Leuke verandering poldermolen Oudegein in nabije toekomst

Elke woensdag is Ton van der Heiden aanwezig bij de poldermolen Oudegein. Hij zorgt, samen met zijn collega, dat de molen in orde is en dat hij elke week weer mooi kan draaien. Er is nu voor de derde keer een werkgroep samengesteld om de molen te verbeteren. De eerstejaarsstudenten Peterson Tijhuis en Leila Neslo van de Hogeschool voor Journalistiek liepen een dagje mee met Ton van der Heiden, vrijwillig molenaar van de enige molen in Nieuwegein.

De raad heeft in juni dit jaar besloten om naar aanleiding van het ingediende burgerinitiatief het college op te dragen initiatief te nemen met betrekking tot de poldermolen Oudegein om deze aan te sluiten op het watersysteem en maalvaardig te maken. De raad stelt hier maximaal 60.000 euro voor beschikbaar.

wat een stuk geschiedenis, gebouwd in 1666. hier proef je de tijd. kan je je voorstellen wat een vakmanschap er nodig was om zoiets te bedenken, te maken? en kan je je voorstellen dat de huidige molenaars een langdurige opleiding moeten volgen, terwijl het nu niet eens meer een functioneel werkende pracht is? ik kreeg uitleg van een bevlogen molenaar, die me zelfs uitnodigde mee naar boven te gaan. uh, dichten doe je aan de grond, dus de ladder heb ik niet bestegen. ik heb overigens wat actuele informatie bewust niet gebruikt, het ging me om het beeld. ga er eens kijken, het is zeer de moeite waard.

Onze stadsdichter Ton de Gruijter schreef ooit eens op De Digitale Stad Nieuwegein een gedicht over deze molen.

poldermolen

hij speurt steeds naar de juiste wind
en versnijdt dan stukjes lucht
daar is het waar hij krachten vindt
daardoor beweegt zijn fier gevlucht

en ‘roef’ en ‘roef’ doet wiekenzeil
van genoegen hoor je hem kraken
zo is hij meester van het nat
kan hij de velden droger maken

en ‘roef’ en ‘roef’, zo draait zijn rad
de waterloop krijgt geen vrij spel
de gespierde spil verdeelt de macht
de molen voert hier het bevel

en ‘roef’ en ‘roef’ hoort hij al eeuwen
het is ’t geluid van zijn bestaan
en in de zware geur van hout
mag hij van mij nog eeuwen gaan

© ton de gruijter

wipwatermolen

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk