GroenLinks: ‘Wegstemmen om huisvuil ‘omgekeerd in te zamelen’ grote deuk voor gemeentebestuur’

‘GroenLinks heeft vol ingezet op het verbeteren van het gescheiden inzamelen, omdat beter scheiden aan de bron (aan huis) heel veel oplevert; zowel financieel als in hergebruik van grondstoffen. Het scheidingspercentage wordt hoger (71%) wanneer je inwoners meer tegemoet komt in het gemak van gescheiden inzamelen, bovendien stimuleert het inwoners om steeds meer materialen te scheiden. Door bijvoorbeeld het plastic nu te scheiden zien mensen ineens de absurde hoeveelheid verpakkingsmateriaal en zijn eerder bereid om daar ook actie in te nemen’ aldus fractievoorzitter Monique de Beer van GroenLinks in een eerste reactie op het wegstemmen om het huisvuil ‘omgekeerd te gaan inzamelen’ in Nieuwegein.

Raadslid Alma Feenstra van GroenLinks: ‘Er ligt een goed voorstel waarin vooraf en achteraf scheiden elkaar goed aanvullen. Waarin de duurzaamheidsdoelstellingen dichterbij kunnen komen. Bovendien ligt er een onderzoek aan ten grondslag waaruit ook blijkt dat er gewoon simpelweg geen capaciteit is om alleen achteraf te scheiden, wat andere partijen ook beweren.’

Nieuwegein staat onderaan de lijst van gemeenten die er in slagen om de hoeveelheid restafval te beperken. Voor GroenLinks nóg een reden om het terugdringen van restafval door het gescheiden inzamelen in huishoudens te vergemakkelijken. Nieuwegeinse inwoners moeten meer gaan betalen voor de verwerking van hun afval. Want op iedere kilo restafval, moet verbrandingsbelasting worden betaald en dat zien we terug in de afvalstoffen-heffing, die elke inwoner moet gaan betalen.

In de raad bleek echter een aantal partijen niet gevoelig voor de inhoudelijke argumenten om beter vóór te scheiden en hield vast aan het juist verhogen van het restafval door PMD (plastic, metaal en drinkpakken) bij het restafval te voegen.

Vooralsnog betekent het wegstemmen van het, namens het college door wethouder Marieke Schouten (GroenLinks) ingediende, voorstel een kostenverhoging voor Nieuwegeinse inwoners vanwege de gestegen belasting op restafval, minder opbrengst van herbruikbare grondstoffen en een deuk in de geloofwaardigheid van het bestuur van Nieuwegein.

‘
Immers: Het beleid van onze gemeente is nu gericht op gescheiden inzamelen en ook alle communicatie is daar al jaren op ingezet. Nu niet verderop doorzetten is een gemiste kans. Dat komt de geloofwaardigheid van ons als raad en gemeentebestuur niet ten goede’ zegt de Beer van GroenLinks aan onze redactie.

3 thoughts on “GroenLinks: ‘Wegstemmen om huisvuil ‘omgekeerd in te zamelen’ grote deuk voor gemeentebestuur’

 1. Nee hoor, we gaan gewoon terug naar huisvuilzakken. Dan halen we dat gestelde doel toch gewoon niet. GroenLinks en rare ideeen die iedereen met een smallere beurs of lichamelijke beperking treffen past niet in Nieuwegein, daarvoor moet je in Utrecht zijn.

 2. john

  heel goed opgemerkt ,Linda

 3. Oswald lieberwerth

  Het gemeente bestuur zou nu niet een goed signal afgeven geen eenheid! Wat geen mooier signal juist is dat men ook nog nadenkt en niet tekent bij het kruisje! De hele gemeenteraad zou de bevolking moeten vertegenwoordigen en dat is hier juist gebeurd! De zeer twijfelachtige doelstellingen van GL zijn zeker niet heilig makend.
  Als men wil zorgen dat er MINDER afval wordt gegenereerd heeft het totaal geen zin om dan het afval zelf te moeten scheiden daar wordt het volume geen gram minder van! Het scheiden van afval kunnen de machines beter en sneller dan te gaan prutsen met allerlei zakken en emmertjes! Dat het nu heel veel duurder gaat worden is een zwakte bod!
  Het niet tegen je verlies kunnen maakt velen mensen vals!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren