Katern

Nieuwegein: ‘Financiële situatie van Nieuwegein positief’

Het college van B&W heeft de financiële stukken (jaarrekening, voorjaarsnota en kadernota) aan de gemeenteraad aangeboden. De financiële positie van de gemeente is in 2017 verder verbeterd. De financiële getallen laten ook voor dit jaar en komende jaren een positieve ontwikkeling zien. Mede door het economisch herstel dat gedurende de collegeperiode heeft plaatsgevonden, heeft Nieuwegein kunnen werken aan de kwaliteit en kracht van de stad.

In de vorm van Betere Buurten, maar ook door aan de slag te gaan met het onderhoud van de openbare ruimte. Op een aantal terreinen, zoals investeringen in wonen en onderwijs, is de koers voor de komende jaren uitgezet. Met de komst van een nieuwe gemeenteraad en nieuw college krijgt de uitvoering de komende tijd vorm. Op 5 juli is de vergadering waar de gemeenteraad de financiële stukken
vaststelt.

‘Samen met de stad is er met veel energie gewerkt aan het investeren in een toekomstbestendige stad. Er is een goede uitgangspositie om voort te bouwen op Betere Buurten, nieuwe onderwijshuisvesting en sportaccommodaties en klimaatneutraal Nieuwegein. Door de aantrekkende economie, hogere algemene uitkering van het Rijk en robuuste winstontwikkeling op bedrijvenpark Het Klooster laten de financiën een positief beeld zien. Nog altijd betalen bewoners van Nieuwegein bijna 20% lagere lokale belastingtarieven dan het regionale en landelijke gemiddelde’, aldus wethouder Johan Gadella van Financiën.

Investeringen
De gemeente is verheugd met de positieve financiële ontwikkelingen, maar geeft aan ook inzet uit de opgebouwde reserves nodig te hebben om investeringen te doen, risico’s op te vangen en taken uit te voeren. Met name voor ontwikkelingen binnen het sociale domein, de taken die te maken hebben met de sociale kant van het gemeentelijke beleid zoals zorg, welzijn, beschermd wonen en sociale activering, is dit de komende jaren nodig. De gemeente zet in op een passend aanbod aan ondersteuning, huisvesting en hulpverlening. Zorg en ondersteuning moet toegankelijk zijn en betaalbaar blijven, zodat niemand tussen wal en schip raakt.

De vernieuwing van buurten in het programma Betere Buurten vraagt ook de benodigde investeringen. Daarbij is extra aandacht voor het onderhoud van de openbare ruimte. Eerder al koos Nieuwegein voor de investering in nieuwe, multifunctionele scholen en sportaccommodaties. Een toekomstbestendige stad betekent ook: duurzame keuzes maken. Met de routekaart klimaatneutraal 2040 werkt Nieuwegein aan het beperken van het energieverbruik.

Gemeenteraad De bespreking van de financiële stukken vindt plaats tijdens de raadscommissievergadering van 21 juni. Op 5 juli is de vergadering waar de gemeenteraad de financiële stukken vaststelt.

One thought on “Nieuwegein: ‘Financiële situatie van Nieuwegein positief’

  1. hessel

    Waarom lees ik nu niets over de tekorten (op de exploitaite) van de Kom ????? Zijn die inmiddels weggewerkt en waar is dat geld vandaan gekomen ???

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk