VVD, CDA, PvdA en GroenLinks zien Lokale Vernieuwing nu wel zitten

De VVD laat vanavond in een korte reactie weten, dat na meerdere besprekingen met de nieuwe partij Lokale Vernieuwing, er een mogelijkheid is om met vijf partijen een coalitie te vormen. Door Lokale Vernieuwing toe te voegen als college partij is er nu een meerderheid in de gemeenteraad en zal Nieuwegein geen minderheidscollege krijgen. Nu heeft de mogelijke coalitie met Lokale Vernieuwing erbij, 18 van de 33 raadszetels. Lokale Vernieuwing gaat nu ook zelf een wethouder leveren. Welke portefeuille zij gaan invullen is nog niet bekend. Hiermee laat de VVD, in tegenstelling tot eerdere berichtgevingen, de wens om te werken met vier wethouders varen. Nieuwegein kende eerder een college met vijf wethouders. Dit was in de periode 1998-2002. Toen had het college de wethouders: Kees de Bruin & Herman Idema (VVD), Riet van de Nat en Bert Lubbinge (PvdA) en Margreet Steenhuisen (D66).

In een eerste reactie laat Mark Snoeren (VVD) weten: ‘Het contact met Lokale Vernieuwing (LV) is nooit helemaal verbroken geweest en uiteindelijk heeft dit geleid tot het vormen van een meerderheidscoalitie waar LV een plek aan de collegetafel krijgt. Alle gesprekken zijn altijd positief en constructief geweest. Dat heeft het vertrouwen onderling versterkt. Van belang is een stabiel bestuur voor de stad dat kan steunen op een meerderheid van de raad. De onderhandelende partijen willen samen met de raad aan de slag om bestuurlijke vernieuwing vorm te geven. We blijven graag in gesprek met de raad hoe we dit vorm kunnen geven.’

De afgelopen week kwamen diverse oppositie partijen in het nieuws met de vraag waarom zij niet gehoord werden om mee te doen met de onderhandelingen. De VSP, de Christen Unie en ook de huidige coalitie partner D66 lieten van zich horen. De D66 opperde zelfs om morgen een motie in te dienen om de collegevorming een nieuw leven in te blazen. De VSP liet weten een nieuwe onafhankelijke formateur te willen en de Christen Unie schreef een Open Brief over de gang van zaken.

Mark Snoeren van de VVD laat in een kort bericht aan onze redactie weten: ‘Op 20 april hebben wij de raad geïnformeerd over de voortgang van de onderhandelingen. Wij meldden onder andere: ‘Op woensdag 18 april heeft het gesprek met Lokale Vernieuwing plaatsgevonden. Het gesprek was open en constructief’. ‘Het gesprek is over en weer als plezierig ervaren’. ‘Desondanks gaf het voor Lokale Vernieuwing geen aanleiding om, binnen de setting zoals wij die voor ogen hadden, bij de formatiebesprekingen aan te sluiten’. Inmiddels is het 25 april en is er het nodige gebeurd. De VVD, PvdA, GroenLinks, CDA en Lokale Vernieuwing hebben over en weer het contact voortgezet en hebben verder gesproken en zien inmiddels mogelijkheden om als vijf partijen de coalitie vorm te geven.’

Oud columniste Willeke Stadtman in NOS documentaire over kinderen van foute vaders

Willeke Stadtman, oud-columniste van De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl), schreef een boek over de impact van de foute keuze van haar vader in de oorlog. Het boek, een familiegeschiedenis, verscheen in 2016 bij Atlas Contact onder de titel ‘Op voet van oorlog.’

Het laat zien wat de uitwerking is op het gezin waarin zij als oudste van vier kinderen opgroeide. Wat het betekent om te leven met het label ‘fout’. Hoe het haar vader niet lukte om met dat label om te gaan. Hoe de oorlog voortwoedde. Over het huiselijk geweld. Hoe het gezin bijna letterlijk op voet van oorlog leefde met het verleden zoals het verleden op voet van oorlog leefde met haar vader, die twintig was toen de oorlog eindigde en die nooit begrepen heeft waarom hij zo zwaar gestraft is. Op 1 maart 1949 kwam hij vrij. Maar echt vrij heeft hij zich nooit gevoeld.

Begin dit jaar werd Willeke naar aanleiding van haar boek benaderd door de NOS die voornemens was om een documentaire te maken over twee kinderen van foute vaders, uit te zenden op 4 mei. Na enige aarzeling (‘waarom op 4 mei?’) besloot ze mee te werken. In de documentaire wordt ook Rob Riphagen geportretteerd. Hij is de zoon van Dries Riphagen, een beruchte oorlogsmisdadiger die na de oorlog via Spanje naar Argentinië vluchtte en in mei 1973 in Zwitserland overleed.

In 1997 verscheen een boek over Riphagen, en in september 2016 schitterde Jeroen van Koningsbrugge als Riphagen in de gelijknamige film. Rob Riphagen is nu 72, en nog elke dag bezig met de oorlog.Willeke en Rob hebben elkaar tijdens de opnamen niet ontmoet.

Willeke vertelt tegenover onze redactie: ‘Het meewerken aan de documentaire was een intensief proces: vijf draaidagen op verschillende locaties. Beschreef ik in het boek als toeschouwer wat zich afspeelde in ons gezin, nu moest ik vertellen hoe het voor mijzelf was geweest. Hoe het voelde als je midden in de kamer op een stoel de gruwelijke heldenverhalen van je vader moest aanhoren. En ik had helemaal geen gevoelens, daar was geen plaats voor. Ik moest vooral zorgen dat het geweld thuis niet escaleerde, ik was letterlijk een toeschouwer, een bemiddelaar geworden. Ik moest mijn zusje en broertjes uit de wind houden, zij waren zoveel jonger dan ik.’

‘Tijdens de laatste draaidag was mijn zus Karin er ook bij. Dat was prettig. We werden samen gefilmd bij ons ouderlijk huis en op de Ginkelse hei.’

Willeke Stadtman met haar zus op de Ginkelse hei

De documentaire wordt uitgezonden op 4 mei op NPO 2 om 21.05 uur. Willeke: ‘Spannend: ik zit straks net als andere Nederlanders voor de buis te kijken naar een documentaire die ik niet eerder heb gezien.’

Eén van de draaidagen bij het monument aan de Nedereindseweg in Nieuwegein

PENTekening: ‘de Pop-Up Wijkagent’

De Nieuwegeinse karikaturist – cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vast houden strips, cartoons en karikaturen. Als live-karikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS en Rembrandt van Gein. Kijk op de website van Jan als u meer over hem wilt weten. (www.karikaturist.nl)

Voor De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) maakt Jan Ibelings iedere week een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner). De tekeningen zijn te koop. Heeft u interesse? Mail voor meer informatie naar: info@karikaturist.nl. Deze week: ‘de Pop-Up Wijkagent.’

Woensdag vond er een nieuw fenomeen plaats in Nieuwegein, de ‘Pop-Up Wijkagent.’ In de wijken Jutphaas/Wijkersloot stalden de wijkagenten hun busje, wat stoeltjes en richtte zo een soort van mobiel bureau uit aan de Richterslaan. Lekker makkelijk voor de bewoners.

Eerder trokken de wijkagenten al de buurt in met hun BuurTent om vragen te beantwoorden over veiligheid en preventie. Nu kun je de wijkagent zomaar ergen tegenkomen in je wijk en wilt u iets kwijt bij de politie over wat er speelt in uw buurt? Vindt u dat de politie ergens op moet letten of heeft u (preventie)advies nodig? Dan bent u welkom bij de pop-up spreektafel. Ook onze karikaturist Jan Ibelings kwam ze tegen, hij woont immers in die wijk.

Nieuw fenomeen in Nieuwegein: de ‘Pop-Up Wijkagent’

Dinsdagmiddag 24 april jl. had u ze tegen kunnen komen: de Pop-Up Wijkagent.’ Wijkagenten Marleen en Gert waren samen met enkele BOA’s van Handhaving in Nieuwegein aanspreekbaar in de wijk Jutphaas/Wijkersloot.

Wanneer er tijd voor is proberen de wijkagenten op verschillende momenten en locaties een tijdelijk Pop-Up ‘bureau’ neer te zetten. Wilt u iets kwijt bij de politie over wat er speelt in uw buurt? Vindt u dat de politie ergens op moet letten of heeft u (preventie)advies nodig? Dan bent u vanaf welkom bij de pop-up spreektafel van de wijkagenten in Nieuwegein.

Waar en wanneer?
Geen vaste dagen, tijden of plekken, zodat indien nodig ook ingespeeld kan worden op verzoeken en issues die opkomen. Via onder andere Twitter en Facebook wordt vooraf aangekondigd waar de wijkagenten ‘up poppen’.

De ‘Pop-Up Wijkagent’ aan de Richterslaan

Themazondag bij de Museumwerf Vreeswijk over ‘Bijzonder’

Op zondag 6 mei is er weer Themazondag bij de Museumwerf. Het onderwerp is bijzonder. De Museumhaven Vreeswijk, een van de pareltjes van Nieuwegein, bestaat deze maand namelijk tien jaar! De Museumwerf en de bewoners van de historische schepen in deze haven willen dit feit graag met elkaar vieren. De Themazondag is ditmaal vooral een feestje voor de bewoners, de werf en de buurt. Natuurlijk zijn bezoekers van het museum en de haven van harte welkom.

Om 13.00 uur is er een ontvangst in de expositieruimte met koffie en echt Limburgse vlaai. Om 14.00  uur gaat de “Open Boot” van start aan de Prins Hendriklaan, aan de overkant van de Museumwerf. Er is muziek, er zijn hapjes en drankjes. Voor bezoekers van de Museumwerf is dit een uitgelezen moment om een bezoek aan het Museum te combineren met een wandeling langs de prachtige voormalige binnenvaartschepen in de haven. Grote kans dat u de bewoners aantreft, binnen mag kijken en verhalen over de schepen hoort. Uiteraard is het Theehuys met het gezellige binnen- en buitenterras geopend.

Themazondagen
Gedurende het zomerse seizoen houden we bij Museumwerf Vreeswijk iedere eerste zondagmiddag van de maand Themazondag. Het is een kleinschalig evenement waarbij verschillende thema’s aan bod komen die iets te maken hebben met de binnenvaart, de werf, het water of die gewoon leuk zijn. De entree bedraagt – net als op de overige dagen – € 2,00 p.p. Kinderen tot 12 jaar gratis.

Voor het seizoen van 2018 staan de volgende thema’s (onder voorbehoud) op het programma:

6 mei : 10 jaar Museumhaven Vreeswijk
3 juni : Smeden
1 juli : Scheepsmodellen van Varende Modelbouwvereniging ‘t Anker
5 augustus : info volgt
2 september : vervalt i.v.m. het jaarlijkse evenement Werfweekend
7 oktober : Oude scheepsmotoren

Ondertekening convenant samenwerking Park Oudegein

Dinsdag 24 april jl. hebben de bestuurders van de gemeente Nieuwegein (wethouder Peter Snoeren), Utrechts Landschap en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden het convenant voor de plannen in Park Oudegein in Nieuwegein ondertekend. Een belangrijk onderdeel van het plan is om molen Oudegein weer maalvaardig te maken. De plannen komen voort uit een burgerinitiatief van de werkgroep Molen Oudegein. Onze videograaf Bart van Rooijen was er bij en maakte bovenstaand videoverslag.

Doel van de plannen is om de molen in de toekomst echt te laten malen en zo te integreren in het watersysteem van het Stadspark Oudegein. Dat is nu niet het geval. Bezoekers van het Natuurkwartier kunnen straks de oorspronkelijke functie en de nieuwe functie van de molen zelf zien en ervaren. De oorspronkelijke functie van de molen bestond uit het bemalen van polders. In de toekomst kan de molen worden ingezet voor de verbetering van de waterkwaliteit.

Het project wordt uitgevoerd in het kader van een veel groter project van het waterschap: de capaciteitsuitbreiding van de Klimaatbestendige WaterAanvoer (KWA). Dit project moet in tijden van extreme droogte het westen van Nederland voorzien van voldoende zoetwater. De gezamenlijke afspraken over de uitvoering van de plannen zijn vastgelegd in een convenant. Op dinsdag 24 april jl. hebben de betrokken partijen het convenant ondertekenend.

De wipwatermolen uit 1667 met het molenaarshuisje nog op zijn oude plek tegenover de Karwei op de Herenstraat. Nu staat hij in Park Oudegein, gerestaureerd en wel. Binnenkort weer werkend.

Park Oudegein
Gemaal Oudegein pompt het overtollig water uit park Oudegein (ten oosten van de Doorslag) naar de Doorslag. Dit water stroomt langs kasteel Oudegein. Als de KWA in werking treedt stijgt het peil zowel in de Doorslag als rondom kasteel Oudegein met wateroverlast als gevolg. Om dit te voorkomen is een stuw in de kering van de Doorslag geplaatst die sluit bij peilverhoging in de Doorslag. Als de stuw gesloten is, kan het gemaal echter geen water meer afvoeren naar de Doorslag.  Bij een hevige bui tijdens een KWA periode kan dit alsnog leiden tot wateroverlast in het park.

De molenstichting heeft de wens om de verplaatste  molen Oudegein weer aan te sluiten op het watersysteem van het park. Deze molen staat aan de oever van de Doorslag. Als deze aansluiting er komt, biedt dit verschillende kansen:

  • De molen kan overtollig water uitslaan op de Doorslag en kan als cultuurhistorisch object zijn oude functie weer vervullen, waardoor de educatieve waarde van de molen veel groter wordt;
  • De waterkwaliteit in het park wordt verbeterd omdat de molen water door het park kan malen
  • Het waterschap heeft de mogelijkheid om bij de molen een gemaaltje te bouwen, die dezelfde functie heeft als de molen.
  • De stuw bij het kasteel kan gesloten blijven en alleen worden geopend tbv scheepvaart.
  • Het risico op overstroming tgv doorbraak peilscheiding wordt nihil.
  • Wateroverlast bij het kasteel wordt voorkomen.

Het waterschap gaat nader onderzoek doen naar de mogelijkheden

RTV-Utrecht zendt documentaire ‘een drijvend verleden’ uit

Vooruitlopend op de 4 mei herdenkingen 2018 zendt RTV-Utrecht zondag 29 april de documentaire ‘een drijvend verleden’ uit. In deze documentaire vertellen ooggetuigen over de Vreeswijkse scheepvaart tijdens de Tweede Wereldoorlog, een onderwerp waar weinig over bekend is.

Documentaire ‘een drijvend verleden’; een uniek document
Inwoners van Vreeswijk hebben in 2016 en 2017 verhalen van Nieuwegeinse schippers ‘boven water gehaald’ om aan de vergetelheid te onttrekken. De Vreeswijkers Harmke Mastenbroek, Rina Copier en Jaap Boersema hebben veel speurwerk gedaan en zijn op bijzondere verhalen gestuit. In de documentaire ‘een drijvend verleden’ komen ooggetuigen van belevenissen rondom de scheepvaart tijdens WOII aan het woord. Zij brengen Nieuwegeinse historie via deze bijzondere insteek tot leven.

Klaas Wijbenga heeft, met advies van Ad van Liempt, het script, de cameravoering en editing van de documentaire gedaan. Klaas Wijbenga is editor bij ondermeer Brandpunt en voormalig inwoner van Vreeswijk. Kinderen van de Willem Alexanderschool: Amal, Milan, Sophie, Swen, Tanya en Theunis hebben hem hierbij, als jonge reporters, geassisteerd met het interviewen van de ooggetuigen. Ooggetuigen die in de documentaire aan het woord komen zijn onder anderen de dames: Elbertse, Pol, vd Sloot, IJkelenstam en van Rossum en de heren van Ieperen en Buitenweg.

Dorpshuis Fort Vreeswijk heeft in samenwerking met 4 en 5 mei comité Nieuwegein, Museumwerf Vreeswijk, de Willem Alexanderschool en ROC Midden Nederland een grootschalig project uitgevoerd om de gevolgen van de oorlog op een speciale manier onder de aandacht te brengen. Het maken van de documentaire was hier een belangrijk onderdeel van.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ’10 jaar geleden sloeg ik een onbekende weg in. 52 strips later was ik trots dat ik het een jaar had volgehouden. Het werd daarna steeds makkelijker. 200 strips, 5 jaar… en nu zijn we opeens 10 jaar verder. Ik zei altijd dat ik het op z’n minst 10 jaar vol wilde houden. En nu ik dat gehaald heb… gaan we gewoon door. Strip nummer 1000 is minder dan 10 jaar van ons verwijderd!’