Het Stadshuis verandert in een levendige plek voor alle Nieuwegeiners

Het Stadshuis verandert in een levendige plek waar inwoners terecht kunnen met vragen over meedoen, leven en wonen in Nieuwegein. Een gezellige plek waar gastvrijheid en gemak voorop staat. Waar men graag komt en waar altijd iets te doen is. Een Stadshuis dat mensen, kennis en organisaties verbindt.

Waarom wordt een deel van het Stadshuis verbouwd?
In 2011 is het Stadshuis in gebruik genomen. Het gebouw was bedoeld als levendige, gezellige en toegankelijke plek voor alle Nieuwegeiners in het hart van de stad. De invulling van de begane grond met winkels bleek de afgelopen jaren niet haalbaar. De leegstand leidt tot een structureel financieel tekort. De gemeenteraad heeft de gemeente daarom de opdracht gegeven het Atrium te herinrichten en heeft hiervoor een budget van 5 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Samenwerkende partners
De gemeente Nieuwegein, bibliotheek De tweede verdieping, Werk en Inkomen Lekstroom, het Vrijwilligershuis, GGD en MOvactor werken samen aan dit project. Dit doen ze door een gemeenschappelijke dienstverlening op te zetten op basis van behoeften en wensen van de Nieuwegeiners.

Voorlopig concept
Op 3 oktober presenteerden de projectleiders van het Atriumproject het voorlopige concept aan de gemeenteraad tijdens een raadsinformatieavond. Zo wordt er getoetst of ze goed op koers liggen. De aankomende tijd wordt er hard gewerkt de nieuwe ruimte en het gezamenlijke dienstverleningsconcept verder vorm te geven. Naar verwachting wordt begin 2020 het definitieve plan aangeboden aan de gemeenteraad en zal er later dat jaar gestart worden met de bouwwerkzaamheden.

Club Class X Night bij Smaak en Stijl

Op vrijdag 15 november organiseert Smaak en Stijl aan de Galecopperzoom 5 in Nieuwegein weer een Club Night. Deze keer is het een Club Class X Night met muziek uit de jaren ’80 en ’90 met als line up Dj Pedro en Dj Frans.

Dj Pedro uit IJsselstein en Dj Frans uit Nieuwegein zijn allround Dj’s welke bekend zijn in de regio en ver daarbuiten. Deze Dj’s hebben al jarenlange ervaring op muziekgebied en weten precies wat het publiek graag wil horen op bruiloften, bedrijfsfeesten en partyavonden.

Hun motto is de vloer vol krijgen en vol houden en zij draaien voor het publiek, dus voor ieder wat wils op een avond.

Aanvang : 20.30 uur
Einde : 01.00 uur
Toegang : Gratis
Locatie : Smaak en Stijl, Galecopperzoom 5 in Nieuwegein (tel: 030-6042293)

Ivo de Wijs brengt verhalen van Jan Wolkers tot leven in de bieb

Donderdagavond 21 november (20.00 – 22.00 uur) komt de bekende dichter, (tekst)schrijver en voormalig Vroege Vogels-presentator Ivo de Wijs naar de bibliotheek De tweede verdieping in Nieuwegein. Aan de hand van het boek ‘Winterbloei’ van Jan Wolkers gaat De Wijs in gesprek over natuur, duurzaamheid en literatuur. Ook de rol van de natuur in de literatuur en in zijn eigen werk, het sexappeal van duurzaamheid in de media en het verschil tussen een mus en een mees komen aan bod tijdens deze avond. Speciale aandacht wordt besteed aan de bijzondere band die De Wijs heeft met Drs. P., die dit jaar zijn 100e verjaardag zou hebben gevierd.

Nederland Leest
Ivo de Wijs komt naar De tweede verdieping als onderdeel van de landelijke leesactie Nederland Leest die van 1 t/m 30 november wordt gehouden. Het thema is dit jaar Duurzaamheid. Dit jaar is er extra aandacht voor het belang van kunnen lezen en schrijven omdat duidelijk is geworden dat mensen die kunnen lezen en schrijven meer zelfredzaam, gezonder en minder eenzaam zijn. In november kun je gratis het boek ‘Winterbloei’ van Jan Wolkers ophalen, met tekeningen, dagboekfragmenten, gedichten en niet eerder verschenen teksten.

De toegang is € 3,- voor leden en € 12,50 voor niet-leden. Meld je aan via actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. ‘Ivo de Wijs’ of bij het infopunt in de bibliotheek in de binnenstad van Nieuwegein.

Ivo de Wijs

Kamermuziekconcert in de Dorpskerk in Nieuwegein

Op zondag 10 november wordt er in de Dorpskerk aan de Nedereindseweg in Jutphaas weer een kamermuziekconcert georganiseerd. Het concert wordt gegeven door Arno van Wijk op klavecimbel en muselaar. Een muselaar is familie van het virginaal en klavecimbel en is ontstaan in de 17e eeuw. Het concert begint om 16.00 uur. De entree is € 10,00. Kaartverkoop aan de kassa.

Op het programma staan enkele Biblische Sonaten van Johann Kuhnau, de voorganger van Johann Sebastian Bach als Kantor in de Thomaskirche in Leipzig. Deze sonates zijn een muzikale vertelling van zes bijbelverhalen. In deze muziek probeert Kuhnau zo nauwkeurig mogelijk het verloop van het verhaal in muziek om te zetten. Tot dan toe was dit nog nooit eerder gedaan. Kuhnau heeft hiermee een nieuwe standaard gezet voor de klavecimbelmuziek. Ook Johann Sebastian Bach heeft zich door deze muziek laten inspireren. Op muselaar worden enkele bewerking van psalmmelodieën uit de 16e en 17e eeuw gespeeld.

Gespreksavonden over rouw

De Rouwgroep Nieuwegein organiseert al bijna 20 jaar activiteiten om mensen die een dierbare naaste hebben verloren bijeen te brengen. Een nieuwe activiteit is de gespreksavond die we eens per maand op dinsdagavond aanbieden. Deze avonden hebben als doel mensen met een verlieservaring (kort of langer geleden) met elkaar in contact te brengen.

Mensen in rouw kunnen vaak na enige tijd hun verhaal niet meer goed aan de directe omgeving kwijt. In de gespreksavond wordt de mogelijkheid geboden om je verhaal te doen. Erkenning krijgen voor wat je hebt meegemaakt en herkenning horen in het verhaal van de ander kan helpend en helend zijn. Dit is het thema van de eerste keer, 12 november aanstaande.

Locatie: Emmauskerk aan het Merelplein in Nieuwegein
Data: 12 november, 10 december en 14 januari
Inloop om 19.15 uur. Start programma 19.30 uur, einde 21.00 uur
Kosten: € 3,50 (koffie/thee inbegrepen) per avond, ter plekke te voldoen
Parkeerkaarten ad € 1,00 zijn binnen af te halen

Aanmelden kan via deze website of telefonisch bij Carla Poel, 030-6047701.

Media Makerspace in november in teken van robots!

Het thema in november bij de Media Makerspace van bibliotheek De tweede verdieping is robots! Robotkunst, robots bouwen met LEGO Mindstorms en meer. 
In het open lab op zaterdag 9 november aanstaande van 14.00 uur tot 16.00 uur, kunnen kinderen (6 t/m 12 jaar) hun eigen tekenrobot maken.

Op woensdag 13, 20 en 27 november van 15.30 uur tot 17.00 uur, kunnen 9 tot en met 12-jarigen tijdens de #WorkshopWoensdag aan de slag met LEGO Mindstorms. De kinderen leren dan hoe ze een eigen robot bouwen, programmeren en besturen. 
De toegang is gratis en alleen voor leden.

Nog geen lid? Lidmaatschap voor kinderen is gratis. Je betaalt eenmalig € 6,- inschrijfkosten. Aanmelden voor alle activiteiten kan via actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. de naam ‘Open lab robots’ of ‘#WorkshopWoensdag robots robots plus de datum.’

PENTekening: ‘Snuffelen op de fiets in Nieuwegein’

De Nieuwegeinse karikaturist–cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vast houden strips, cartoons en karikaturen.  Als live-karikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS en Rembrandt van Gein. Kijk op de website van Jan als u meer over hem wilt weten.

Voor De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) maakt Jan Ibelings iedere week een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner). Jan Ibelings maakt deze cartoons en karikaturen voor PEN eerst in lijn op papier en kleurt ze daarna in met de computer. De tekeningen zijn te koop. Heeft u interesse? Mail voor meer informatie naar: info@karikaturist.nl.

Woensdag 23 oktober jl. is de pilot van start gegaan om op de fiets de luchtkwaliteit te meten in Nieuwegein. Voor deze pilot waren 30 kastjes gereserveerd voor 30 vrijwilligers uit Nieuwegein die meedoen aan het project. Zij ontvingen die middag hun ‘snuffelkastje’ en uitleg van de initiatiefnemers. Het kastje meet onderweg elke 10 seconden de hoeveelheid fijnstof, de locatie, de snelheid, het wattage, de temperatuur, de luchtvochtigheid en een aantal organische gassen. Ook De Digitale Stad Nieuwegein rijdt mee om de luchtkwaliteit te meten. Wethouder Marieke Schouten gaf het startsein.

Portret van de week: ‘Wie schreef het boek ‘Angelinda op de camping’?’

Op De Digitale Stad Nieuwegein hebben we wekelijks een portret van een opmerkelijk persoon. Met de camera in de aanslag lopen we door Nieuwegein. Gefascineerd in personen proberen we met de camera, opvallende, opmerkelijke personen vast te leggen. Wie is de man, vrouw of kind die daar zit, loopt, fietst, werkt ligt of speelt? Deze week Angela Odijk.

Arend Bloemink: ‘Tja, wáár gaan we elkaar ontmoeten, het Portret van déze Week en ik. Het kán natuurlijk bij haar thuis. Maar omdat het Portret haar eerst verschenen boek heel graag wat aandacht wil geven èn omdat de natuur en buiten zijn daarin en ook voor háár zelf zo’n belangrijke rol spelen, ontmoet ze me eigenlijk het liefst ergens buiten. Nou ja, èrgens… Voor Angela, ons Portret, is dat buiten dan in dit geval Vreeswijk. Waar ze als kind zo vaak kwam. Waar ze heel fijne herinneringen aan heeft.’

‘Omdat we, tijdens het maken van de afspraak, absoluut geen zicht hadden hoe het weer zou zijn, spraken we af dat Angela me tijdig een Whatsapp gaat sturen met de juiste lokatie. En zo gebeurde het dat we elkaar, want het weer was prima, bij het poortje aan de Oude Sluis ontmoetten, waarna we naar het sluisje aan het Frederiksoord wandelden.’

Maak, op basis van de antwoorden die Angela Odijk op de vijf (altijd dezelfde) vragen geeft èn door de foto’s nader met haar en het door haar geschreven èn geïllustreerde boek kennis!

Wie ben je?
Ik ben Angela Odijk, geboren in 1971 en opgegroeid in Vreeswijk. Ik was als kind al creatief. Ik tekende graag, maakte graag werkstukken en speelde veel buiten.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Toen ik jong was koos ik voor zekerheid; een opleiding en baan als secretaresse. Maar daar bleek mijn hart niet te liggen. Ik besloot cursussen ‘kinderverhalen schrijven’ en ‘fotografie’ te gaan volgen om mijn creativiteit weer aan te wakkeren. Creatief zijn maakt mij gelukkig.

Ik heb nu mijn eerste kinderboek uitgebracht; Angelinda op de camping. In dit computer-tijdperk heeft mijn boek het doel om kinderen te stimuleren tot leuke activiteiten zoals knutselen en buitenspelen, met de waardering voor dieren en de natuur. Dus even weg van die beeldschermen.

Dit kinderboek is een lees, voorlees, knutsel, kleur en speelboek. Naast de leuke verhalen maakt je kind kennis met enkele dieren die in het boek voorkomen. In het boek staan tevens leuke knutseltips en spelletjes. Angelinda is gebaseerd op de jeugd van mijzelf, ongeveer 40 jaar geleden. In dit kinderboek deel ik mijn belevenissen tijdens onze vakanties aan kinderen van nu. Angelinda groeide op zonder computers en mobiele telefoons. Alle tekeningen in het boek heb ik tevens zelf gemaakt.

Via Facebook heb ik er een leuke interactie bij voor de kinderen en hun ouders, je ontkomt natuurlijk niet helemaal aan computers. Via deze pagina deel ik alles over mijn kinderboek en wil ik onder andere leuke knutselopdrachten en spelletjes plaatsen voor de kinderen. En ook wat leerzame informatie over de natuur en dieren. Mijn grote liefde voor de natuur en dieren zijn een rode draad in mijn leven, en ook in dit kinderboek.

Hoe lang woon je al in Nieuwegein?
Ik ben in Vreeswijk opgegroeid en ben altijd in Nieuwegein gebleven.

Wat vind je van Nieuwegein?
Nieuwegein is in de jaren gegroeid, je vindt er alles wat je nodig hebt.

Wat kan er beter in Nieuwegein?
Aangezien ik erg veel van de natuur en dieren hou, ben ik blij dat er veel groen in Nieuwegein is.

De Beugelaer van november staat weer klaar

Deze week is het vijfde nummer van de wijkkrant voor Vreeswijk uitgekomen, en zoals altijd is deze ook te downloaden via De Digitale Stad Nieuwegein. In de wijkkrant blikken de samenstellers terug en kijken wat er dit jaar allemaal weer te gebeuren staat.

Vreeswijk verwelkomt zaterdag 16 november zo’n 60 Pieten en de enige echte Sinterklaas. Tot zover is alles duidelijk, maar wát voor Pieten komen er? Zwarte Pieten, Stroopwafelpieten, Kaaspieten of Roetveegpieten? De redactie schoof de pepernoten en speculaasbrokken opzij voor een interview met de Regelpiet. En alsof het allemaal al niet spannend genoeg is voor de kinderen is er in deze editie van de Beugelaer ruimte voor Halloween. Lekker griezelen met een (kinder)verhaal voor niet tere zieltjes…. brrrrrr

De redactie en vrijwilligers van wijkmagazine de Beugelaer willen langs deze weg alle lezers van de Beugelaer bedanken voor hun bijdrage tijdens de Authentieke Dag op 7 september jl. Ondanks het soms slechte weer kwam u in grote getale bij onze kraam langs om gezellig een kop koffie te drinken en om de speciale Vreeswijkse Beugelaatjes te kopen. De opbrengst van de verkoop is € 818,15!

Klik hier om de Beugelaer van deze maand te downloaden. Veel leesplezier!

Bewoners Oud-Jutphaas reiken eigen buurtvisie uit aan wethouders

Dinsdagavond 29 oktober jl. hebben bewoners van Oud-Jutphaas (deel van de Nedereindseweg, de Herenstaat, de Utrechtsestraatweg en Rond Het Fort) hun buurtvisie over Oud-Jutphaas aangeboden aan cultureel erfgoed wethouder Van Engelen en wijkwethouder Kuiper. Met dit initiatief willen ze samen met de gemeente plannen ontwikkelen om de sociale cohesie te herstellen en de wijk weer de uitstraling te geven van weleer.

Het initiatief is ontstaan tijdens een buurtbarbecue op 13 juli jl.. Bewoners en ondernemers konden op een plattegrond van de historische wijk aangeven wat zij belangrijk vonden om het gebied aantrekkelijker te maken. Op basis hiervan is een schetsontwerp gemaakt van hoe de wijk eruit zou moeten zien. Eén van de initiatiefnemers, Corneel Jonkers, geeft aan dat Jutphaas een van de paradepaardjes van Nieuwegein is: “De gemeente vindt Jutphaas ook erg belangrijk gezien het feit dat het beschermd dorpsgezicht is geworden en dat het onderdeel is van de parels van Nieuwegein in de stadmarketing. Daarom is het tijd dat er wordt geïnvesteerd in deze wijk, zodat we weer trots kunnen zijn op deze mooie historische plek”.

Een andere initiatiefnemer Jorg Rademaker vult aan: “De potentie is groot. Er zijn veel ideeën over het aanpassen van het groen, nieuwe winkels en horeca, maar er is ook veel bereidwilligheid onder de inwoners zelf. Samen willen we Oud-Jutphaas weer laten bruisen”.

De wethouders zijn blij met het initiatief en erkennen dat Oud-Jutphaas veel potentie heeft om in de toekomst meer te betekenen voor Nieuwegein. Tegelijkertijd geven zij aan dat de begroting op dit moment weinig ruimte biedt. Het is daarom interessant om – waar mogelijk – een koppeling te maken met de ontwikkelingen in Rhijnhuizen, de klimaatadoptatieve plannen en de ideeën voor fietsstraten in de provincie Utrecht. Hierbij gaat het niet alleen om de quick wins, maar dat er een door de gemeenteraad gedragen visie komt voor de toekomst van Jutphaas.

De bewoners geven aan: “Er zijn veel nieuwe bewoners komen wonen in de wijk, dat heeft gezorgd voor nieuwe energie. Dit is dan ook het juiste moment om het oude Jutphaas weer toekomstbestendig te maken. Een plek voor alle Nieuwegeiners, een plek om trots op te zijn en waar Nieuwegein om bekend staat ook buiten de grenzen van haar gemeente”.

Het resultaat van het aanbieden van de eigen buurtvisie is dat de wethouders intern in gesprek gaan over hoe ze tegemoet kunnen komen aan de buurtwens om te komen tot een raadsbrede visie op deze oude kern met een plan van aanpak. Binnen vier weken is een terugkoppeling beloofd. De bewoners hopen dat de gemeente snel met hen initiatieven wil gaan ontplooien om Jutphaas weer de uitstraling van Oud-Jutphaas te geven waar bewoners en ondernemers trots op zijn.