Serieverkrachter uit Nieuwegein op begeleid verlof

Martin C. de serieverkrachter en moordenaar uit Nieuwegein, die twintig jaar geleden Sybine Jansons om het leven bracht, is op begeleid verlof. Martin C., die in 2002 18 jaar cel en tbs kreeg voor het verkrachten en vermoorden van het 13-jarige meisje, mag vandaag zijn cel tijdelijk verlaten. Dat heeft het Openbaar Ministerie bevestigd. Jansons verdween in 1999 toen ze van het Revius Lyceum in Doorn onderweg was naar huis. Ze werd dood gevonden in het Amsterdam-Rijnkanaal bij Breukelen.

Martin C. die in die tijd buschauffeur was, werd behalve voor het misdrijf met de jonge Sybine uit Maarn ook veroordeeld voor verkrachting van twee andere vrouwen. Anderhalf jaar geleden oordeelde de rechter nog dat hij ernstig gestoord is en dat zijn behandeling niet aanslaat. Zijn tbs werd daarom met twee jaar verlengd, omdat hij volgens onderzoekers nog niet klaar was voor een terugkeer in de maatschappij. Het risico op nieuw seksueel geweld werd zeer hoog ingeschat. Martin C. wordt beschouwd als één van de gevaarlijkste criminelen van ons land en werd in de kliniek ook betrapt met porno.

Slachtoffers en nabestaanden reageerden geschokt dat C. nu alsnog de straat op mag. De slachtoffers en direct betrokkenen zijn begin deze maand op de hoogte zijn gesteld van het verlof. Eind februari 2017 besliste de rechtbank nog dat Martin C. nog zeker twee jaar door moest gaan met zijn tbs-behandeling en niet klaar was voor terugkeer naar de maatschappij. Martin C. mag niet overal komen en ook niet in de woonplaats van nabestaanden. Over wat precies de gedragsverandering inhoudt is aan de nabestaanden van Sybine Jansons geen mededeling gedaan.

Sybine Jansons verdween in 1999 toen ze van het Revius Lyceum in Doorn naar huis fietste. Later werd ze dood teruggevonden in de Grote Heycop. Buschauffeur Martin C. bleek de schuldige. Hij was toen al eens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar voor een serie verkrachtingen. Na een DNA match werd de Nieuwegeiner uiteindelijk veroordeeld. De Nieuwegeiner woonde toentertijd aan de Arthur van Schendelhove tegenover een kinderspeelplaats in de wijk Galecop. Of de Nieuwegeiner weer terugkeert naar Nieuwegein is onbekend.

Begeleid Verlof
Het gaat om een periodiek begeleid verlof, dus bijvoorbeeld eens per maand. Dat betekent dat hij samen met één of meer begeleiders van de inrichting, dus onder begeleiding, naar buiten mag, bijvoorbeeld om boodschappen te doen.

De eerste paar keer in het begeleid verlof begeleiden een beveiliger en sociotherapeut de tbs’er. Als dat goed gaat dan begeleiden twee sociotherapeuten de tbs’er, zonder beveiliger. Daarna begeleidt alleen een sociotherapeut de tbs’er tijdens het verlof.

Er zijn in de verlof-regeling vier fasen te onderscheiden: begeleid verlof, onbegeleid verlof, transmuraal verlof en proefverlof. Het is niet zo dat een begeleid verlof automatisch leidt tot onbegeleid verlof. Een verlofmachtiging wordt afgegeven voor 1 jaar en kan op basis van een evaluatie worden verlengd.

Voor een verlof is eerst een positief advies nodig van het Adviescollege Verloftoetsing tbs (AVT)., daarna neemt de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) namens de minister een beslissing.

 

One thought on “Serieverkrachter uit Nieuwegein op begeleid verlof

  1. John

    Het is niet te geloven,dat zo’n beest weer vrijkomt.
    Zoiets hoort de rest van het leven achter de tralies.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk