‘Het Draakhek’

Overal in Nieuwegein kom je iets tegen, mensen, dieren, gebouwen, auto’s, fietsen etc. maar ook kunstwerken, Openbare Kunstwerken. Wie is de maker, waarom daar op die plek en wat stelt het nu voor. Onze fotograaf trekt er op uit, met zijn camera, met zijn blik op het kunstwerk om u te laten genieten van kunst, thuis, van achter uw computer en ……… mocht u het zelf willen zien dan kunt u er ook heen met de kennis die u hier leest op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week het ‘Draakhek’ aan de Galecopperlaan 2 voor de ingang van de basisschool de Toonladder in de wijk Galecop.

De maker van het kunstwerk is kunstenaar Carel Lanters. Geboren in 1955 in Didam. Hij is getrouwd met beeldend kunstenares Lee Eun Young waarmee hij met regelmaat samenwerkt.

Lanters volgde zijn opleiding aan de Academie voor Kunsten in Enschede (AKI, 1976-1981). Hij werd begeleid door Joop Hardy, Jan Roeland, Ad Gerritsen en Sigurdur Gudmundsson. Binnen de opleiding heeft hij -mede- het initiatief genomen voor de oprichting van de afd. ‘grensverleggend onderzoek’, later omgezet in ‘gemengde media’.

Door een vorm van sublimatie tracht hij op subtiele wijze de waarneming te scherpen. Hij zit niet vast aan een techniek of materiaal. Het concept is bepalend. Voor een aantal complexe situaties in de publieke ruimte maakt hij monumentale werken. Maar ook integreert hij zijn werkwijze in het dagelijkse leven, door bijv. straatmeubilair op een nieuwe wijze te rangschikken of te vervormen. Zijn projecten voor de openbare ruimte ontstaan regelmatig in samenspraak met direct betrokkenen.

Naast zijn opdrachtgebonden werk, ontwikkelt hij objecten, beelden, installaties en fotografie (met als specialisatie: pinhole- en stereofotografie) voor het tentoonstellingscircuit. Hierin treedt hij tevens met regelmaat op als conceptontwikkelaar en samensteller. Hij is een voorstander van samenwerking; van beginnende met meer ervaren kunstenaars in projecten en presentaties. Zijn beeldend werk wordt regelmatig afgewisseld met geluidsperformances, waarbij hij gebruik maakt van zelfontwikkelde hoorns (de zgn. toonbeelden) en de Uilleann pipes (Irish bagpipes) ism andere performers.

Over het kunstwerk in Galecop
De school in de wijk Galecop aan de Galecopperzoom wordt omsloten door een sloot en de toegang ligt op een dam. Hierdoor ontstond het idee om een toegangsbewaker te ontwerpen.

De draak is de bewaker van een ingang bij uitstek en bovendien prikkelt het beest de fantasie van de kinderen. Het kruipt uit de sloot, over de dam heen, weer de sloot in, terwijl het naar achteren kijkend de ingang in de gaten houdt. Wanneer de poorten tegengesteld openstaan, blijft het beeld, vanuit de toenaderingshoek kijkend, een geheel. De lengte bedraagt ca 15 meter en de hoogte varieert van 220 tot 250 cm.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk