Transformatie De Meander start op 1 april aanstaande

De transformatie van het oude gemeentehuis aan de Martinbaan begint 1 april aanstaande. Dan zal begonnen met het voorbereidende werk voor de sloop van de toonaangevende ‘Lens.’ Deze ‘Lens’ was speciaal gebouwd als bestuursgebouw in de vorm van een toren tussen de twee gebouwdelen en vormde 10 jaar lang op een natuurlijke wijze de hoofdentree van het gemeentehuis. Het markante object was ontworpen door Jacco D. Visser Architecten om de transparantie van het openbaar bestuur te benadrukken. De werkelijke sloop begint maandag 8 april 2019.

Voor de ‘Lens’ kon geen andere bestemming worden verkregen binnen de transformatie van het Meander gebouw. Wim de Gruijter van Bouwbedrijf De Waal Utrecht BV laat weten: ‘In het gehele traject van transitie konden de ontwerpers geen nieuwe functie vinden voor dit kenmerkende object. De ‘Lens’ was een obstakel voor de laagbouw, zowel voor wat betreft de schaduw, visueel en was niet leefbaar in de nieuwe functie. Ook was herbestemming voor kantoor o.i.d. niet mogelijk. Hiervoor in de plaats komen tuinen, een open verbinding in het dek op parkeer- en dekniveau.’

De situatie als de ‘Lens’ weg is

Gestreefd wordt om voor de zomervakantie klaar te zijn met de sloop. Inmiddels is het gebied afgezet. Het Utrechtse bedrijf doet zelf de bouw en ontwikkeling van de nieuwe Meander waarin 255 sociale huurappartementen komen die woningbouwcorporatie Portaal gaat verhuren. De eerste fase van oplevering van 111 appartementen is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2020. De tweede en derde fase van oplevering van de overige appartementen vindt plaats in het vierde kwartaal van 2020 en eerste kwartaal van 2021.

Het college heeft in december 2016 een principebesluit genomen over de transformatie van het Meandergebouw aan de Martinbaan tot een gebouw met 255 instapwoningen. Bewoners rondom Meandergebouw voerden actie tegen de bestemmingswijziging maar dat mocht geen baat hebben.

Bewoners
In de nieuwe sociale huurappartementen zullen veelal alleenstaande 23 plussers komen te wonen. Hiervan zijn 40 tot 90 woningen bestemd voor o.a. uitbehandelde psychiatrisch patiënten; mensen met verslavingsachtergrond en voormalig dak- en thuislozen.

De ‘Lens’ van architect Jacco D. Visser

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren