Update: bespreking uitslag GR-verkiezingen

Op woensdag 19 maart 2014 vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. De uitslag daarvan is inmiddels in een openbare zitting van het hoofdstembureau en centraal stembureau bekend gemaakt. De vraag is nu welke partijen met elkaar gaan samenwerken en samen het dagelijks bestuur gaan vormen. Met het oog daarop heeft de VVD alle lijsttrekkers van de tien politieke partijen uitgenodigd voor een bijeenkomst die vanavond plaatsvindt. De bijeenkomst begint om 20.00 uur; locatie: de raadzaal van het Stadshuis. Per politieke partij zijn maximaal twee gesprekspartners uitgenodigd. Nieuwegeinse inwoners zijn van harte welkom om als toehoorder aanwezig te zijn.

Het initiatief voor deze bijeenkomst komt van de VVD omdat zij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen de meeste stemmen hebben behaald. Voor de verkiezingen was al door de lijsttrekkers afgesproken dat het initiatief voor een eerste bijeenkomst op deze manier zou worden bepaald.

Update:
Maandag 24 maart werd op initiatief van de VVD tijdens een openbare zitting in de raadszaal de verkiezingsresultaten besproken. Alle partijen waren aanwezig en konden hun mening geven over de resultaten en de politiek situatie die nu ontstaan is. Veel onverwachte zaken kwamen hierbij niet boven water. Om maar eens een paar zaken op een rijtje te zetten:

– De winnaars moeten nu een kans krijgen eventueel in een college met vijf wethouders die elk 20 % salaris inleveren om de kosten niet te veel laten stijgen. Gezien de vele taken die er op de gemeente af komen is dit idee op zich niet verkeerd.

– Er werd herhaaldelijk aangedrongen op een breed gedragen coalitie van de vier grootste partijen plusplus en een stabiel programma.

– Sommige partijen lepelden hun wensen voor de toekomst nog eens op wat wel aardig is, gedachtig het feit dat wanneer puntje bij paaltje komt er weer van alles ingeleverd moet worden om bij de coalitie te mogen horen.

– Er klonk ook een duidelijk geluid betreffende de grote politieke verschillen tussen de drie partijen die elk vijf zetels hebben, te weten VVD, SP en Ieders Belang.

– Enkele partijen benadrukte ook de zware opgaven voor de komende jaren gezien de noodzaak om met minder middelen de lopende dienst plus de transities correct uit te voeren en pleitte voor capabele wethouders die de volledige periode aanblijven.

Tenslotte werd mevrouw van der Stroom voorgesteld die als informateur in de komende tijd met de verschillende partijen van gedachten gaat wisselen over de mogelijkheden die zich nu aandienen. Zij heeft een brede bestuurlijke ervaring als wethouder en burgemeester van Heemstede en Bunnik. Al met al een eerste ronde zoals we die mochten verwachten.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk