Nieuwegein ziet een stijging van 8% in de aanvragen voor de Wmo

Het nieuwe abonnementstarief in de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) zorgt in veel gemeenten voor grote kostenoverschrijdingen op de begroting. Omdat het voor veel mensen met een zorgindicatie ineens veel goedkoper is geworden om gebruik te maken van huishoudelijke hulp of een scootmobiel vanuit de Wmo, zien gemeenten een aanzuigend effect. Vergeleken met vorig jaar doen veel meer mensen een beroep op de wet.

Met ingang van 2015 moeten gemeenten er zelf voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente is daartoe verplicht om thuis ondersteuning te bieden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015.

Nieuwegein ziet ook een stijging in de aanvragen. “De gemeente Nieuwegein ziet dat er ten opzichte van 2018 in 2019 ruim 8 procent meer Wmo aanvragen zijn behandeld. Er lijkt een logisch verband te kunnen worden gelegd met het abonnementstarief, de zogenaamde ‘aanzuigende werking’. Omdat we dit zeker willen weten wordt dit nu onderzocht.”

Abonnementstarief
Het abonnementstarief is een vast tarief voor de eigen bijdragen aan Wmo-voorzieningen en wordt 1 januari 2020 definitief van kracht. De wetswijziging heeft gevolgen voor het beleid én de uitvoering van iedere gemeente, waaronder ook die van Nieuwegein.

3 thoughts on “Nieuwegein ziet een stijging van 8% in de aanvragen voor de Wmo

 1. Ellen

  Misschien iets om over achter onze oren te krabben? Want de wegingen bij Geynwijs blijven hetzelfde. Zij bepalen of je wel of geen hulp nodig hebt. Maar kan het misschien zo zijn dat 8% stijging veroorzaakt wordt door het feit dat die mensen voor die tijd niet voldoende inkomen hadden om de eigen bijdrage te betalen? Dus dat misschien die 8% het wel altijd al nodig had, maar het zichzelf niet kon permitteren?

 2. SC

  Dat moet de reden zijn dat dit tarief ingesteld is. Maar ik denk dat er nu een andere ongelijkheid is. Mensen die een hoog inkomen hebben kunnen vermoedelijk makkelijk een hoger vast bedrag betalen, terwijl nu meer mensen aan de onderkant met pijn en moeite dit verlaagde tarief kunnen opbrengen. .

  1. Ellen

   Dat verhaal klopt dus niet. Want mensen die aan de onderkant zitten, zoals je dit zo mooi schrijft, kunnen dit bedrag terugvragen. Dus zou dat geen belemmering moeten zijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren