‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. ‘Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. ‘Een heel verhaal over heel kleine beestjes, in het genre algemeen bekend en gehaat, tot nooit van gehoord’ aldus Udo.

Udo: ‘Bladluizen zijn over de hele wereld een steeds weer terugkerende plaag voor allerlei planten. En lieveheersbeestjes zijn over de hele wereld het beste bestrijdingsmiddel tegen bladluizen. Bladluizen zijn voedsel voor de kleine, ronde, gekleurde, gestippelde beestjes en er zijn heel veel lieveheersbeestjes in allerlei soorten, waarvan het zevenstippelig lieveheersbeestje al heel vroeg in het jaar verschijnt en dan doorgaat tot in het begin van de herfst. Daarna zijn de bladluizen op en kruipen de beestjes weg in kieren en gaatjes om te overwinteren, dat is soms ook in uw woning. Sommige soorten hebben een iets andere levenswijze, en sommige hebben helemaal geen stipjes maar vlekjes, rondjes of zijn min of meer geblokt, zoals het piepkleine, geelzwarte schaakbordlieveheersbeestje.’

‘Er zijn dus naast de algemenere soorten ook types die niet zo algemeen zijn. Dat zijn bijvoorbeeld soorten die je alleen in het vrije veld vindt, of in de bosrand of wat daar op lijkt. Zo´n type is het vloeivleklieveheersbeestje, een vlekkerig type in een rozige kleur dat nog niet half zo groot is als het algemene zevenstippelig lieveheersbeestje.’

‘Als u denkt het vloeivlekje te zien, zorg dan voor minstens een halve meter afstand en beweeg als een vertraagde opname, anders verdwijnt het meteen in het struweel of laat zich vallen. Als u er in slaagt snel Uw hand onder het beestje te houden lukt het mogelijk het heel dichtbij te bekijken, tot het de rand van uw hand bereikt en alsnog…’

One thought on “‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

  1. Stella

    Wel oppassen voor de Aziatische lieveheersbeestjes. Ze zijn agressiever, vraatzuchtiger en intelligenter. Als ze zien dat ze gezien zijn, gaan ze zich direct verstoppen. Als de luizen op zijn, gaan ze verder met de plant, vanuit de bladoksels.
    Ze zouden herkenbaar zijn aan een witte vlek in de nek. Ik heb geen idee hoe de larven eruit zien. Van de gewone, die verdrongen lijken te zijn, herinner ik me zwart met fel geel en volkomen apatisch.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk