Katern

Nieuwe Lange Afstands Wandeling (LAW) loopt door Nieuwegein

Sinds kort zijn we weer een Lange Afstands Wandeling (LAW) rijker. Het gaat om het Waterliniepad, een pad van 350 kilometer lang die zowel de hele Stelling van Amsterdam als de Nieuwe Hollandse Waterlinie volgt. Veertien en een halve kilometer van deze route loopt dwars door Nieuwegein.

Park Oudegein
Vanaf Fort de Batterijen is het laatst gebouwde object van de Nieuwe Hollandsche Waterlinie te bewonderen: de Plofsluis. Niet ver daarna wandel je over het oudste bouwwerk: Fort Jutphaas uit 1820. De route gaat verder door Park Oudegein, dat bekend staat als een van de mooiste stadsparken van Nederland. Daar staan bijzondere bomen die samen de groene long van Nieuwegein vormen.

Kazematten
Daarna loopt het Waterliniepad door naar Vreeswijk, naar het Fort, de Lek en het Lekkanaal om via de Beatrixsluizen Nieuwegein te verlaten richting Culemborg. Aan de grens van Nieuwegein zijn de blootgelegde kazematten een hoogtepunt.

Wandelnet, de maker van het pad, hoopt met deze nieuwe LAW (nummer 17) een grote bijdrage te leveren aan de beleving van de Nederlandse linies.

Route Informatie
Wie het Waterliniepad gaat wandelen, weet een ding zeker; alle wandeldagen zijn doordrenkt van historie. Bij geen ander wandelpad komen de verdedigingslinies zo goed naar voren als bij deze route. De vele forten, bunkers, sluizen en kanalen vertellen het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland. De forten waren jarenlang gesloten voor publiek, maar hebben nu de deuren geopend. Wandelaars zijn welkom bij veel van de 95 forten voor een drankje, hapje of een overnachting.

Fraaie steden en oude vestingstadjes
Het Waterliniepad is een aaneenschakeling van fraaie steden en oude vestingstadjes, zoals Volendam, Weesp, Naarden, Nieuwersluis, Culemborg en Gorinchem. De route eindigt in Dordrecht, de oudste stad van Holland. En hoewel je altijd dicht bij de randstad bent, loop je continu door prachtige natuur: de Vechtplassen, langs rivieren zoals het Gein en de Lek, en het Nationale Park de Biesbosch.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren