Nieuwegein: ‘Financiële situatie van Nieuwegein positief’

Het college van B&W heeft de financiële stukken (jaarrekening, voorjaarsnota en kadernota) aan de gemeenteraad aangeboden. De financiële positie van de gemeente is in 2017 verder verbeterd. De financiële getallen laten ook voor dit jaar en komende jaren een positieve ontwikkeling zien. Mede door het economisch herstel dat gedurende de collegeperiode heeft plaatsgevonden, heeft Nieuwegein kunnen werken aan de kwaliteit en kracht van de stad.

In de vorm van Betere Buurten, maar ook door aan de slag te gaan met het onderhoud van de openbare ruimte. Op een aantal terreinen, zoals investeringen in wonen en onderwijs, is de koers voor de komende jaren uitgezet. Met de komst van een nieuwe gemeenteraad en nieuw college krijgt de uitvoering de komende tijd vorm. Op 5 juli is de vergadering waar de gemeenteraad de financiële stukken
vaststelt.

‘Samen met de stad is er met veel energie gewerkt aan het investeren in een toekomstbestendige stad. Er is een goede uitgangspositie om voort te bouwen op Betere Buurten, nieuwe onderwijshuisvesting en sportaccommodaties en klimaatneutraal Nieuwegein. Door de aantrekkende economie, hogere algemene uitkering van het Rijk en robuuste winstontwikkeling op bedrijvenpark Het Klooster laten de financiën een positief beeld zien. Nog altijd betalen bewoners van Nieuwegein bijna 20% lagere lokale belastingtarieven dan het regionale en landelijke gemiddelde’, aldus wethouder Johan Gadella van Financiën.

Investeringen
De gemeente is verheugd met de positieve financiële ontwikkelingen, maar geeft aan ook inzet uit de opgebouwde reserves nodig te hebben om investeringen te doen, risico’s op te vangen en taken uit te voeren. Met name voor ontwikkelingen binnen het sociale domein, de taken die te maken hebben met de sociale kant van het gemeentelijke beleid zoals zorg, welzijn, beschermd wonen en sociale activering, is dit de komende jaren nodig. De gemeente zet in op een passend aanbod aan ondersteuning, huisvesting en hulpverlening. Zorg en ondersteuning moet toegankelijk zijn en betaalbaar blijven, zodat niemand tussen wal en schip raakt.

De vernieuwing van buurten in het programma Betere Buurten vraagt ook de benodigde investeringen. Daarbij is extra aandacht voor het onderhoud van de openbare ruimte. Eerder al koos Nieuwegein voor de investering in nieuwe, multifunctionele scholen en sportaccommodaties. Een toekomstbestendige stad betekent ook: duurzame keuzes maken. Met de routekaart klimaatneutraal 2040 werkt Nieuwegein aan het beperken van het energieverbruik.

Gemeenteraad De bespreking van de financiële stukken vindt plaats tijdens de raadscommissievergadering van 21 juni. Op 5 juli is de vergadering waar de gemeenteraad de financiële stukken vaststelt.

Nieuwe bewoners Peppelhoeve zijn tevreden

De nieuwe bewoners van de Peppelhoeve in Nieuwegein zijn tevreden over de oplevering van hun nieuwe woning. Als cijfer geven zij ruim een acht (8,3) aan de totale dienstverlening van Portaal. Dit komt naar voren uit een onderzoek.

De huurders zeggen het fijn te vinden dat de sleuteloverdracht op kantoor van Portaal plaatsvindt na een uitgebreide presentatie. In deze presentatie vertelt de verhuurconsulent alles wat de nieuwe huurders moeten weten over hun nieuwe woning. Voor het proces ‘Tekenen van huurovereenkomst en betrekken van de woning’ werd gemiddeld zelfs een 8,6 gegeven. Alle huurders zeggen tevreden te zijn over de manier waarop de medewerker de huurovereenkomst met de huurders doornam.

Goed geïnformeerd
Op de vraag ‘Welke specifieke informatie kreeg u over hoe uw woning werd opgeleverd en/of welke werkzaamheden nog moesten worden uitgevoerd?’ antwoordden blije huurders: ‘De uitleg over de vloer en eventuele vloerkleden, doordat er bijvoorbeeld geen harde vloer ingelegd mag worden. Ook hoeveel sleutels we krijgen, en informatie over de naambordjes. De videofoon is nog een keer extra uitgelegd. Wij wonen allebei voor het eerst op ons zelf. Fijn dat we informatie kregen over waar we eventueel rekening mee kunnen houden, waar we ons moeten aanmelden en dat er niet in de vloer geboord mag worden. Mijn vriend en ik zijn echt heel goed geïnformeerd!’

Mix van bewoners
Er wonen veel starters, alleenstaanden en ouderen, deze mix ervaren de bewoners als prettig. Ook zijn de bewoners blij met het vrije uitzicht en de ligging op het zuiden, waardoor ze lekker van het zonnetje genieten op hun balkon.

Verhuur
De eerste huurders van de Peppelhoeve kregen in februari de sleutel van hun nieuwe woning. Inmiddels is ook het tweede blok opgeleverd en het laatste blok volgt in juni. De verhuur verloopt via WoningNet.

De bewoners tijdens de uitreiking van de sleutels door wethouder Hans Adriani

‘Badloe omleggen was niet de bedoeling, we wilden hem beroven van een partij coke’

Het was de bedoeling om de vermoorde Adjaj Badloe in Nieuwegein te beroven van een grote partij cocaïne. Dat zei verdachte Denzel D. vandaag in Arnhem tijdens een pro-formazitting tegen hem en mede-verdachte Reza J. De Nieuwegeiner werd op 28 november 2017 in zijn auto vermoord door meerdere schoten aan de Apolloburg.

De verdachten, de 24-jarige Denzel D. uit Amstelveen en de even oude Reza J. uit Amsterdam, werden diezelfde dag opgepakt na een wilde politieachtervolging. Het OM verwijt beide verdachten onder meer dat ze Badloe met vuurwapens hebben gedood.

Denzel D. wil de namen van opdrachtgevers niet noemen, omdat hij bang is voor de gevolgen. Wel zegt hij dat hij werd door hen werd benaderd op bodybuilding gala Iron Maiden. D. beweert dat hij medeverdachte J. pas een dag voor de moord leerde kennen. Ook zouden er meer daders bij de zaak zijn betrokken.

Bij de arrestatie van de twee verdachten vond de politie de kentekenplaten van de uitgebrande vluchtwagen. Het onderzoek leverde verder kruitsporen en dna-materiaal op dat de verdachten aan de liquidatie linkt. Ook werd het adres van Badloe gevonden in de telefoon van Denzel D. en in het navigatieapparaat in de auto van diens moeder. Kennelijk werd haar auto gebruikt bij een verkenning vooraf in Nieuwegein.

Hoewel Badloe in Nieuwegein werd vermoord, dient de rechtszaak bij een ander arrondissement. Een medewerker van de rechtbank in Utrecht zou banden hebben met iemand die betrokken is bij het politieonderzoek naar de liquidatie. Om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden staan beide verdachten in Arnhem terecht. De volgende zittingen zijn bij de rechtbank in Zutphen, op 7 augustus en 2 oktober.

Een speciaal voertuig van de politie nam de auto mee naar laboratorium voor onderzoek

WIL en Albert Heijn tekenen overeenkomst

Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) en Albert Heijn (AH) ondertekenen op 29 mei een overeenkomst. Voor het eerst zocht Albert Heijn de samenwerking met WIL. Zo kunnen landelijke afspraken ook in de Lekstroom worden toegepast. Deze bieden mensen met een arbeidshandicap goede kansen op een baan bij AH.

Mensen met een arbeidsbeperking die niet in staat zijn zelfstandig het wettelijk minimumloon te verdienen, kunnen opgenomen worden in het landelijk doelgroepregister. Het UWV beoordeelt of iemand daarvoor in aanmerking komt. Door opgenomen te staan in dit register is er extra (financiële) ondersteuning mogelijk voor werkzoekenden en werkgevers. Voor deze ondersteuning kunnen mensen uit de Lekstroomgemeenten (Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein en Vianen) terecht bij WIL.

Passende mogelijkheden en maatwerk
Albert Heijn zet zich in voor mensen met een arbeidsbeperking en betrekt ze bij de samenleving of, nog liever, bij de buurt. Dit doet het concern door deze specifieke groep een baan aan te bieden, waarbij de werknemer kan rekenen op de juiste begeleiding door een interne jobcoach. AH richt zich op dat wat mensen wél kunnen. Het bedrijf biedt mensen perspectief, een leeromgeving en het gevoel erbij te horen. Hank Halsema, Regiolead Participatie en ondertekenaar namens AH, is trots op het bereikte resultaat. “We kijken graag naar iemands talenten en zoeken naar passende mogelijkheden en maatwerk. Als iemand uit het doelgroepenregister bij een van onze winkels aan de slag wil, dan kan dat! In overleg met WIL en de kandidaat zoeken we naar een omgeving waar de kandidaat op zijn plek is.”

Geen aantallen maar samenwerking staat voorop
De overeenkomst tussen WIL en AH is aangegaan voor 2 jaar tot mei 2020. Hierin zijn geen afspraken gemaakt over het aantal kandidaten. Rob Esser, directeur WIL licht toe: “Het gaat om maatwerk. Wil een kandidaat aan de slag bij AH, dan legt WIL de contacten. Met elkaar gaan we op zoek naar de mogelijkheden. We gaan niet uit van bestaande vacatures, maar kijken naar de talenten die een kandidaat heeft. Daarom zijn er geen volumeafspraken gemaakt.”

WIL is blij dat deze grote werkgever zijn deuren opent voor deze specifieke doelgroep. “Participatie van kandidaten met een arbeidsbeperking is een zaak die alle ondernemers aangaat. Albert Heijn geeft met deze overeenkomst een mooi voorbeeld hoe je hierover afspraken kunt maken.”, aldus Rob Esser.

Foto: Annette van Lith. Op de foto van links naar rechts: Rob Esser, directeur WIL en Hank Halsema, Regiolead Participatie en ondertekenaar namens AH.

Sponsorloop Lucas Galecop

De leerlingen van Basisschool Lucas Galecop kwamen ook dit jaar weer sportief in actie voor het goede doel. De opbrengst van de jaarlijkse sponsorloop ging naar de Werkgroep Rundu, het ‘Football for Water’ programma voor kinderen in Kenia en Ghana en naar een klimwand voor de school voor nog meer speelplezier op het schoolplein.

Karlijn van der Meer zet zich in voor het ‘Football for Water’ programma. Een project voor o.a. schoon drinkwater op scholen in Ghana en Kenia. Even dreigde de sponsorloop in het water te vallen, maar na een verfrissende regenbui gingen de kinderen toch van start. Karlijn verzorgde de warming-up en dat zorgde voor veel enthousiaste lopers. Super fanatiek en luid aangemoedigd door ouders, opa’s en oma’s, buurtbewoners en vriendjes liepen de leerlingen uit alle groepen hun rondjes.

Na hun sportieve inzet konden de kinderen afkoelen met een ijsje. Het was een groot, gezellig en zonnig feest op en rond het schoolplein van Lucas Galecop. Het door de leerlingen bij elkaar gelopen bedrag wordt in de loop van de week bekend gemaakt.

‘Karlijn verzorgde de warming-up en dat zorgde voor veel enthousiaste lopers’

‘Venster’ mei 2018

Vandaag de vijfde aflevering van ‘Venster.’ Met deze rubriek kijken we terug wat er de afgelopen maand filmisch is gebeurd en vastgelegd door onze videografen. Zij trekken er geregeld op uit om u van het nieuws te voorzien, natuurlijk over Nieuwegein, en dat doen zij met veel plezier. Samen met een team van 27 betrokken Nieuwegeiners maken wij het nieuws voor onze lezers, alweer bijna een kwart eeuw lang!

In ‘Venster’ zal Bart van Rooijen op zijn eigen wijze met u het nieuws doorlopen van de afgelopen maand, een soort van maandelijks documentje. Hij knipt en plakt en spreekt en zwijgt zo af en toe, terwijl u kijkt en luistert. In zijn eigen omgebouwde studio, achter een groen laken en voor de camera, of is het nu voor een groen laken en achter de camera, maakt Bart úw ‘Venster’ over Nieuwegein.

Graag betrekken wij onze lezers bij deze rubriek, daarom zijn suggesties van harte welkom. Deze mogen naar redactie@pen.nl. Veel plezier met de vijfde aflevering. Klik hier voor de aflevering van april 2018.

Gemeente Nieuwegein tegen plan loondispensatie van het kabinet

Met een brief aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt de gemeente Nieuwegein zich uit tegen het plan van het kabinet om loondispensatie in te voeren. Loondispensatie maakt het mogelijk om mensen met een arbeidsbeperking minder dan het minimumloon te betalen. En dat wil en kan de gemeenteraad van Nieuwegein niet accepteren. In de brief roept het college van B en W het kabinet op om met een alternatief plan te komen dat uitgaat van de rechten van mensen met een beperking.

Door het invoeren van loondispensatie gaan arbeidsgehandicapten die vanuit de bijstand aan het werk gaan, minder pensioen en WW-rechten opbouwen dan arbeidsgehandicapten die nu nog via een loonkostensubsidie aan het werk zijn. Daarnaast blijven arbeidsgehandicapten met een verdienende partner, inwonend bij ouders of eigen vermogen in inkomen ver achter bij andere werknemers.

De gemeente Nieuwegein is zeer succesvol met het invullen van garantiebanen bij reguliere werkgevers. De grootste zorg van Nieuwegein is dat de motivatie van mensen om aan het werk te gaan afneemt als deze plannen doorgang vinden. Werk moet tenslotte lonen. Ook het College Rechten van de Mens oordeelde dat het kabinetsvoornemen in strijd is met de gelijke behandeling van mensen met een beperking.

De raad van de gemeente Nieuwegein heeft op 26 april 2018 een breed gesteunde motie van de SP aangenomen ‘Minimumloon voor iedereen, ook voor mensen met een arbeidsbeperking’. In deze motie wordt het college van B en W opgeroepen om zich zo snel mogelijk richting het kabinet uit te spreken tegen het plan om het mogelijk te maken om mensen met een arbeidsbeperking minder dan het minimumloon te betalen.

In de brief van 30 mei 2018, roept het college van B en W het kabinet op om met een alternatief plan te komen dat uitgaat van de rechten van mensen met een beperking. Een plan dat rechtvaardig is en werkende mensen met een beperking beloont voor het werk dat zij doen.

‘Het Inundatiedok’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via de website van onze fotograaf. Deze week het  Inundatiedok in Het Klooster.

Leerling krijgt cheque voor idee: maak energie met schommel

Breng de schommel in beweging en daarmee maak je energie. Het idee ontstond bij leerling Brit Kuipers van groep 7 van basisschool de Trompetvogel in de wijk Doorslag. Brit wilde graag de energie rekening thuis omlaag en houdt van schommelen. Brit schreef vervolgens een brief aan de burgemeester met de vraag of de gemeente haar met haar idee kon verder helpen.

Maandag 28 mei jl. kreeg de jonge Brit uit handen van wethouder Peter Snoeren symbolisch een cheque uitgereikt. Het bedrag van 5000 euro is bestemd voor een haalbaarheidsonderzoek naar het idee van de leerlinge om energie op te wekken met behulp van schommelen. De leerlingen van groep 7 kregen ter inspiratie een knijpkat van de wethouder namens de gemeente. Stichting Art Park Energy gaat het haalbaarheidsonderzoek uitvoeren.

De leerlingen van groep 7 worden de komende tijd uitgedaagd onder begeleiding van GO-APE mee te ontwerpen aan speellocaties waar energie kan worden opgewekt. Eind september is het haalbaarheidsonderzoek gereed.

Brit met de wethouder terwijl ze de cheque krijgt uitgereikt

Repair Café in Milieu Educatie Centrum

Repareer samen met vaklui je eigen kapotte spulletjes. Dat kan weer op zaterdag 2 juni aanstaande in het Milieu Educatie Centrum aan de Geinoord 9. Tussen 14.00 uur en 17.00 uur staan diverse vaklieden klaar: elektriciens, naaisters, houtbewerkers en een fietsenmaker helpen gratis bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Speciale aandacht deze keer gaat naar kapotte stofzuigers.

Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad.

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Het Repair Café wil daar verandering in brengen.

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen en te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. De gemeente Nieuwegein ondersteunt dit initiatief vanuit het netwerk ‘Samen Duurzaam.’ Het Repair Café Nieuwegein is elke eerste zaterdag van de maand (behalve juli/augustus) van 14.00 uur tot 17.00 uur.