Minder maaien voor een klimaatbestendig en biodivers Nieuwegein

Het maaien van grasvelden in het openbaar groen is iets wat van oudsher vaak gebeurt, omdat het gras er dan ‘strak en netjes’ bij ligt. Het vaak maaien van grasvelden heeft alleen ook gevolgen voor het milieu en de biodiversiteit in onze stad. Door bewust te kiezen voor minder maaien, brengen we positieve veranderingen teweeg.

vingerhelmbloem

Elk jaar minder insecten
Elk jaar verdwijnen er meer insecten. Ze hebben niet genoeg eten en geen veilige leefruimte. Wij kunnen ze helpen door anders te maaien. Bijvoorbeeld door minder vaak te maaien. Hierdoor kunnen meer verschillende kruiden tot bloei komen, die anders geen kans krijgen in het korte gras. Dat is goed voor insecten, zoals bijen en vlinders. Daarnaast biedt het langere gras schuilmogelijkheden voor veel kleine dieren. Maar wist u dat minder maaien ook bijdraagt aan het klimaat? Door het gras langer te laten groeien, droogt de bodem minder snel uit bij hoge temperaturen. Daarnaast helpt langer gras bij het vasthouden van water. Zo is de bodem beter bestand tegen heftige regenbuien.

Anders maaien voor een betere natuur
Sommige grasvelden maaien we minder vaak. Maar speelvelden, maaien we gewoon zoals u gewend bent. Minder maaien betekent een verandering ten opzichte van wat we gewend waren. Een grasveld ziet er niet altijd meer netjes en strak uit. Het gras is hoger en u kunt meer verschillende soorten gras en/of kruiden zien.

Bekijk op deze website wat dit betekent voor het gras bij u in de buurt.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk