‘Venster’ maart 2019

Vandaag de dertiende aflevering van ‘Venster.’ Met deze rubriek kijken we terug wat er de afgelopen maand filmisch is gebeurd en vastgelegd door onze videografen. Zij trekken er geregeld op uit om u van het nieuws te voorzien, natuurlijk over Nieuwegein, en dat doen zij met veel plezier. Samen met een team van 27 betrokken Nieuwegeiners maken wij het nieuws voor onze lezers, alweer bijna een kwart eeuw lang!

In ‘Venster’ zal Bart van Rooijen op zijn eigen wijze met u het nieuws doorlopen van de afgelopen maand, een soort van maandelijks documentje. Hij knipt en plakt en spreekt en zwijgt zo af en toe, terwijl u kijkt en luistert. In zijn eigen omgebouwde studio, achter een groen laken en voor de camera, of is het nu voor een groen laken en achter de camera, maakt Bart úw ‘Venster’ over Nieuwegein.

Graag betrekken wij onze lezers bij deze rubriek, daarom zijn suggesties van harte welkom. Deze mogen naar redactie@pen.nl. Veel plezier met alweer de dertiende aflevering van ‘Venster’. Kijk hier alle ‘Vensters’ terug.

Nieuwegeiner in de kraag gevat na achtervolging

In de nacht van zaterdag op zondag 31 maart heeft de politie van Nieuwegein een 21-jarige inwoner in de kraag gevat. De man vluchtte rond 03.15 uur na een stopteken met een buitengewone hoge snelheid over de Batauweg ter hoogte van de Kasteeldrift richting Batau Noord. Hij is uiteindelijk aangehouden ter hoogte van de Middenweide.

De politie was met veel eenheden op de been. De auto vloog, vanwege de hoge snelheid, ter hoogte van de Middenweide uit de bocht. Waarom de man op de vlucht sloeg is niet bekend. ‘We vermoeden dat er drank in het spel was’ aldus de woordvoerder van de politie. De bestuurder raakte niet gewond tijdens door de crash en werd direct aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij zal zich binnenkort moeten verantwoorden.

De auto komt tot stilstand in een perk aan de Middenweide

‘VVD, CU en SP maken afvalstoffenheffing onnodig duur’

Nieuwegein gaat niet over op een duurzame manier van afval scheiden. Een meerderheid in de gemeenteraad is afgelopen donderdag niet meegegaan met het voorstel van het college van B&W om omgekeerd te gaan inzamelen. En dat betekent dat Nieuwegein de komende jaren afval blijft inzamelen zoals het nu gaat en dat de afvalstoffenheffing blijft stijgen. 

Een onbegrijpelijk keuze vindt PvdA raadslid Vincent van Esch: “Er lag gewoon een goed voorstel. Met dit plan is nagedacht over: hoe we het afval beter scheiden, hoe we minder restafval verbranden en hoe we de kosten voor inwoners te overzien houden.” Verschillende partijen in de gemeenteraad, waaronder de VVD, CU en SP kwamen met een eigen voorstel. “Met hun voorstel wordt op geen enkele manier antwoord gegeven op die vragen. Ze nemen een enorm risico met de oplopende kosten. En dat heeft consequenties voor onze inwoners.” Aldus Van Esch. 

Want met een van het laagste afvalscheidingspercentage in de regio en een jaarlijks oplopende afvalstoffenheffing doet Nieuwegein het niet goed op het gebied van afvalinzameling. Het voorstel van het college van B&W moest daar verandering in brengen. Door te zorgen voor een betere scheiding aan huis en het restafval naar een ondergrondse container weg te brengen, werd hierop ingespeeld. Daarnaast had het college veel ondersteunende maatregelen uitgewerkt. 

De partijen die in 2016 nog met een ruimte meerderheid dezelfde ambities leken na te jagen, hebben donderdagavond anders besloten. “De VVD, CU en SP zetten letterlijk en figuurlijk het afval bij de buren neer. Je lost het probleem niet op door de komende jaren weg te kijken. En gaat wachten tot nascheiden in Nieuwegein realistisch is” vervolgt Van Esch. “Ik ben heel benieuwd hoe deze partijen de komende jaren gaan uitleggen aan Nieuwegein dat de afvalstoffenheffing alsmaar blijft oplopen en de hoeveelheid restafval niet afneemt.” 

De PvdA’er vervolgt: “De manier van hoe je afval inzamelt maak je aan de ene kant voor een beter en gezonder milieu. En aan de andere kant heb je rekening te houden met de kosten die dit met zich meebrengt. Ik wilde die duurzame en betaalbare combinatie.” 

Met het oog op een beter milieu verhoogt het kabinet de belasting op het verbranden van afval. Deze maatregel moet gemeenten ertoe zetten om de hoeveelheid restafval terug te dringen. Hoe dit gebeurt, is aan de gemeenten zelf. In Nieuwegein was het plan om het afval aan huis te scheiden in GFT, papier en PMD en het restafval weg te brengen naar een ondergrondse container. Uit onderzoek blijkt dat nascheiden het komende decennium in Nieuwegein niet mogelijk is. 

De Ruilfabriek houdt een ‘Lente Kleding Event’

Op 7 april 2019 organiseert De Ruilfabriek weer een Ruil Event, het is de tweede dit jaar. Deze keer geen woonaccessoires maar kleding. Het gaat om heren-, dames- en kinderkleding (vanaf maat 68). Het thema is ‘Lente.’ Hoeveel kleding ligt er bij jou in de kast? Lever van te voren jouw eigen kleding in en zoek toffe items tijdens het Ruil Event. Deze keer wordt het gehouden in het Dorpshuis op Fort Vreeswijk 1A in Nieuwegein.

Hoe werkt het Ruil Event
Je kunt de items inleveren op de dag van het Event tussen 12.00 uur en 14.00 uur in het Dorpshuis. De Ruilfabriek neemt je spullen in, voor ieder item ontvang je 1 punt. Met deze punten kun je op 7 april van 16.00 uur tot 20.00 uur komen shoppen.  Tussen 19.00 uur en 20.00 zijn niet- deelnemers toegestaan. Er is pasruimte aanwezig.

Toegangsprijs
Deelnemers aan het Ruil Evenement betalen 5 euro per persoon. Kinderen tot 18 jaar gratis. Heb je eerder deelgenomen aan het Woonaccessoires Ruil evenement in februari dit jaar? Dan heb je een kortingskaartje van 1,50 ontvangen in de Goody Bag. Niet deelnemers, die binnen mogen komen van tussen 19.00 uur en 20.00 uur betalen 3,50 euro. Alle overgebleven items kunnen gekocht worden voor 1 euro per stuk. Je kunt contant of per pin betalen.

De gehele opbrengst gaat naar de Stichting van de organisatie. ‘Als er dan nog overgebleven items zijn, worden deze geschonken aan de crisisopvang BOKA van Stichting De Tussenvoorziening in IJsselstein en de Kledingbank in Nieuwegein’ aldus Ilja Jansen van De Ruilfabriek.

Tijdens het Ruil Event kun je een heerlijk kopje koffie/thee of fris nuttigen in de Citadel ruimte in het Dorpshuis. Hier kun je alleen contant afrekenen. Ook is er een ondernemersmarkt gedurende de dag waar je kennis kunt maken met alle ondernemers die De Ruilfabriek een warm hart toedragen.

Sportief dagboek deel (22)

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een geboren Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein.

Hans van Echtelt: ‘Meestal schrijf ik in mijn dagboek over de prestaties van Geinoord. Omdat die momenteel zeker niet om over naar huis te schrijven zijn, was het even een sportieve verademing om me afgelopen week bezig te mogen houden met het jaarlijkse schoolvoetbal dat momenteel in Midden Nederland wordt afgewerkt. Het brengt bij mij herinneringen omhoog aan de wedstrijden die de school van mijn kinderen destijds speelden op Sportpark Zandveld.’

‘Ze zaten allebei op de Don Bosco-school en keken weken tevoren al uit naar dit evenement. Begeleid door de leerkrachten – in dit geval meester Jan en juffrouw Yvonne – werd het beste beentje voorgezet. Het was altijd weer aandoenlijk met hoeveel plezier de onderlinge confrontaties verliepen tegen leeftijdgenoten van een ‘concurrerende’ school uit Nieuwegein.’

‘Intussen zijn vele jaren verder en kijk ik nu intussen naar de prestaties van mijn kleinkinderen. Zo kon ik afgelopen woensdag Niene van zes jaar voor het eerst met heuse voetbalschoenen en een shirt in de oranjekleuren van haar school in actie zien. Nu is actie wel een heel groot woord, haar warming-up was nog veelbelovend maar tijdens de wedstrijden ging alles grotendeels aan haar voorbij.’

‘Zeker is nu al dat Niene het nationaal dameselftal nooit zal halen, maar toch toonde ze zich na afloop goed gemutst. Ze kreeg namelijk in haar tweede wedstrijd bij toeval een bal tegen haar hoofd waarna het leer tegen de lat caramboleerde. ,,Als ik die niet gekopt had, zouden we geen eerste geworden zijn,’’ verklaarde ze na afloop zelfbewust. Dat het de enige bal was die ze in die wedstrijd had geraakt, deerde haar geenszins. Het juichen na afloop om ‘haar’ overwinning was een lust voor het oog.’

‘Komende vrijdag kan iedere sportliefhebber weer terecht op het veld van VSV Vreeswijk om de finales te zien van het toernooi 2019. De volgende wedstrijden staan dan gepland: 15.30 uur: Margrietschool Zuid tegen Toonladder Zuilenstein , een half uur later De Schouw tegen Willem ~Alexander school Lupine en als sluitstuk om 16 uur de Mauritsschool tegen de Julianaschool. Helaas is mijn vroegere school de Don Bosco er bij deze finalewedstrijden dit jaar niet bij maar dat zal de pret niet drukken..’

Feestvreugde bij de zesjarigen na het winnen van hun wedstrijd bij het schoolvoetbaltoernooi 2019. Kleindochter Niene (derde van links) juicht mee. (eigen foto)

Toen & Nu: ‘Toen er nog spierkracht nodig was en niet gemijmerd werd over ‘omgekeerd ophalen”

De foto van Toen van deze week bracht onze fotograaf niet ver van zijn huis, het was immers die dag vuilnis ophaaldag. De Historische Kring Nieuwegein schreef bij de foto van Toen: ‘… Over de organisatie van de Nieuwegeinse reinigingsdienst is de laatste tijd heel wat gesproken: opgaan in een groter geheel of doorgaan met de goed functionerende eigen reinigingsdienst. In de jaren vijftig presenteerden een politiecommissaris, garagehouder Piet Hornsveld, wethouder Jacob van Dijk en geheel rechts gemeentesecretaris G.S. de Rooij een nieuwe vuilniswagen voor Jutphaas. De chauffeur liep met de wagen mee en bestuurde die via het stuurwiel aan de rechter deur! De foto is gemaakt vóór het voormalige gemeentehuis aan de Nu Herenstraat. …’

Arend Bloemink ging deze week dus niet op dezelfde plek kijken en maakte (g)een zelfde foto voor de rubriek ‘Toen en Nu.’ Toen werd en niet zo gemijmerd over ‘omgekeerd ophalen’ van het huisvuil. Wekelijks bezoeken wij een lokatie en speuren we naar dat ene plekje op een oude foto of ansichtkaart om te zoeken wat er veranderd is. Heeft u een oude foto met een verhaal mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het nu is.

Voorleesmiddag op Bouwspeeltuin Jeugdland

Op woensdag 3 april aanstaande houdt Bouwspeeltuin Jeugdland aan de Helmkruid in Nieuwegein een voorleesmiddag voor kinderen. Vindt je het ook zo fijn om voorgelezen te worden? Kom dan naar deze voorleesmiddag en luister naar de bekende Utrechtse en Nieuwegeinse schrijvers en voorlezers Mariska Bogaerds, Renée Blom en Sophie Kwakernaak.

De voorleesmiddag begint om 15.00 uur en de toegang is natuurlijk gratis. Na afloop kun je gratis een mooi boek uit het Kinderzwerfboek Station meenemen.

Over Jeugdland
Op Bouwspeeltuin Jeugdland zijn er tal van activiteiten. De speeltuin is twee keer per week open, namelijk op woensdagmiddag van 14.00 uur tot 16.30 uur en zaterdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur. De kinderen tot en met 13 jaar kunnen dan bouwen, spelen, skelteren en regelmatig organiseren de vrijwilligers een knutselmiddag of themadag, zoals nu een voorleesmiddag. Spelen bij Jeugdland is gratis.

Kinderzwerfboek Station
Sinds kort heeft de Bouwspeeltuin ook een Kinderzwerfboek Station. Deze zwerfboeken zijn niet van één kind, maar van alle kinderen. Je neemt het boek mee naar huis en als je het uit hebt, geef je het boek weer door. Je laat het achter op school, KinderzwerfboekStation, in een sportkantine, in een bus of…

Er zijn meer dan 1000 KinderzwerfboekStations verspreid over heel Nederland. Iedere dag komt er wel een Station bij. Zoals deze bij Jeugdland aan de Helmkruid in Nieuwegein.

 

GroenLinks: ‘Wegstemmen om huisvuil ‘omgekeerd in te zamelen’ grote deuk voor gemeentebestuur’

‘GroenLinks heeft vol ingezet op het verbeteren van het gescheiden inzamelen, omdat beter scheiden aan de bron (aan huis) heel veel oplevert; zowel financieel als in hergebruik van grondstoffen. Het scheidingspercentage wordt hoger (71%) wanneer je inwoners meer tegemoet komt in het gemak van gescheiden inzamelen, bovendien stimuleert het inwoners om steeds meer materialen te scheiden. Door bijvoorbeeld het plastic nu te scheiden zien mensen ineens de absurde hoeveelheid verpakkingsmateriaal en zijn eerder bereid om daar ook actie in te nemen’ aldus fractievoorzitter Monique de Beer van GroenLinks in een eerste reactie op het wegstemmen om het huisvuil ‘omgekeerd te gaan inzamelen’ in Nieuwegein.

Raadslid Alma Feenstra van GroenLinks: ‘Er ligt een goed voorstel waarin vooraf en achteraf scheiden elkaar goed aanvullen. Waarin de duurzaamheidsdoelstellingen dichterbij kunnen komen. Bovendien ligt er een onderzoek aan ten grondslag waaruit ook blijkt dat er gewoon simpelweg geen capaciteit is om alleen achteraf te scheiden, wat andere partijen ook beweren.’

Nieuwegein staat onderaan de lijst van gemeenten die er in slagen om de hoeveelheid restafval te beperken. Voor GroenLinks nóg een reden om het terugdringen van restafval door het gescheiden inzamelen in huishoudens te vergemakkelijken. Nieuwegeinse inwoners moeten meer gaan betalen voor de verwerking van hun afval. Want op iedere kilo restafval, moet verbrandingsbelasting worden betaald en dat zien we terug in de afvalstoffen-heffing, die elke inwoner moet gaan betalen.

In de raad bleek echter een aantal partijen niet gevoelig voor de inhoudelijke argumenten om beter vóór te scheiden en hield vast aan het juist verhogen van het restafval door PMD (plastic, metaal en drinkpakken) bij het restafval te voegen.

Vooralsnog betekent het wegstemmen van het, namens het college door wethouder Marieke Schouten (GroenLinks) ingediende, voorstel een kostenverhoging voor Nieuwegeinse inwoners vanwege de gestegen belasting op restafval, minder opbrengst van herbruikbare grondstoffen en een deuk in de geloofwaardigheid van het bestuur van Nieuwegein.

‘
Immers: Het beleid van onze gemeente is nu gericht op gescheiden inzamelen en ook alle communicatie is daar al jaren op ingezet. Nu niet verderop doorzetten is een gemiste kans. Dat komt de geloofwaardigheid van ons als raad en gemeentebestuur niet ten goede’ zegt de Beer van GroenLinks aan onze redactie.

Lekker toeren met de ScootMobielClub Nieuwegein

Heb je een scootmobiel en wil je met gelijkgestemden lekker een toertochtje maken in de omgeving van Nieuwegein? Dat is nu mogelijk. Enthousiaste scootmobielbezitters hebben al een tijdje een ScootMobielClub opgericht, in samenwerking met MOvactor en Sport ID. Iedereen kan zich aanmelden, mits in bezit van een scootmobiel of bijvoorbeeld een canta.

ScootMobielClub Nieuwegein trekt er iedere laatste woensdagmiddag van de maand op uit voor een mooie tocht in de omgeving. Woensdag 24 april vindt de eerste tocht plaats. Het vertrek is die dag om 13.00 uur vanaf La CaZa aan de Hoorneschans 101 in de wijk Fokkesteeg. Per rit wordt er ongeveer twintig kilometer gereden. Voor de veiligheid bij het oversteken en andere praktische zaken rijden er enkele vrijwilligers op de  fiets mee.

Onderweg is er een stop voor een drankje. Dat is voor eigen rekening terwijl deelname gratis is. Heeft u zin om aan een tocht deel te nemen? Mail dan voor meer informatie naar: nieuwegeinscootclub@gmail.com. Wilt u liever telefonisch contact, dan kan dat via Henk Boer: 030-6061550 (bellen graag tussen 18.00 uur en 21.30 uur).

Lancering opleiding Grootkeukentechniek in Nieuwegein

In samenwerking met OTIB en ROC Midden Nederland heeft de NVLG afgelopen drie jaar hard gewerkt aan een splinternieuwe grootkeukentechniekopleiding en keuzedelen voor het mbo. Beiden zijn ontwikkeld om zowel jongeren als zij-instromers enthousiast te maken voor dit specialisme. De zij-instromers kunnen zich laten omscholen tot expert in de grootkeukentechniek in een vierdaagse cursus. Daarnaast zal ROC Midden Nederland ook gaan starten om grootkeukentechniek als keuzedelen aan te bieden bij bestaande BBL-installatietechniek opleidingen voor nieuwe instromers. Deze opleidingen komen als geroepen: de Grootkeukenbranche schreeuwt namelijk om nieuwe installateurs. De lancering op woensdagavond 27 maart was dan ook een feestelijke aangelegenheid op het ROC Midden Nederland te Nieuwegein.

Het belang van technisch onderwijs
Het tekort aan goed opgeleide medewerkers is een van de grootste bedreigingen voor de toekomst van de technologische industrie van ons land. Zo vertelt Bart Jasperse (voorzitter NVLG): “Zodra er ook maar één servicemonteur ziek is stopt de gehele business. Dit is enorm lastig schakelen voor iedereen binnen de branche. Ik moedig iedereen binnen de sector met deze reden aan hier verantwoordelijkheid in te nemen.” Hanneke Ackermann (programmamanager Onderwijs en Arbeidsmarkt FME) ondersteunt dit: “Deze opleiding is een schoolvoorbeeld van hoe de samenwerking tussen het onderwijs en bedrijfsleven zou moeten zijn”. Ackermann vertelde tijdens de lancering over het belang van goed opgeleid personeel. Het voortbestaan van de technologische industrie in Nederland hangt voor een groot deel samen met de beschikbaarheid van gekwalificeerde technici. FME maakt zich hier dagelijks hard voor en stimuleert bedrijven en branches om samen te werken met het onderwijs door bijvoorbeeld certificaten en modules aan te bieden.

Expert in de Grootkeukentechniek
De opleiding ‘Installeren’ brengt leerlingen in de wereld van apparatuur en installaties voor professionele grootkeukens. Zij maken kennis met het leveren, plaatsen, installeren van specifieke grootkeukenapparatuur bij gebruikers die in totaal miljoenen maaltijden per dag produceren. De opleiding Grootkeukenapparatuur ‘Onderhoud & Service’ is een vervolg op de installatie opleiding en leert leerlingen alles over het preventief en correctief onderhoud. Met het behalen van het certificaat is een monteur in staat om zelfstandig service te verlenen en storingen van grootkeukenapparaten te verhelpen. De opleidingen starten op basis van een open inschrijving en zijn gedurende het jaar te volgen.