Waar gaat het heen met Nieuwegein?

Afgelopen week vonden er twee belangrijke discussies plaats! De ene was de commissie ABZ over ‘Nieuwegein kiest’. De andere ging over de binnenstad. Ze hadden iets gemeen en daarom werd ik en waarschijnlijk ook anderen verbaasd achtergelaten.

‘Nieuwegein kiest’ gaat als een visje de financiële fuik binnen en wat het tegenkomt moeten we maar afwachten. De inspraak van de burgers verandert wat aan kleinigheden in het strategisch kader. De te verwachte besparingen moeten voor een belangrijk deel komen uit meer zelfwerkzaamheid en zelfredzaamheid van burgers en bedrijven. Waar die besparingen financieel op uitkomen is nog volledig onbekend! Erger nog, men heeft nog nauwelijks een idee hoe men die besparingen moet invullen en opstarten. De bedenkers van “Nieuwegein kiest” schijnen niet te beseffen dat er voor een belangrijk deel van de veranderende taken binnen het stadhuis geheel nieuwe functies noodzakelijk zijn met qua achtergrond geheel andere mensen met andere opleiding en mentaliteit. Concluderend, het is een strategische visie maar helaas zonder herkenbare richtlijnen voor tactiek en uitvoering.

Hoe nu verder lijkt meer een raadsel dan een duidelijk gestructureerd plan! En wanneer er dan door het college gezegd wordt dat implementatie nog meerdere jaren zal duren en u hebt gehoord dat in de begroting van 2005 de cijfers inclusief bezuinigingen al verwerkt zouden moeten zijn, dan ziet het ernaar uit dat het college haar eigen ‘mission impossible’ heeft opgezet!

Wat de binnenstad betreft is het niet veel anders. Gefocust wordt nu op Corio en de discussie rondom parkeren. Wanneer dat rond is, zal ineens de voorgestelde vooruitgang met grote sprongen verder gaan, zegt men. Dat het hier maar om één van de spelers gaat en een deel van het binnenstadsplan, terwijl de tranches van het OOB nog niet door de raad geaccepteerd zijn, schijnt tot onze verbazing niemand te deren. Hoe verdere stappen moeten worden genomen is ook hier nog niet uitgewerkt en onduidelijkheid is hoe lang de weg nu eigenlijk nog is. Corio heeft nog legio wensen en brengt die successievelijk te berde. Andere partijen die mee zouden doen, zijn nog in geen velden of wegen in zicht. Maar er schijnt licht in de tunnel te zijn volgens het College, en de collegepartijen spreken daar dan hun hoop over uit.

Wij vragen ons af of het om een fietstunneltje in Nieuwegein gaat of dat het collegepartijen de Kanaaltunnel ingereden zijn, kijken dan naar de loop van het proces en denken zelf dat we te maken hebben met een mengsel van naïviteit en “wishful thinking”. De oppositie heeft daar zo te zien minder last van en vindt dat er nu maar gauw afgerond moet worden met Corio. En lukt dat niet? Dan voorlopig stoppen met de onderhandelingen. Er is toch nog een plan B! Althans het CDA heeft toegezegd er één te hebben of er snel mee te kunnen komen! Een aardig aanzet naar een mogelijk plan B kregen we trouwens al te zien tijdens de afgelopen Binnenstadcommissievergadering. Een maquette over de indeling in de binnenstad gemaakt door JAPjongeren; Deborah Bronsveld en Annemieke Verbeek! Daar zaten best leuke ideeën en vondsten in. Nog maar eens bekijken en in gedachte houden! Bepaald aangenaam te zien hoe ook de jeugd zich creatief druk maakt over deze materie!

Wat “Nieuwegein kiest” betreft moet de Raad deze woensdagavond in de Raadsvergadering een beslissing nemen over de voortgang. Naar verluidt is de animo om door te gaan minimaal! De hamvraag is dus of men het college terugstuurt om een beter plan te maken? Dat wil zeggen hebben de collegepartijen daartoe de moed?

Wat de binnenstad betreft zijn volgens wethouder van Linge belangrijke beslissingen dichtbij. De vraag is of die beslissing de voortgang van het project bestendigt of dat men afstand neemt en naar een plan B gaat kijken. Wij denken bij de VSP dat afstand nemen en naar alternatieven kijken het verstandigste zou zijn. Gezien de complexiteit van het Binnenstadsproces kunnen we begrijpen dat de Collegepartijen daar nog niet zo makkelijk over denken! Dat speelt bij “Nieuwegein kiest” echter helemaal niet! Wij zijn dus benieuwd wat er woensdagavond gaat gebeuren!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk