RTV-Utrecht zendt documentaire ‘een drijvend verleden’ uit

Vooruitlopend op de 4 mei herdenkingen 2018 zendt RTV-Utrecht zondag 29 april de documentaire ‘een drijvend verleden’ uit. In deze documentaire vertellen ooggetuigen over de Vreeswijkse scheepvaart tijdens de Tweede Wereldoorlog, een onderwerp waar weinig over bekend is.

Documentaire ‘een drijvend verleden’; een uniek document
Inwoners van Vreeswijk hebben in 2016 en 2017 verhalen van Nieuwegeinse schippers ‘boven water gehaald’ om aan de vergetelheid te onttrekken. De Vreeswijkers Harmke Mastenbroek, Rina Copier en Jaap Boersema hebben veel speurwerk gedaan en zijn op bijzondere verhalen gestuit. In de documentaire ‘een drijvend verleden’ komen ooggetuigen van belevenissen rondom de scheepvaart tijdens WOII aan het woord. Zij brengen Nieuwegeinse historie via deze bijzondere insteek tot leven.

Klaas Wijbenga heeft, met advies van Ad van Liempt, het script, de cameravoering en editing van de documentaire gedaan. Klaas Wijbenga is editor bij ondermeer Brandpunt en voormalig inwoner van Vreeswijk. Kinderen van de Willem Alexanderschool: Amal, Milan, Sophie, Swen, Tanya en Theunis hebben hem hierbij, als jonge reporters, geassisteerd met het interviewen van de ooggetuigen. Ooggetuigen die in de documentaire aan het woord komen zijn onder anderen de dames: Elbertse, Pol, vd Sloot, IJkelenstam en van Rossum en de heren van Ieperen en Buitenweg.

Dorpshuis Fort Vreeswijk heeft in samenwerking met 4 en 5 mei comité Nieuwegein, Museumwerf Vreeswijk, de Willem Alexanderschool en ROC Midden Nederland een grootschalig project uitgevoerd om de gevolgen van de oorlog op een speciale manier onder de aandacht te brengen. Het maken van de documentaire was hier een belangrijk onderdeel van.

One thought on “RTV-Utrecht zendt documentaire ‘een drijvend verleden’ uit

  1. Adri

    Is deze docu nog ergens terug te kijken?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren