Nieuw college krijgt vorm maar blijft een haperende motor

De afgelopen weken zijn VVD, PvdA, GroenLinks, CDA en Lokale Vernieuwing met elkaar in gesprek gegaan om te komen tot een nieuw college voor Nieuwegein. De gesprekken lopen voorspoedig. Op dit moment worden de laatste puntjes op de i gezet en doorrekeningen gemaakt. De verwachting is dat het coalitieakkoord 2018-2022 begin volgende week gepresenteerd kan worden. Dit werd donderdagavond bekend tijdens de tweede bijeenkomst over de Strategische Agenda.

Coalitieakkoord én strategische agenda
Parallel aan de gesprekken tussen deze partijen werkt de voltallige gemeenteraad aan een Strategische agenda. De strategische agenda bevat thema’s, waarmee de gemeenteraad de komende jaren samen met Nieuwegeinse inwoners, ondernemers en instellingen tot goede oplossingen voor de vraagstukken van deze tijd wil komen. Het coalitie-akkoord van de formerende partijen zal mede daardoor meer een akkoord op hoofdlijnen worden. Het werken met een coalitie-akkoord op hoofdlijnen en een Strategische agenda van de gemeenteraad is nieuw voor Nieuwegein.

Om te zorgen dat beide documenten goed op elkaar aansluiten, hebben de formerende partijen deze week, vooruitlopend op de afronding van het coalitieakkoord, een overzicht van onderwerpen openbaar gemaakt die in het coalitieakkoord een plek zullen krijgen.

Wethouders
Het nieuwe Nieuwegeinse college zal uit 5 wethouders bestaan, die samen 4,5 fte omvatten. Als wethouders worden voorgedragen Ellie Eggengoor (VVD), Hans Adriani (PvdA), Marieke Schouten (GroenLinks), Jan Kuiper (CDA) en John van Engelen (Lokale Vernieuwing). De definitieve portefeuilleverdeling wordt binnenkort samen met het definitieve coalitie akkoord bekend gemaakt.

In de week van 28 mei zal een derde bijeenkomst gehouden worden over de Strategische Agenda, met een afvaardiging van één woordvoerder per fractie. Dan zullen de teksten van de Strategische Agenda verfijnd en definitief gemaakt worden. Tot dan blijft dit motorblok pruttelen en is het afwachten wat deze coalitie in petto heeft voor de inwoners van Nieuwegein.

Tentoonstelling industriewijken Nieuwegein

In de doorlopende expositie over de wijken in Nieuwegein zijn nu de industriewijken aan de beurt. Het gaat hierbij om de wijken Overeind van Jutphaas, Laagraven, Plettenburg, De Wiers, Het Klooster, Fort Jutphaas (Nieuwe Hollandse Waterlinie), Rijnhuizen en Nieuw-Vreeswijk. Deze nieuwe tentoonstelling is vanaf zaterdag 2 juni in Museum Warsenhoeck aan Geinoord 11 te bezichtigen. De openingstijden zijn op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Weet u eigenlijk wel hoe uw wijk ontstaan is en waarom de wijk zo genoemd is? In hoeverre bepaalde het aanwezige landschap de indeling van uw wijk? Aan de hand van foto’s, films, documenten en afbeeldingen van kunstwerken laten wij u meer te weten komen over uw wijk. Bewoners uit de wijken nemen u al wandelend mee door hun wijk en zijn op film vastgelegd door de Geinfilmers. Tijdens uw bezoek aan deze expositie ontdekt u hoe mooi Nieuwegein nu is.

Tevens willen we aandacht schenken aan wat het wonen in uw wijk en in Nieuwegein voor ú betekent. Foto’s en voorwerpen die op een speciale manier verband houden met uw wijk zouden we kunnen opnemen in de tentoonstelling, zodat ook uw medebewoners hiervan kennis kunnen nemen. Laat het ons weten en stuur een mail aan: exposities@museumwarsenhoeck.nl. Melden aan de balie van het museum kan natuurlijk ook.

Wilt u weten wat Museum Warsenhoeck voor u in petto heeft, kom dan vanaf 2 juni naar het museum en overtuig uzelf. De wijken Doorslag, Fokkesteeg, Oudegein en Hoge Landen zijn ook nog te zien.

‘De Ingelandsweide’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via de website van onze fotograaf. Deze week de Ingelandsweide in de wijk Batau Noord.

Start zomerinzameling Nieuwegein: Wijzigingen inzameldagen vanaf 4 juni a.s.

De zomerinzameling in Nieuwegein gaat van start. RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) leegt de minicontainers (kliko’s) voor Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) dan elke week. Als gevolg hiervan, wijzigen ook de inzameldagen voor GFT, PMD, papier en restafval. Alle huishoudens hebben hierover in mei een brief ontvangen van RMN. De nieuwe inzameldagen zijn vanaf 2 juni ook te vinden op www.rmn.nl na het invoeren van postcode en huisnummer. Huishoudens in de gemeente Nieuwegein die een GFT-container (kliko) hebben, kunnen deze in de periode 4 juni tot en met 31 augustus elke week aanbieden.

Automatisch bericht op uw smartphone
Wie de RMN app op zijn smartphone heeft en bij instellingen kiest voor “Melding voor afval ophalen”, krijgt automatisch bericht wanneer de minicontainer (kliko) voor GFT aan de straat kan worden gezet.

Nog betere GFT-inzameling
De wekelijkse lediging van de groene minicontainer (kliko) in de zomerperiode draagt bij aan een nog beter scheidingspercentage van Groente, Fruit en Tuinafval (GFT). In de gemeente Nieuwegein bestaat gemiddeld (nog) 33% van het huishoudelijk restafval uit GFT. In gemeente Nieuwegein komt dat neer op totaal 71 kilo per inwoner per jaar. Juist in de zomermaanden hebben huishoudens vaak meer GFT-afval. Ook vlees, vis en (gekookte) etensresten mogen in de GFT-container. Op de website www.rmn.nl (na het invoeren van postcode en huisnummer) en in de RMN app kunnen inwoners terugvinden wat er nog meer bij het GFT mag.

Minicontainers tijdig aan weg
RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) wijst erop dat de minicontainers op de inzameldagen om 07.30 uur aan de weg moeten staan om dezelfde dag geleegd te kunnen worden.

Meer kinderen maken gebruik van armoederegelingen

Steeds meer gezinnen met een laag inkomen weten Stichting Leergeld te bereiken. Uit cijfers van afgelopen jaar is er een forse stijging te zien in het aantal fiets- en computerregelingen voor kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan. Daarnaast is er in 2017 voor bijna € 80.000,- aan cultuur, sport(kleding), fietsen, zwemlessen, schoolkosten, schoolreisjes, excursies en nog tal van andere zaken uitgegeven. En dat is goed nieuws. Dit betekent dat het extra geld van het Rijk, om armoede onder kinderen tegen te gaan, goed is ingezet.

Stichting Leergeld voert de participatieregeling, fiets- en computer regeling uit voor de gemeente Nieuwegein. Deze regelingen zijn afgelopen jaar uitgebreid met het extra geld van het Rijk. De zogenaamde Klijnsmagelden.

Wethouder Stekelenburg over het succes: ‘Ik ben verheugd dat de regelingen zo in opmars zijn. Met het verruimen van de computer- en fietsregelingen hebben we de juiste keuzes gemaakt. We voorzien daarmee in een belangrijke basisbehoefte. Volgens Stichting Leergeld wordt het door ouders met veel enthousiasme ontvangen. Ook Stichting Leergeld verdient een groot compliment. Het succes is mede toe te schrijven aan hun tomeloze inzet voor de Nieuwegeinse inwoners. Inmiddels werkt de gemeente al vele jaren uitstekend met hen samen.’

Uitbreiding regelingen
Afgelopen jaar zijn er twee belangrijke verbeteringen doorgevoerd: het bedrag dat gezinnen kunnen besteden aan een (nieuwe) fiets is verhoogd naar max € 350,00 èn de fiets hoeft niet meer te worden betaald vanuit de participatieregeling. Jaarlijks is er € 225,- euro per kind beschikbaar om te besteden aan binnen- en buitenschoolse activiteiten, zoals schoolreisjes, sportkleding of contributie voor een (sport)vereniging.

Computerregeling
Daarnaast is de computerregeling voor de doelgroep uitgebreid zodat meer kinderen een computer kunnen aanschaffen voor hun school of opleiding. Niet meer één laptop per gezin, maar voor elk kind op het voortgezet onderwijs een laptop. Ook kunnen kinderen vaker een nieuwe laptop krijgen, dit is aangepast van eens per 6 jaar naar eens per 4 jaar.

Stadspas
Tot slot is sinds 2017 de doelgroep van de Stadspas verruimd. De Stadspas is nu ook voor kinderen uit gezinnen met een besteedbaar inkomen tot 125% van het sociaal wettelijk minimum. De Stadspas geeft kinderen de mogelijkheid om gratis of met fikse korting deel te nemen aan sportieve en culturele activiteiten. Het aanbod wordt maandelijks uitgebreid.

Stichting Leergeld
Stichting Leergeld voert de computerregeling en de fietsregeling uit en ontvangt jaarlijks subsidie van de gemeente voor de participatieregeling. Daarnaast worden zij ook financieel gesteund door Nieuwegeinse scholen en – woningcorporaties en krijgen zij sponsorgelden vanuit het bedrijfsleven.

Geslaagd voor het B- zwemdiploma in Merwestein

Woensdag 23 mei jl. werd er afgezwommen voor het B- diploma en was het enorm spannend voor een groep kinderen. Onder aanmoediging van ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s, zwommen zij af voor het tweede diploma van het zwem-ABC. Alle kinderen deden enorm hun best. Het resultaat was dat iedereen is geslaagd! Op de foto’s de trotse kinderen met hun B- diploma;

Ouarda Talib, Sami Hamiane, Efriën Landefort, Jette Monster, Dylan van Veen, Merijn van Veenendaal, Alicia van der Sar, Roef Damen, Jayden Vredenburg, Levi Nevenzeel, Jayla Ruijs, Megan Merkestein, Stacey de Vries, Ishita Bissumbhar, Esmee Vroon, Janice Eindhoven, Oumaima Talib, Faycal Ouedraogo, Cattleya Klerk, Kayleigh Vrijenhoek, Lily-Rose Spaan, Mahmod Ahmad, Parsa Marzdashti, Dyshant Ratiram en Desiree van Doorn.

Mogelijk pyromaan actief in Nieuwegein

De afgelopen weken zijn meerdere voertuigbranden geweest in Nieuwegein. Alleen in deze maand al stonden vier auto’s in lichterlaaie en afgelopen nacht moest een motor het ontgelden in een parkje nabij Health Club Gold’s Gym aan de Hildo Kropstraat. Ook hier vermoed de politie brandstichting. Hiermee komt het aantal voertuigbranden onder verdachte omstandigheden op vijf.

De brand van vandaag ontstond even na halfvier vannacht. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar kon de motor niet meer redden. De motor is weggehaald door een bergingsbedrijf voor onderzoek.

Eerder deze maand brandde een auto totaal uit aan de Richterslaan. En in Nieuwegein zuid werden twee voertuigen door brand vrijwel geheel verwoest. Voor al deze branden wordt brandstichting niet uitgesloten. De voertuigbrand van 5 mei jl. aan de Snekerveste in de wijk Fokkesteeg blijft verdacht maar kan ook ontstaan zijn door kortsluiting.

De politie vraagt alert te zijn en als u iets verdachts ziet dit altijd te melden via 112. Ook werken aan een nog veiliger Nieuwegein? Meld u dan aan bij BuurtWhatsApp Nieuwegein, inmiddels zijn ruim 4700 inwoners aangesloten.

Uniek project Mitros maakt Nieuwegein steeds groener

Dinsdag 15 mei jl. heeft woningcorporatie Mitros, samen met Wocozon, een informatiemiddag georganiseerd voor de bewoners in het project Ten Baanstraat e.o.. Werner Schmitz, wijkconsulent bij Mitros: ‘Naast alle energetische maatregelen (van energie label G naar A+) die we in dit project nemen zouden zonnepanelen de kers op de taart zijn. Bewoners betalen 2 euro per paneel per maand aan Mitros en als ze de stroom niet zelf gebruiken leveren ze het aan de energieleverancier. Volgens berekeningen zou dit erg positief uitpakken voor de portemonnee van onze huurders.’

Momenteel krijgen alle logeer- en mutatiewoningen die in het project zitten ook zonnepanelen. De nieuwe huurders kunnen zo gebruik maken van dit aanbod. ‘Helaas worden ze nog niet aangeboden aan al onze huurders maar met deze pilot zijn we wel een stapje dichterbij’ aldus Schmitz.

Momenteel worden de woningen rond de Ten Baanstraat in Jutphaas angepakt. De kozijnen van de huizen worden vervangen en voorzien van dubbelglas en ventilatieroosters. De woningen worden nageïsoleerd bij het dak, de vloer en de gevel. Om te bepalen waar de isolatie in de gevels moet komen, zijn er voorafgaand aan het project warmtefoto’s gemaakt. Daarnaast hebben de woningen straks een beter binnenklimaat door de komst van mechanische ventilatie. Deze zorgt voor schone, gezonde lucht in huis en werkt energiezuinig en kostenbesparend. Aan de buitenkant worden de huizen verder opgeknapt door een schilderbeurt.

Zelf ijzer smeden op de Museumwerf

Zondag 3 juni wordt het ijzer gesmeed als het heet is in Nieuwegein. De smidse van de Museumwerf Vreeswijk wordt opgestookt en onder leiding van een ervaren smid worden demonstraties gegeven in het ambachtelijke smeden. Het traditionele smeden is een ambacht waarbij besluitvaardigheid, inzicht en concentratie vereist zijn. Het publiek kan op deze themazondag zelf ook onder begeleiding werken aan het vormen van smeltend metaal en zo beleven hoe het is om met dit materiaal te werken: een unieke kans!

De scheepswerf aan de Wierselaan in Vreeswijk, met historische schepen en metaalwerkplaatsen, is een sfeervolle omgeving voor een kennismaking met het smeden. Op deze plek wordt al generaties gewerkt aan bouwen, conserveren en restaureren van schepen waarbij het smeden een essentieel ambacht vormde voor de binnenscheepvaart. Paulus van de Jagt verzorgt de demonstraties. Hij is ambachtelijk restauratiesmid met een warm hart voor historische schepen. Hij heeft veel ervaring in het begeleiden van beginners én gevorderden, dus iedereen die eens een poging tot smeden wil wagen is van harte welkom.

Gedurende het zomerse seizoen houdt de Museumwerf Vreeswijk iedere eerste zondagmiddag van de maand ‘Themazondag.’ Het is een kleinschalig evenement waarbij verschillende thema’s aan bod komen die iets te maken hebben met de binnenvaart, de werf, het water of die gewoon leuk zijn! De entree bedraagt – net als op de overige dagen – € 2,00 p.p. Kinderen tot 12 jaar gratis. Het Theehuys is open tijdens de themazondagen en uiteraard zijn de exposities te bezichtigen.