Bijeenkomst over windmolens vooral ‘one woman show’ van wethouder GeLuk

Ruim 400 mensen bezochten afgelopen woensdag 17 april de bijeenkomst over de mogelijke komst van 11 windturbines van 230 meter hoog in de polders Rijnenburg en Reijerscop op de grens met Nieuwegein. Naast de windmolens moet er ook in deze polders het grootste zonnepark komen van Nederland. De regio heeft woningen nodig en deze worden nu onmogelijk gemaakt door GroenLinks en enkele partijen die meer waarde hechten aan het op het pluche te zitten dan te luisteren naar de wensen van de mensen. Afgelopen week deed het wijknetwerk Galecop nog een oproep aan het college van B&W in Nieuwegein om zich duidelijk uit te spreken om afstand te nemen van de komst van deze mega windmolens. Helaas blijft het stil.

Al sinds maart 2017 onderneemt het wijknetwerk Galecop al actie tegen deze windmolens. Mark Snoeren van de VVD in Nieuwegein eerder tegenover onze redactie: ‘Dat moeten we niet willen. Geen windmolens in Rijnenburg als dat last geeft aan Nieuwegeinse inwoners in Galecop of Batau.’

Verantwoordelijk wethouder Lot van Hooijdonk in Utrecht op de website van de buurgemeente Utrecht: ‘In Utrecht staat de kwaliteit van leven voorop; ik ben eigenlijk wethouder geluk.’ Maar de ruim 400 bezoekers gingen afgelopen woensdag met een kater en ongelukkig naar huis. Belangenvereniging Buren van Rijnenburg en Rijerscop (VBVR): ‘Als je een vraag had kon je deze op een kaartje schrijven en dan zou deze worden gesteld aan wethouder Lot van Hooijdonk (GL). De stapel kaarten was zó groot dat veel vragen niet aan bod kwamen; de kaartjes werden achteloos op de grond gegooid.’

De VBVR vindt dat GroenLinks, met de komst van de 11 grote windmolens in de polder en alle zonnepanelen, de toekomst van Rijnenburg blokkeert. In de polder is plaats voor meer dan tienduizend duurzame woningen in combinatie met groen en recreatie en groene energie voor 45.000 huishoudens.

VBVR: ‘De GroenLinks wethouder Lot van Hooijdonk in Utrecht houdt zich niet aan de afspraken om een integraal plan voor Rijnenburg en Reijerscop te presenteren en woningbouw minimaal vanaf 2030 mogelijk te maken. Van Hooijdonk stelt voor om wegens de windturbines de datum voor woningbouw op te schuiven naar 2036, maar wij weten dat rekenen niet uw sterkste kant is. Die turbines staan er minimaal tot 2043 als u en de windmolenlobby hun zin krijgen.’

‘Ontsluiting van de polder hoeft geen 15 jaar te duren. Bij het scenario Zon Voorop staat ter hoogte van de Ringkade al een onderdoorgang onder de A2 getekend naar Galecop Nieuwegein. Hier is binnen een paar honderd meter aansluiting mogelijk is op het fietsnetwerk en bus- en tramverbindingen naar de stad. Ook kan de bestaande onderdoorgang onder de A12 bij Strijkviertel worden verbreed voor aansluiting op fiets- en OV-netwerk aan de noordzijde van de polder’ aldus VBVR.

‘Windturbines van 230 meter markeren de weg naar de hel. De hel voor huidige omwonenden: dat zijn 15.000 adressen in een straal van 2,3 km en de hel voor toekomstige bewoners. Dat zijn er minstens 25.000 in Rijnenburg.’

De voorstellen in het nieuwe klimaat-akkoord verschillen enorm van het oude energie akkoord. Er moeten Regionale Energie Akkoorden komen met lokaal draagvlak waarbij burgers mogen kiezen tussen zon of wind en er wordt veel meer ingezet op wind op zee.

VBVR: ‘Wethouder Lot van Hooijdonk heeft geen oog voor alternatieven met zonne-energie of ideeën voor integrale ontwikkeling zoals uitgewerkt in onze notitie: ‘De Toekomst voor Rijnenburg.’

De bijeenkomst was zoals alle eerdere bijeenkomsten: een schijnvertoning. De feiten over geluid worden verzwijgt en de meningen van omwonenden worden genegeerd. De avond was vooral een ‘one woman’ show van GroenLinks wethouder van Hooijdonk.

Lees hier ons dossier over dit item.

3 thoughts on “Bijeenkomst over windmolens vooral ‘one woman show’ van wethouder GeLuk

 1. Linda

  Je kunt niet anders concluderen dat er een vorm van corruptie aan ten grondslag moet liggen. Bestemmingsplannen worden genegeerd ten behoeve van een machtige energie-industrie. Onze wethouder van geluk maakt vooral zichzelf en de Eneco gelukkig.

  1. Reggy

   Inderdaad pure corruptie. We worden al decennia uitgemolken door Eneco. De stadsverwarming wordt ons veel te duur verkocht, ondanks dat het een groot deel van het jaar restwarmte van de electriciteitscentrale is.
   De aparatuur wordt veel te duur verhuurd. De opwarming die we in De Bilt meten, kun je ook gerust op het conto schrijven van alle verwarmingsbuizen die hier in de grond liggen: een grote vloerverwarming voor de provincie. In hete zomers maken sturen ze wat extra warmte door de buizen, om de centrale wat meer te koelen.

   De warmtewisselar in huis blijft maar warmte verstoken, zonder dat je er iets aan hebt, maar de teller loopt lekker door. Alles zogenaamd om meteen warm water te hebben, maar dat krijg je toch lekker niet, alleen de meterkast warmt er lekker van op.

   De monteurs zouden zelf die meters niet in huis willen hebben…

 2. John

  Ze zal er best wel aan verdienen(smeergeld)

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk