Bewoners Oud-Jutphaas reiken eigen buurtvisie uit aan wethouders

Dinsdagavond 29 oktober jl. hebben bewoners van Oud-Jutphaas (deel van de Nedereindseweg, de Herenstaat, de Utrechtsestraatweg en Rond Het Fort) hun buurtvisie over Oud-Jutphaas aangeboden aan cultureel erfgoed wethouder Van Engelen en wijkwethouder Kuiper. Met dit initiatief willen ze samen met de gemeente plannen ontwikkelen om de sociale cohesie te herstellen en de wijk weer de uitstraling te geven van weleer.

Het initiatief is ontstaan tijdens een buurtbarbecue op 13 juli jl.. Bewoners en ondernemers konden op een plattegrond van de historische wijk aangeven wat zij belangrijk vonden om het gebied aantrekkelijker te maken. Op basis hiervan is een schetsontwerp gemaakt van hoe de wijk eruit zou moeten zien. Eén van de initiatiefnemers, Corneel Jonkers, geeft aan dat Jutphaas een van de paradepaardjes van Nieuwegein is: “De gemeente vindt Jutphaas ook erg belangrijk gezien het feit dat het beschermd dorpsgezicht is geworden en dat het onderdeel is van de parels van Nieuwegein in de stadmarketing. Daarom is het tijd dat er wordt geïnvesteerd in deze wijk, zodat we weer trots kunnen zijn op deze mooie historische plek”.

Een andere initiatiefnemer Jorg Rademaker vult aan: “De potentie is groot. Er zijn veel ideeën over het aanpassen van het groen, nieuwe winkels en horeca, maar er is ook veel bereidwilligheid onder de inwoners zelf. Samen willen we Oud-Jutphaas weer laten bruisen”.

De wethouders zijn blij met het initiatief en erkennen dat Oud-Jutphaas veel potentie heeft om in de toekomst meer te betekenen voor Nieuwegein. Tegelijkertijd geven zij aan dat de begroting op dit moment weinig ruimte biedt. Het is daarom interessant om – waar mogelijk – een koppeling te maken met de ontwikkelingen in Rhijnhuizen, de klimaatadoptatieve plannen en de ideeën voor fietsstraten in de provincie Utrecht. Hierbij gaat het niet alleen om de quick wins, maar dat er een door de gemeenteraad gedragen visie komt voor de toekomst van Jutphaas.

De bewoners geven aan: “Er zijn veel nieuwe bewoners komen wonen in de wijk, dat heeft gezorgd voor nieuwe energie. Dit is dan ook het juiste moment om het oude Jutphaas weer toekomstbestendig te maken. Een plek voor alle Nieuwegeiners, een plek om trots op te zijn en waar Nieuwegein om bekend staat ook buiten de grenzen van haar gemeente”.

Het resultaat van het aanbieden van de eigen buurtvisie is dat de wethouders intern in gesprek gaan over hoe ze tegemoet kunnen komen aan de buurtwens om te komen tot een raadsbrede visie op deze oude kern met een plan van aanpak. Binnen vier weken is een terugkoppeling beloofd. De bewoners hopen dat de gemeente snel met hen initiatieven wil gaan ontplooien om Jutphaas weer de uitstraling van Oud-Jutphaas te geven waar bewoners en ondernemers trots op zijn.

One thought on “Bewoners Oud-Jutphaas reiken eigen buurtvisie uit aan wethouders

  1. A.M. Swaan

    Wel creatief van deze mensen hoe ze de oude grenzen van Oud-Jutphaas vastleggen; de echte oud-jutphasers hebben hier vast wel een andere mening over.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren