PLUS-café in de bibliotheek: van en voor Nieuwegeinse 55-plussers

Samen dansen of wandelen. Een leesclub oprichten. Meer info over gezonde voeding of een workshop veilig internetten. Zomaar een greep uit de lijst met wensen voor het PLUS-café in bibliotheek De tweede verdieping. Het PLUS-café is een initiatief van én voor 55-plussers.

Afgelopen week was de opening. De ruim twintig aanwezige 55-plussers vonden het ‘gezellig’ en ‘geslaagd’. ‘Wij komen zeker terug en nemen buren en vrienden mee’, was hun conclusie.

Het PLUS-café is voortaan elke maandagmiddag (14.30 uur tot 16.00 uur) in de bibliotheek. Een groep van enthousiaste Nieuwegeiners vult samen met de deelnemers en de bibliotheekmedewerkers het programma in. Op de agenda voor de komende weken staan onder andere een workshop veilig internetten en een gezondheids-APK waar deelnemers hun conditie kunnen testen.

Meer weten? Kijk op www.detweedeverdieping.nu. Zelf ook een keer meedoen? Of een idee voor het programma van het PLUS-café? Mail dan naar actie@detweedeverdieping.nu. Deelname aan het PLUS-café is gratis.

Nieuwe speeltuin aan de Guido Gezellehove dankzij burgerinitiatief bewoners

Vrijdagmiddag is de nieuwe speeltuin aan de Guido Gezellehove (hoek Jan v Beershove/Ernest Claeshove) in de wijk Galecop feestelijk geopend. Op initiatief van bewoners en met hulp van diverse organisaties en de gemeente Nieuwegein is een bestaande speelplek veranderd in een plek voor de buurt waar het fijn spelen en ontmoeten is. Deze plek werd al snel omgedoopt tot ‘Ravotplein.’ Onze videograaf Bart van Rooijen was natuurlijk ter plekke en maakt bovenstaand videoverslag.

Door het burgerinitiatief van de wijkbewoners kunnen de kinderen weer veilig spelen in de buurt. Ruim 1 jaar waren de bewoners actief om te komen tot het eind resultaat. En die mag er wezen. Anestasia van Elven, Juanita de Korte, Farin Ramdjan, Melanie Zitter en Dick de Bruijne stapten naar de gemeente en kregen het voor elkaar om genoeg hulp en geld bijeen te krijgen. Diverse fondsen werden aangeschreven om het benodigde geld bijeen te krijgen.

Oude struiken zijn weggehaald en vervangen door kind vriendelijk groen. Het burgerinitiatief is tot stand gekomen met hulp van de gemeente Nieuwegein. De vernieuwing van de speelplek kostte een kleine 20.000 euro. De komende weken zullen de oude rubberen tegels onder de speeltoestellen nog worden vervangen. En zal er ook nog een soort van parcours worden aangelegd voor een skateboard of step.

Nieuwegein krijgt minderheids coalitie

De afgelopen week hebben de VVD, PvdA, GroenLinks en CDA een verkennend gesprek gevoerd met Lokale Vernieuwing om te onderzoeken of in die samenstelling een meerderheidscoalitie voor Nieuwegein gevormd kan worden. Er heeft een constructief gesprek plaatsgevonden, waarin duidelijk is geworden dat de vijf fracties elkaar op de inhoud weten te vinden. Omdat Lokale Vernieuwing zich niet kan vinden in de voorwaarden die door de andere fracties worden gesteld aan coalitiedeelname, heeft de lokale partij aangegeven zich niet bij de verdere onderhandelingen aan te willen sluiten.

De afgelopen twee weken overziend, zijn VVD, PvdA, GroenLinks en CDA nu tot de conclusie gekomen dat het de moeite waard is om met elkaar te komen tot een minderheidscoalitie. Daarbij realiseren partijen zich terdege dat dat een nieuwe werkwijze vraagt van zowel de formerende partijen al van alle andere partijen in de gemeenteraad. En dat dat noopt tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen, en daarnaast een strategische agenda die van de hele gemeenteraad is, waarbinnen belangrijke onderwerpen voor de stad op basis van een breed gevoerde discussie met de stad én met de raad van oplossingen voorzien worden.

Op 8 mei willen we met de hele gemeenteraad in gesprek over de vorming van een goede strategische agenda voor Nieuwegein. In een brief, die vandaag aan alle raadsleden is verzonden, hebben alle raadsleden achtergrondinformatie ontvangen.

De Veldrakker heeft haar 40-jarig bestaan niet ongemerkt voorbij laten gaan

Deze week bestond de OBS De Veldrakker aan de Heemraadsweide precies 40 jaar. En dat ging niet onopgemerkt voorbij. De feestelijkheden werden geopend met een foto waarbij alle 320 kinderen en de leerkrachten de cijfers 40 vormden. Om alle festiviteiten te kunnen bekostigen hadden de kinderen via een sponsorloop een mooi bedrag opgehaald. Van dit bedrag is de helft € 2.600,-) geschonken aan de stichting Vaarwens, een stichting die de in het najaar overleden vader van een leerling van de school graag onder de aandacht wilde brengen.

Naast een kleur- en ballonnenwedstrijd werden de kinderen op allerhande activiteiten getrakteerd: van een pannenkoekenlunch tot een heuse, humoristische speelfilm, waarin alle leerkrachten van de school meespeelden. Leuk om je meester of juf eens in een héle andere rol te zien! De film werd afgesloten met een prachtige ‘lipdub.’ Ook waren er door medewerkers van DE KOM geleide dans-, muziek- en beeldende vormingsworkshops. Er was muzikale ondersteuning van een privé-orgel van een leerling.

Vanzelfsprekend mocht de viering van de verjaardagen van de meesters en juffen niet in de festiviteiten ontbreken. Er was heel veel te doen voor de kinderen: van krattenloop tot springkussen en van stokvangen tot schminken. Natuurlijk waren er regelmatig ook lekkere versnaperingen. Als aandenken aan de feestweek ontvingen alle kinderen een gouden medaille en een rugzak met jubileumattributen.

De feestelijkheden werden afgesloten met een Koningslunch. Er rest nu nog één activiteit: de reünie voor oud-leerlingen en oud-leerkrachten. Deze wordt georganiseerd op donderdag 14 juni van 19.00-21.00 uur. Aanmelden kan door een mail te sturen, vóór 6 juni naar: info@veldrakker.nl.

Meeuwsen groepswinnaar in China met teamgenoot Brouwer

Nieuwegeiner Robert Meeuwsen heeft met zijn teamgenoot Alexander Brouwer bij het Xiamen Open ook de tweede groepswedstrijd in Pool B overtuigend gewonnen. De Nederlandse beachvolleyballers versloegen op het toernooi, dat deel uitmaakt van de World Tour, de Canadezen Grant O’Gorman en Ben Saxton met 21-19 en 21-11.

Brouwer en Meeuwsen, die in China hun titel verdedigen, zijn zeker van de poulewinst. Eerder won het duo uit Nederland van de Chinezen P. Gao en Y. Li. Deze wedstrijd eindigde in 21-15 en 21-18 in het voordeel van Meeuwsen en Brouwer.

IVN thema-avond ‘Natuur in de tuin’ in het Natuurkwartier (MEC)

IVN afdeling Nieuwegein-IJsselstein e.o., organiseert op dinsdagavond 22 mei aanstaande een thema-avond ‘Natuur in de tuin.’ In aansluiting op deze thema-avond wordt een excursie georganiseerd in Nieuwegein. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 26 mei. Tijdens de thema-avond ‘Natuur in de tuin’ en de bijbehorende excursie kun je te weten komen hoe je meer dieren naar je tuin kunt trekken.

De avond wordt gegeven in het Natuurkwartier (MEC) aan de Geinoord 9 in Nieuwegein. De avond start om 19.45 uur. Verwachte eindtijd is 22.00 uur. De excursie een kleine week later is om 10.00 uur. De lokatie wordt bekend gemaakt op de thema-avond zelf en is in Nieuwegein.

Kosten voor deelname aan de avond inclusief de excursie zijn 10,= euro p.p. Voor dit bedrag krijg je deskundige informatie, een boekje en een verrassing voor in de tuin. Heb je interesse meld je dan aan voor 1 mei bij Ton Ikink via e-mailadres: ton.ikink@gmail.com.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Zwarte vliegen zijn pikzwarte kleine muggen waarvan vooral de mannetjes op een vliegje lijken doordat ze grote bolle ogen hebben. Onder die bollen zit een heel klein kopje maar dat zie je niet zo. Sommige soorten zijn er al vroeg in het voorjaar, en ook deze vroege rouwvlieg is een vroegeling, die vanaf begin april op zoek is naar nectar en vrouwtjes. Alles behalve in de rouw dus.’

Udo: ‘Zwarte vliegen zijn eigenlijk pikzwarte mugjes. Ze zijn al te zien vanaf maart (“Maartse vliegen”), en sommige soorten zijn echte groupies. Zo niet deze vroege rouwvlieg, die in eenzaamheid zit te mediteren op een paardenbloem. Het lijkt, of hij zijn “handen” voor ogen houdt maar dat lukt niet zo goed: Of zijn ogen zijn te groot, of zijn “handen” te klein. Het kan hem allemaal geen steek schelen en dat scheelt er aan: deze mug kan niet steken.

Veel plezier bij Koningsspelen in Nieuwegein

Een groot aantal basisschoolleerlingen is de dag begonnen met de Fitlaladans en een gezamenlijk ontbijt. Bijna 1,2 miljoen jongens en meisjes doen daarna mee aan de Koningsspelen. Ook bijna alle scholen in Nieuwegein deden mee met dit festijn. Het is de zesde keer dat de Koningsspelen worden gehouden. De eerste spelen waren in 2013, toen Willem-Alexander werd ingehuldigd als koning. De koning opende de Koningsspelen vanochtend in het Gelderse dorp Twello.

Ook de kinderen van basisschool Het Vogelnest uit Nieuwegein deden enthousiast mee. Om de sfeer er gelijk goed in te krijgen begon deze dag voor de leerlingen met een openingsdans op het lied Fitlala van Kinderen voor Kinderen dat gevolgd werd door een gezamenlijk ontbijt. Daarna gingen de kinderen naar buiten voor allerlei leuke sportieve activiteiten die werden ondersteund door studenten van het ROC Utrecht.

Leerlingen van Het Vogelnest beginnen de ochtend met de Fitlala

Ook op basisschool Lucas Galecop werden de Koningsspelen weer uitbundig gevierd. Het thema BinnensteBuiten paste helemaal bij de spelen van dit jaar die werden georganiseerd op de atletiekbaan in Nieuwegein. De vele leuke sportieve activiteiten daagden de leerlingen uit om het beste in zichzelf naar boven te halen. Daarbij werd niet vergeten dat sportiviteit niet alleen in bewegen zit maar ook in het aanmoedigen van elkaar!

“Dit was inmiddels de zesde keer dat wij op Lucas Galecop de koningsspelen organiseerden en het is fantastisch om te zien hoeveel plezier de kinderen hebben terwijl ze gezellig samen, gezond sportief bezig zijn! En met deze prachtige temperaturen was het dubbel genieten!” aldus Rianne Spiegelberg, directeur Lucas Galecop

Leerlingen Lucas Galecop aan het sporten bij Atverni

ONTBIJT
Vaste onderdelen van de Koningsspelen zijn het Koningsontbijt en de Koningssportdag. De boodschap aan kinderen en ouders is dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk zijn voor de gezondheid. Het ontbijt wordt verzorgd door supermarktketen Jumbo. Het bedrijf heeft het ontbijt laten samenstellen door een speciale kinderraad.

FITLALA
Volgens de organisatie van de spelen is het “Een gezamenlijk, actief en sportief Oranjefeest met als doel te laten zien dat samen goed ontbijten en actief bewegen belangrijk, maar vooral ook heel leuk zijn”. De sportdag begint traditiegetrouw met een lied en een dans; dit jaar is dat de Fitlala.

Leerlingen zijn opgeroepen om in het oranje of rood, wit en blauw naar school te komen. De spelen zijn elk jaar op laatste vrijdag voorafgaand aan Koningsdag (27 april). Omdat het volgend jaar dan Goede Vrijdag is, worden de Koningsspelen vervroegd naar vrijdag 12 april.

Gasleiding geraakt bij verbouwing woning aan de Damhertweide

Vanmiddag rond 12.00 uur ging het fout bij een verbouwing aan een woning aan de Damhertweide in Batau Noord. Bij graafwerkzaamheden werd een gasleiding geraakt. Politie en brandweer waren snel ter plekke. De brandweer kon, na een kort onderzoek, de lek vaststellen waarna de netwerkbeheerder STEDIN werd opgeroepen om het lek te dichten.

De politie heeft het gebied rondom de woning afgezet. Ook de naastliggende Heemraadsweide werd in beide richtingen afgezet door de politie. Het verkeer werd enige tijd omgeleid. STEDIN heeft het gas tijdelijk afgesloten en de leiding weer gerepareerd. Ondanks de warmte was er geen gevaar voor de omliggende woningen. Na het dichten van de lek werd de omgeving weer vrijgegeven voor al het verkeer.

Geslaagde Conferentie over Taal & Werk

Samen voor Nieuwegein en bibliotheek De tweede verdieping hebben maandag 16 april een geslaagde conferentie georganiseerd over Taal & Werk. Ruim 60 deelnemers luisterden naar presentaties en volgden workshops bij het Anna van Rijn College aan de Albatros 1. ‘’Ik heb veel nieuwe dingen gehoord, waar we zeker mee aan de slag gaan binnen onze organisatie’’, aldus één van de deelnemers bij de netwerkborrel aan het einde van de conferentie.

Bij de ontvangst van de deelnemers stonden leerlingen van het Anna van Rijn klaar om mensen hun badge te geven en te voorzien van koffie en thee. Bij de hele conferentie hebben zij hun handen uit de mouwen gestoken om alles in goede banen te leiden.

Na de koffie was het tijd voor presentaties in de theaterzaal van de school. De wethouders Johan Gadella en Martijn Stekelenburg kwamen aan het woord. Zij vinden laaggeletterdheid een heel belangrijk thema. ‘’Fijn dat Samen voor Nieuwegein en de bibliotheek samen met andere organisaties deze conferentie organiseren. Het is een start om laaggeletterden in beeld te gaan brengen en ze een stap verder te helpen’’, aldus Martijn Stekelenburg. ‘’De grote opgave is mensen te bereiken. Er is een taboe op niet goed kunnen lezen en schrijven. Dat moeten we zien te doorbreken en daar hebben we elkaar voor nodig’’, zei Stekelenburg. Het is ook een economisch belang, volgens Gadella. ‘’Er is banengroei in de sectoren logistiek, transport en bouw. We kunnen ons niet permitteren dat mensen niet aan het werk komen of doorstromen door laaggeletterdheid. Daar moeten we werk van maken!’’

Wat veel indruk maakte was het verhaal van een medewerker van het Sint Antonius Ziekenhuis. Hij kreeg van zijn werkgever de gelegenheid over verschillende taalcursussen te doen. Zowel in zijn werk als privé is zijn leven hierdoor veranderd. Onze samenleving wordt meer en meer digitaal en dus ook ingewikkelder als je moeite hebt met taal.

Na het centrale deel en een korte pauze werden drie workshops aangeboden. De deelnemers konden in 2 ronden workshops volgen over hoe je laaggeletterde werknemers herkent, hoe je vanuit het perspectief van laaggeletterden naar strategische vraagstukken kunt kijken en over taal en gezondheid. De workshops werden gegeven door bibliotheek De tweede verdieping samen met de GGD en door de Stichting Lezen & Schrijven.

Na afloop van de workshops konden de deelnemers nog met een hapje en een drankje met elkaar van gedachten wisselen en informatie krijgen bij de informatietafels van taalaanbieders en organisaties die zich bezig houden met laaggeletterdheid.

Links de wethouder Johan Gadella en Martijn Stekelenburg