Veiligheidsmaatregelen voor Fokkesteeg Midden

Op 30 november vond de raadsvergadering over het wel of niet continueren van het gedogen van de coffeeshop aan de rapenburgerschans plaats. Het was al snel duidelijk dat de verdeeldheid groot was. Dit werd al duidelijk tijdens de behandeling van het raadsvoorstel tijdens de sessie van 16 november.

Tijdens deze sessie spraken twee mensen uit de wijk fokkesteeg in. Zij hielden een helder betoog over wat zij dagelijks mee maken rondom de Rapenburgerschans. Ik herkende grote delen van hun betoog uit het onderzoeksrapport van Berenschot wat ten grondslag lag aan het unaniem door het college uitgedragen raadsvoorstel om de 1-optie los te laten en terug te gaan naar de 0-optie door een uitsterfconstructie.

Voor de VVD was naast het terug gaan van een 1-optie naar een 0-optie een stevig pakket aan veiligheidsmaatregelen nodig om de VVD fractie te overtuigen in te stemmen met dit raadsvoorstel. Het rapport van Berenschot is ook heel helder in de conclusies mbt veiligheid en overlast Op en nabij de rapenburgerschans wordt veel overlast en onveiligheid ervaren maar deze is niet direct te relateren aan de coffeesop. Oorzaken die worden genoemd in het rapport zijn onder andere criminele jeugdgroepen en de inrichting van de omgeving van de rapenburgerschans. Voor de VVD is het onaanvaardbaar dat criminaliteit en overlast het woongenot negatief beïnvloeden. Reden genoeg voor de VVD om te pleiten voor cameratoezicht, zero tolerancebeleid en inzet van instanties zoals jeugdzorg om de overlast en onveiligheidsgevoelens aan te pakken. De burgemeester bood aan om met een plan van aanpak naar de raad te komen met daarin een pakket aan maatregelen om de overlast te bestrijden. We waarderen het dat de burgemeester bereidt is zijn bevoegdheden te gebruiken om de veligheid van Nieuwegein en de inwoners te vergroten.

Met de voornoemde toezegging kon het voorstel rekenen op een meerderheid van de raad wat betekent dat er maximaal wordt ingezet op de veiligheid in de wijk Fokkesteeg en de coffeeshop op termijn zal doen verdwijnen. Opvallend was het dat sommige partijen die tegen de coffeeshop zijn, tegen het voorstel stemde en daarmee indirect de coffeeshop handhaafd.

De VVD is blij met dit voorstel, omdat we het belangrijk vinden dat de criminaliteit en overlast bestreden wordt en cameratoezicht daarbij als hulpmiddel ingezet wordt. Cameratoezicht kan de politie en gemeente helpen bij het bestrijden van overlast door het meer gericht aan kunnen sturen van eenheden. Daarnaast helpt het vaak bij het oplossen van criminaliteit.

Mark Snoeren
Raadslid VVD Nieuwegein

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk