Gemeente neemt voortouw in re-integratie

Door nieuwe landelijke wetten krijgen gemeenten de komende jaren de verantwoordelijkheid voor meer mensen die zonder werk geheel of gedeeltelijk langs de kant staan. Tegelijkertijd zijn de budgetten om deze mensen te helpen flink geslonken. Dit vereist een actieve en andere benadering. De gemeente Nieuwegein gaat vanaf nu zelf aan de slag met het begeleiden van bijstandsgerechtigden naar werk. Waar eerder re-integratiebureaus ingehuurd werden, neemt de gemeente de bemiddeling naar werk en sociale activering nu in eigen beheer. De afgelopen weken kwamen vrijwel alle 900 bijstandsgerechtigden langs op het Stadshuis en is in beeld gebracht wat zij op werkgebied zouden willen en kunnen. Dit gebeurde door medewerkers van de gemeente en mensen van Randstad uitzendbureau. Wethouder Kolff van Sociale Zaken: ‘Ik heb een aantal workshops meegemaakt en ben positief over de resultaten. Het programma ‘Nieuwegein@Work’ biedt bijstandsontvangers trainingen zoals solliciteren, presenteren, netwerken en hulp naar werkervaringsplekken. Uitgangspunt: iedereen die (gedeeltelijk) kan werken, gaat ook aan de slag!’

Iedereen in Nieuwegein doet naar vermogen mee aan werk en sociale activiteiten. Dat is waar de gemeente Nieuwegein naar streeft en voorzieningen voor inzet. Een korting op het budget vanuit de landelijke overheid voor re-integratie- en participatievoorzieningen stelde de gemeente voor de opgave om prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Ook de wijzigingen in de Wet Werk en Bijstand per 1 januari 2012 en de verwachte Wet Werken Naar Vermogen per 1 januari 2013 spelen hierbij een rol. Onder het motto ‘doelgericht aan het werk’ stelde de gemeenteraad op woensdag 29 februari het herziene beleidskader participatiebudget vast.

De gemeente bereidt zich voor op de komst van de Wet Werken Naar Vermogen per 1 januari 2013. De Wet Werken Naar Vermogen gaat uit van capaciteiten van mensen in plaats van beperkingen. Om zoveel mogelijk bijstandsgerechtigden naar betaald werk te begeleiden, hanteert de gemeente een actieve werkgeversbenadering. De gemeente gaat werkgevers in de regio Lekstroom actief benaderen en contacten verder versterken. Daarbij is de samenwerking met uitzendbureaus een belangrijke pijler.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk