TBS-advies voor verwarde vrouw na fataal incident met mes in huisartsenpost Nieuwegein

Een verwarde vrouw die vorig jaar in de nacht van zondag op maandag 11 september bezoekers van de huisartsenpost in het Sint-Antoniusziekenhuis in Nieuwegein met een mes te lijf ging, is door geestelijke stoornissen verminderd toerekeningsvatbaar. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum adviseren de rechtbank om haar tbs met dwangverpleging op te leggen. Dat werd vandaag bekend tijdens een voorbereidende zitting in de rechtszaak tegen de 31-jarige vrouw uit Zeist.

Het incident in de huisartsenpost werd een patiënt in een rolstoel fataal. Zij werd niet gestoken, maar werd onwel toen ze werd aangevallen en overleed aan medische complicaties. De zoon van die vrouw en een beveiliger raakten door messteken gewond. Het Openbaar Ministerie legt de verdachte daarom doodslag en poging tot doodslag ten laste.

Meer onderzoek
Volgens de officier van justitie is het verband tussen het steekincident en het overlijden van het slachtoffer nog niet helemaal duidelijk. Het slachtoffer zat in een rolstoel vanwege trombose in haar benen. Een medisch specialist zal nog moeten beoordelen in hoeverre de dood van het slachtoffer is te wijten aan de aanval met het mes.

De verdachte vrouw was de avond en nacht voor het incident blijkbaar compleet doorgedraaid. In haar appartement in Zeist zou zij de gaskraan hebben opengedraaid en er een aangestoken waxinelichtje bij hebben gehouden. Ook vernielde zij drie ruiten. Ook daarvoor wordt zij door het Openbaar Ministerie vervolgd.

Het OM wil ook graag meer weten over de toestand van de verdachte toen zij met een ambulance naar het ziekenhuis in Nieuwegein werd gebracht. De vrouw is wekenlang door een psychiater en psycholoog in het Pieter Baan Centrum geobserveerd. Ze zit nu in voorarrest in een penitentiaire inrichting met een speciale afdeling voor mensen met psychiatrische problemen.

Als er geen vertraging ontstaat door aanvullend onderzoek, wil de rechtbank de zaak op 17 september afhandelen. Op 9 augustus is er nog een tussen-zitting in de zaak.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk