Bijeenkomst over windmolens vooral ‘one woman show’ van wethouder GeLuk

Ruim 400 mensen bezochten afgelopen woensdag 17 april de bijeenkomst over de mogelijke komst van 11 windturbines van 230 meter hoog in de polders Rijnenburg en Reijerscop op de grens met Nieuwegein. Naast de windmolens moet er ook in deze polders het grootste zonnepark komen van Nederland. De regio heeft woningen nodig en deze worden nu onmogelijk gemaakt door GroenLinks en enkele partijen die meer waarde hechten aan het op het pluche te zitten dan te luisteren naar de wensen van de mensen. Afgelopen week deed het wijknetwerk Galecop nog een oproep aan het college van B&W in Nieuwegein om zich duidelijk uit te spreken om afstand te nemen van de komst van deze mega windmolens. Helaas blijft het stil.

Al sinds maart 2017 onderneemt het wijknetwerk Galecop al actie tegen deze windmolens. Mark Snoeren van de VVD in Nieuwegein eerder tegenover onze redactie: ‘Dat moeten we niet willen. Geen windmolens in Rijnenburg als dat last geeft aan Nieuwegeinse inwoners in Galecop of Batau.’

Verantwoordelijk wethouder Lot van Hooijdonk in Utrecht op de website van de buurgemeente Utrecht: ‘In Utrecht staat de kwaliteit van leven voorop; ik ben eigenlijk wethouder geluk.’ Maar de ruim 400 bezoekers gingen afgelopen woensdag met een kater en ongelukkig naar huis. Belangenvereniging Buren van Rijnenburg en Rijerscop (VBVR): ‘Als je een vraag had kon je deze op een kaartje schrijven en dan zou deze worden gesteld aan wethouder Lot van Hooijdonk (GL). De stapel kaarten was zó groot dat veel vragen niet aan bod kwamen; de kaartjes werden achteloos op de grond gegooid.’

De VBVR vindt dat GroenLinks, met de komst van de 11 grote windmolens in de polder en alle zonnepanelen, de toekomst van Rijnenburg blokkeert. In de polder is plaats voor meer dan tienduizend duurzame woningen in combinatie met groen en recreatie en groene energie voor 45.000 huishoudens.

VBVR: ‘De GroenLinks wethouder Lot van Hooijdonk in Utrecht houdt zich niet aan de afspraken om een integraal plan voor Rijnenburg en Reijerscop te presenteren en woningbouw minimaal vanaf 2030 mogelijk te maken. Van Hooijdonk stelt voor om wegens de windturbines de datum voor woningbouw op te schuiven naar 2036, maar wij weten dat rekenen niet uw sterkste kant is. Die turbines staan er minimaal tot 2043 als u en de windmolenlobby hun zin krijgen.’

‘Ontsluiting van de polder hoeft geen 15 jaar te duren. Bij het scenario Zon Voorop staat ter hoogte van de Ringkade al een onderdoorgang onder de A2 getekend naar Galecop Nieuwegein. Hier is binnen een paar honderd meter aansluiting mogelijk is op het fietsnetwerk en bus- en tramverbindingen naar de stad. Ook kan de bestaande onderdoorgang onder de A12 bij Strijkviertel worden verbreed voor aansluiting op fiets- en OV-netwerk aan de noordzijde van de polder’ aldus VBVR.

‘Windturbines van 230 meter markeren de weg naar de hel. De hel voor huidige omwonenden: dat zijn 15.000 adressen in een straal van 2,3 km en de hel voor toekomstige bewoners. Dat zijn er minstens 25.000 in Rijnenburg.’

De voorstellen in het nieuwe klimaat-akkoord verschillen enorm van het oude energie akkoord. Er moeten Regionale Energie Akkoorden komen met lokaal draagvlak waarbij burgers mogen kiezen tussen zon of wind en er wordt veel meer ingezet op wind op zee.

VBVR: ‘Wethouder Lot van Hooijdonk heeft geen oog voor alternatieven met zonne-energie of ideeën voor integrale ontwikkeling zoals uitgewerkt in onze notitie: ‘De Toekomst voor Rijnenburg.’

De bijeenkomst was zoals alle eerdere bijeenkomsten: een schijnvertoning. De feiten over geluid worden verzwijgt en de meningen van omwonenden worden genegeerd. De avond was vooral een ‘one woman’ show van GroenLinks wethouder van Hooijdonk.

Lees hier ons dossier over dit item.

AkoestiCafé woensdag 8 mei in theatercafé De Kom

Het maandelijkse AkoestiCafé is op woensdag 8 mei te gast in het theatercafé van De Kom. Dit keer staan er twee boeiende acts op het programma. De avond wordt geopend door het Arnhemse duo Eysir. De stem van zanger Hartog Eysman roept vergelijkingen op met die van Damien Rice, Thom York en Fink. Al dertig jaar leeft hij met en van muziek, onder andere als conservatoriumdocent. Sinds 2017 speelt hij samen met gitarist Robert Siroen, eveneens afgestudeerd aan het conservatorium. Hun werk omschrijven ze zelf als ‘ergens tussen singer-songwriter en blues met een fikse scheut soul’. De programmeurs van het AkoestiCafé horen in hun muziek respect voor traditie met een grote dosis eigenheid.

Na Eysir is het podium aan het trio rondom Björn van Rozen. Hun muziek houdt het midden tussen pop en jazz, met in de hoofdrol de bevlogen performance en prachtige teksten van liedjesmaker/poëet Björn van Rozen. Een paar dagen na dit optreden gaan ze de studio in om hun nieuwe album op te nemen. Veel nieuw werk dus van dit Utrechtse trio. Met Philip ten Bosch op drums en Marcel Kwa op bas.

Het theatercafé van De Kom zit aan het Stadsplein. Eysir begint om half negen. De toegang is op basis van ‘betaal wat je wil’. Als je de muziek tof vond én je kunt het missen, dan vraagt de organisatie je een tientje (of meer) te doneren.

‘Week van het Tweedehands Textiel’

‘De textielindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Er wordt meer textiel aangeschaft én afgedankt dan ooit tevoren, de kwaliteit van textiel neemt af en recycling van textiel blijft ver achter. Het belang van tweedehands textiel (kopen of doneren) wordt hierdoor steeds belangrijker’ aldus Ilja Jansen van de Stichting Ruilfabriek uit Nieuwegein.

Het Leger des Heils het initiatief genomen, van 20 april tot en met 27 april, de officiële ‘Week van het Tweedehands Textiel’ tot leven te brengen. Het doel van deze week is om landelijk aandacht te vragen voor de huidige status van de textielwereld, de impact daarvan op mens en milieu, maar ook voor de positieve flow van tweedehands. Het ‘resharen’ (opnieuw delen) van textiel is heel belangrijk en leuk! Ook Stichting De Ruilfabriek uit Nieuwegein heeft een hele mooie actie deze week!

‘Heb je een spijkerjasje of blouse in de kast hangen maar is het een beetje saai? Laat het door ons oppimpen!’ geeft Ilja Jansen aan. ‘Als je het inlevert in de week van 20 april kun je tegen een leuke prijs je kledingstuk laten restylen. We overleggen wat je voor wensen hebt en onze creatieve naaisters maken er een super tof jasje van! Je jeans jasje, korte broek of blouse schenken is ook nog steeds heel welkom!’ De volledige opbrengst gaat naar de Stichting Ruilfabriek.

Heb je interesse kijk op de site voor meer informatie www.deruilfabriek.nl. Opsturen is ook mogelijk. Het oppimpen van een kledingstuk kost 18,95.

Ilja Jansen van de stichting De Ruilfabriek in Nieuwegein

Mauritsschool haalt 4000 euro op voor War Child!

Begin dit jaar is Eline Hendriks, leerling uit groep 7 van de Mauritsschool in Vreeswijk met het idee gekomen om een sponsorloop te organiseren voor War Child.

War Child streeft naar een gezonde geestelijke ontwikkeling van oorlogskinderen, zodat zij kunnen bijdragen aan een vreedzame toekomst. Dat doen we met psychosociale hulp, zodat kinderen hun nare ervaringen kunnen verwerken en weer vertrouwen opdoen. Met onderwijs, zodat ze zicht krijgen op een betere toekomst. En met bescherming, zodat ze veilig kunnen opgroeien.

Tijdens de Koningsspelen van vrijdag 12 april hebben alle leerlingen van de school rondjes gerend om zoveel mogelijk geld op te halen. Tijdens de Paasviering heeft Eline de cheque van maar liefst 4000 euro namens alle kinderen overhandigd aan Judith Verhoef, vrijwilliger van War Child. ‘Wij zijn als school enorm trots op deze geweldige actie, georganiseerd door één van onze leerlingen!’ aldus Nadia van Dijk van de Mauritsschool.

Eerste stap naar lokaal sporten beweegakkoord

Sport- en beweegaanbieders gaan met de gemeente Nieuwegein werk maken van een lokaal sport- en beweegakkoord. Het Nieuwegeinse akkoord wordt een nadere invulling van het nationale sportakkoord dat minister Bruno Bruins (sport) eerder sloot met sportaanbieders, maatschappelijke organisaties, bedrijven en gemeenten. Het doel is om alle Nieuwegeiners plezier in het sporten en bewegen te laten ervaren. Om de ambities uit het nationaal sportakkoord in Nieuwegein te realiseren, zetten Verbindion, de samenwerkende sportverenigingen van sportpark Galecop, DeMIX Fitness & Leefstijl en de gemeente een handtekening onder de intentieverklaring voor een lokaal sportakkoord. Vanaf 1 mei starten deze partijen onder begeleiding van een sportformateur met de uitwerking hiervan.

Door aan de slag te gaan met een lokaal sport- en beweegakkoord wil de gemeente samen met partners afspraken maken over hoe ambities uit het nationaal sportakkoord lokaal bereikt kunnen worden. De bedoeling is om sport en bewegen voor iedereen, mensen met en zonder beperking, toegankelijk te maken en belemmeringen weg te nemen. Belangrijk daarbij zijn duurzame sportaccommodaties, vitale sport- en beweegaanbieders en een positieve sportcultuur. Ook is er extra aandacht voor het halen van de beweegnorm onder de groep kinderen tot 12 jaar. ‘Sport en bewegen helpt niet alleen om fit te blijven, maar geeft ook plezier en ontmoeting. Dit is in het belang van de gezondheid van alle Nieuwegeiners’, aldus wethouder John van Engelen.

Verbinding
Voor het realiseren van een lokaal sport- en beweegakkoord stelt het ministerie van VWS subsidie beschikbaar. Met deze subsidie kan de gemeente een zogenaamde sportformateur inzetten, die als procesbegeleider met lokale partners invulling geeft aan het akkoord. Sportcoördinator Cees van Rootselaar van SportID Nieuwegein: ‘Het is mooi om het nationaal sportakkoord als leidraad te nemen, te vertalen naar Nieuwegein en eigen accenten te leggen. We maken de verbinding met onder andere sportverenigingen, sportaanbieders, kinderopvang, scholen, huisartsen, bedrijven en fysiotherapeuten. Door samen in beweging te komen, maken we het voor iedereen mogelijk om op zijn of haar niveau mee te doen met sport en bewegen. De buurtsportcoaches spelen een belangrijke rol spelen bij de uitvoering van het sport- en beweegakkoord.’

Vervolgstap
De ondertekenaars van de intentieverklaring hebben deze ingediend bij het ministerie van VWS. Op het moment dat de subsidie beschikbaar gesteld wordt, start een onafhankelijk sportformateur met het ophalen van wensen en ideeën uit de stad. Buurtsportcoaches van SportID bieden ondersteuning aan de sportformateur vanwege hun inzicht in de lokale vraag en het aanbod van sport en bewegen.

PENTekening: ‘Ton Quichot en Martino Pancha in de strijd tegen windmolens’

De Nieuwegeinse karikaturist–cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vast houden strips, cartoons en karikaturen.  Als live-karikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS en Rembrandt van Gein. Kijk op de website van Jan als u meer over hem wilt weten.

Voor De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) maakt Jan Ibelings iedere week een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner). Jan Ibelings maakt deze cartoons en karikaturen voor PEN eerst in lijn op papier en kleurt ze daarna in met de computer. De tekeningen zijn te koop. Heeft u interesse? Mail voor meer informatie naar: info@karikaturist.nl.

‘Slagschaduw tot aan de A.C. Verhoefweg.’ Dat betekend door de ramen van onze redactie in Galecop. Windmolens met een tiphoogte van 230 meter, maar liefst 11 in de polder Rijnenburg en Reijerscop. Buurgemeente Utrecht wat maak je me nou? Veel politieke partijen laten zich niet uit dat ze er tegen zijn, althans op één na. De regio wil woningen, heeft woningen nodig. Het blijft vechten tegen ………….