dat er nog steeds een scenario op tafel ligt met alleen zonne-energie. ‘Het College onderschat de opbrengst van zonne-energie nog steeds. De opbrengst van windenergie wordt overschat, zoals blijkt uit ervaring met windpark Houten. Wij roepen de raad op te kiezen voor het scenario met zonne-energie, dat goed is te combineren met woningbouw.’

Grote verbouwing PI Nieuwegein

De gevangenis in Nieuwegein krijgt een grondige verbouwing. Voor de verbouwing van de gevangenis in Nieuwegein wordt drie jaar uitgetrokken. Er wordt geen strikte einddatum aangehouden omdat alles goed moet verlopen. Gedurende de verbouwing blijft de gevangenis wel in bedrijf.

Het gebouw bestaat twintig jaar en wordt met vierhonderd gedetineerden en evenzoveel personeelsleden intensief gebruikt. Na al die jaren is het nodig dat het hele gebouw helemaal wordt aangepakt. Inmiddels zijn 96 gevangen verhuisd en is de verbouwing gestart in de leeggekomen afdeling.

Steeds als een afdeling verbouwd is, dan verhuizen de gedetineerden en komt er een andere afdeling leeg te staan die onder handen genomen wordt.

In totaal zijn er in Nieuwegein twee grote afdelingen voor tachtig mensen. Twee afdelingen voor vijftig personen en dan nog vijf kleinere afdelingen. In totaal zijn er negen afdelingen.

Gedetineerden worden ook bij de verbouwing betrokken. Er is een gedetineerdencommissie waarmee gesproken wordt over de plannen van de verbouwing. Directeur Theo Venrooij wil het leefklimaat in de gevangenis verbeteren en digitalisering doorvoeren.

Duurzaamheid is ook een belangrijk onderwerp van de verbouwing. “Op het dak gaan zonnepanelen komen en we willen proberen zoveel mogelijk energieneutraal te worden” aldus Vertnooij.

Na de verbouwing komen de gedetineerden uit Zeist weer naar Nieuwegein.

Voor maar € 10,- naar het theater tijdens het Nationaal Theaterweekend

Van 24 tot en met 26 januari vieren we de liefde voor theater tijdens het Nationaal Theaterweekend. Het belooft een héél leuk weekend te worden met bijzondere theaterbelevingen voor maximaal 10 euro en een hoop gratis activiteiten. Geniet van cabaret, muziek, dans, circus, show en jeugdtheater. Kom het meemaken! Het volledige programma in Theater De Kom ziet er als volgt uit:

Vrijdag 24 januari | 20.30 uur | cabaret
Ik betreur de ophef | Patrick Nederkoorn | € 10,-

zaterdag 25 januari | 15.00 uur | muziek
KOMopLIVE | Tarde Mexicana met Fred Abbingh, Celia Barradas en Chico Martín | gratis

zaterdag 25 januari | 20.15 uur | muziek
RAAK! | Joris Linssen en Caramba | € 10,-
zaterdag 25 januari | 20.30 uur |moderne dans
NachtHexen IV: Battre | Jens van Daele | € 10,-

zaterdag 25 januari | afterparty ‘RAAK!’ | muziek en dans 
KOM salsa dansen in het theatercafé | gratis

zondag 26 januari | 14.30 uur | circus & show
The Great Wonder | Pepijn Gunneweg (voormalig Ashton Brother) | € 10,-
zondag 26 januari | 15.00 uur | jeugd & familie
Reis om de wereld in 80 dagen (8+) | Beumer & Drost | € 10,-

Plezier in Merwestein tijdens stakingsdagen in het onderwijs

Donderdag 30 en vrijdag 31 januari gaan scholen en leraren van het basisonderwijs staken. Dit ondanks het erfde gesloten akkoord. Hierdoor zijn veel kinderen vrij.

Als ouder ben je dan vaak op zoek naar een leuk dagje weg waardoor je kids heerlijk kunnen genieten. Om de ouders hierbij te helpen heeft Merwestein een leuk programma georganiseerd samen met de buurtsportcoaches van SportID Nieuwegein.

De kinderen kunnen diverse activiteiten doen, waaronder: stuiver duiken, wedstrijdjes, glijbaan races en nog veel meer! Je kunt prijzen winnen door aan het rad van fortuin te draaien en er zullen nog meer leuke dingen gedaan worden om te doen en te beleven.

Kom jij lekker zwemmen tijdens de stakingsdagen? Donderdag 30 – en vrijdag 31 januari is er recreatief zwemmen van 09.30 uur tot 15.30 uur. Naast dit recreatief zwemmen zijn er ook diverse activiteiten zoals hierboven vermeld.

Discussieer mee in de bieb over Privacy en Veiligheid

Wat weet u al over Privacy en Veiligheid? Dinsdag 28 januari 2020 is de Europese dag van Privacy en Veiligheid. Wat weet u al over Privacy en Veiligheid?

De jaarlijkse Europese Dag van de Privacy (Dataprotectiedag) is in het leven geroepen door de Raad van Europa met steun van de Europese Commissie. Gekozen is voor 28 januari, de dag waarop in 1981 het Dataprotectieverdrag werd geopend voor ondertekening. Het doel van deze dag is om Europese burgers beter te informeren over hun rechten betreffende het gebruik van hun persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties.

Een goed moment om hierover bij bibliotheek De tweede verdieping met historica Annelie van Dijk in gesprek te gaan. Dinsdag 28 januari aanstaande, van 20.00 uur tot 22.00 uur, zullen de grenzen worden verkend van de privacy. Een goed gesprek over Privacy en Veiligheid geeft ruimte aan je eigen mening en streeft naar begrip voor de mening van de ander zonder dat je het per se met de ander eens hoeft te worden.

Ook hier wordt deze avond over gesproken om zo tot, misschien wel nieuwe, inzichten te komen. De grens tussen Privacy en Veiligheid roept nog steeds discussie op. Moet privacy ingeperkt worden om zo de veiligheid te vergroten of hebben we onze veiligheid juist te danken aan privacy? Er valt veel over te zeggen en dat is wat we gaan doen op deze avond. Want we weten vaak zelf wel hoe we hierover denken, maar hoe denkt een ander erover? En vooral: waarom denkt een ander daar zo over?

Deelname aan deze dialoog is gratis. Aanmelden kan via een mail naar:  actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. ‘Goed gesprek 28 januari 2020’.

Lokale Vernieuwing wil verbod op vuurwerk

Uit vragen die Lokale Vernieuwing (LV) aan het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Nieuwegein heeft gesteld, blijkt dat Oud en Nieuw een duur feestje is geweest. Er zijn niet alleen gemeentelijke eigendommen, zoals prullenbakken en bushokjes vernield, maar ook particuliere eigendommen, waaronder een auto en een woning, moesten het ontgelden. Tijdens de jaarwisseling heeft de brandweer 13 maal moeten uitrukken. In de week voorafgaand aan de jaarwisseling is de brandweer 8 keer uitgerukt naar aanleiding van het gebruik van vuurwerk.

LV vindt dat dit niet langer meer kan zo! Een feestje is leuk, maar vernielingen, schade, gevaarlijke situaties en het steeds eerder afsteken van en het gebruik van steeds zwaarder vuurwerk kan niet. LV is daarom voor een verbod op vuurwerk.

In de landelijke politiek is er ook veel te doen over het gebruik van vuurwerk en een verbod daarop. Nu ook de laatste 2 landelijke coalitie-partijen ‘om’ zijn, lijkt een landelijk verbod op vuurwerk er aan te komen. Verwacht wordt dat landelijk het OVV-advies wordt gevolgd, wat tot gevolg zal hebben dat vuurpijlen en knalvuurwerk wordt verboden. Wat dan overblijft is: siervuurwerk.

Indien de invoering van een vuurwerkverbod te lang op zich laat wachten of niet voldoende omvattend is, zal Lokale Vernieuwing middels het indienen van een motie het Nieuwegeins college opdragen om een lokaal vuurwerkverbod in te stellen. De mogelijkheid van het centraal/georganiseerd vuurwerk afsteken wordt hierbij overwogen en bestudeerd.

Windmolens en zonnevelden in polders Rijnenburg en Reijerscop

Het Utrechtse stadsbestuur biedt in de polders Rijnenburg en Reijerscop ten westen van Nieuwegein ruimte voor het plaatsen van maximaal acht windmolens en ongeveer 230 hectare zonnevelden. De geplande windmolens zullen een tophoogte van 225 meter krijgen en komen op een afstand van minimaal 800 meter te staan van woonwijken in De Meern, Nieuwegein en IJsselstein. Beide energiebronnen kunnen minimaal twintig jaar blijven staan. Dit staat in het definitieve voorstel dat het college op 16 januari 2020 heeft voorgelegd aan de gemeenteraad. Ten opzichte van eerdere voorstellen zijn er twee belangrijke zaken gewijzigd. Het gebied voor windmolens is verkleind en de duur van het energielandschap is verlengd. De gemeenteraad neemt hier in 2020 nog een besluit over.

Volgens de gemeente Utrecht kunnen 82.500 huishoudens van elektriciteit (275.000 MWh) worden voorzien met de windmolens en zonnevelden. Dat is bijna 20 procent van de huidige vraag naar elektriciteit in Utrecht.

Delen in de winst
Bewoners van de polders en inwoners van de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, IJsselstein, Montfoort en Woerden krijgen de kans om te investeren in de energieopwekking en zo ook delen in de winst. ‘We streven naar minimaal 50% eigenaarschap door bewoners uit deze gemeenten’ zegt de gemeente Utrecht.

Omwonendenregeling
Bewoners die in de nabijheid van een windmolen wonen, krijgen van initiatiefnemers een vergoeding die afhankelijk is van de afstand tussen hun woning en de windmolen.

Omwonenden zijn bezorgd over de komst van windmolens. Zij vrezen geluidsoverlast en slagschaduw. Daarom stelt het college strengere eisen, bovenop de wettelijke normen.

De acht windmolens zijn gepland in het noordelijke deel van Rijnenburg en Reijerscop. Het gebied is zo gekozen dat de turbines op een zo groot mogelijke afstand van de woningen staan. ‘Op deze manier vinden we een balans tussen een hoge energieproductie en zo weinig mogelijk hinder’, aldus het college in het voorstel. In 2022 moet alles af zijn.

Polder Rijnenburg wordt vaak genoemd als mogelijke woningbouwlocatie. Dit blijft ook met deze plannen nog mogelijk.

Klaas Kooijker op Twitter in een reactie: ‘Achterlijk voorstel. Hoe dom kan je zijn als college door niets te doen met voorstellen van landelijke partijen, andere gemeenten om ipv energie opwekken juist huizen te bouwen in deze zone.’