Nieuwegein bouwt aan bijenburchten, bouwt u ook mee?

Het gaat niet goed met de wilde bij. De afgelopen dertig jaar is de totale populatie in Nederland met 75% afgenomen. Terwijl de bij erg belangrijk is voor een gezonde leefomgeving. De gemeente Nieuwegein wil de bij dan ook meer kansen bieden om te overleven.

De wilde bij speelt een cruciale rol in ons leven. Het is namelijk een fantastische bestuiver. In onze land- en tuinbouw is zo’n 76% van de gewassen afhankelijk van bestuiving door insecten. Het tekort aan bijen raakt ons hard, want het brengt onze voedselvoorziening in gevaar. Daarnaast zijn heel veel planten in de natuur afhankelijk van bestuivers en daarmee is de wilde bij onmisbaar voor het in stand houden van onze biodiversiteit en een gezonde leefomgeving.

Hotel onder de grond
In Nederland leven 359 soorten bijen, in Nieuwegein komen minder dan 100 soorten voor. De gemeente wil de soortenvariëteit in stand houden en vergroten en de bijen meer nestelmogelijkheden bieden. Zo kunnen de populaties groter groeien. Bijenhotels helpen, maar wist u dat ongeveer 80% van de wilde bijen ónder de grond nestelt? Daarom zoekt de stadsecoloog momenteel naar geschikte plekken voor het aanleggen van zogenaamde bijenburchten. Dat zijn ondergrondse bijen- hotels van zand en steen, waar wilde bijen kunnen nestelen en zich kunnen voortplanten.

Geschikte plek
Om een geschikte omgeving te creëren voor bijen, zijn er twee dingen nodig: veel bloemen met stuifmeel en een zonnige, warme plek. De stadsecoloog zoekt naar dergelijke plekken en kijkt ook naar de burcht die al in gemeente Utrecht is aangelegd. De erva- ringen van gemeente Utrecht helpen om in Nieuwegein de juiste keuzes te maken. Het is de bedoeling dat voor maart 2024 ten minste 1 bijenburcht is gebouwd. Mensen hoeven zich geen zorgen te maken, want solitaire bijen kunnen niet steken, in tegenstelling tot honingbijen die dat wel kunnen.

Zelf een bijenburcht bouwen
Utrecht liet een handreiking opstellen voor het bouwen van een bijenburcht, compleet met voorbeelden en een stappenplan. Hiermee kunnen tuinbezitters zelf aan de slag om nestelplekken voor bijen te maken. Klik hier om de handreiking te downloaden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk