Meld uw lokale heldin aan voor Internationale Vrouwendag

Vrijdag 8 maart aanstaande is het weer Internationale Vrouwendag. Een dag welke staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Ook in Nieuwegein wordt deze dag, die dit jaar het thema heeft ‘Heldinnen’, gevierd. GroenLinks in Nieuwegein wil deze dag aangrijpen om Nieuwegeinse heldinnen in de schijnwerpers te zetten.

Monique de Beer, fractievoorzitter van GroenLinks in Nieuwegein: ‘Nieuwegein kent vele heldinnen. Vaak zijn zij onzichtbaar. Acht maart grijpen wij aan om deze heldinnen eens even in de aandacht te zetten. Meldt uw heldin aan en geef er een korte motivatie bij. Wij zetten deze helden in het zonnetje op onze facebook-pagina! Hiermee maakt u zelf kans op een lekkere lunch voor 2 personen of een verrassing voor 2 personen.’

Waarom op 8 maart?
In 1921 stelde het Internationale Vrouwensecretariaat voor om een vaste datum te kiezen voor de vrouwendag. De keuze viel op 8 maart. Op 8 maart 1917 waren in St. Petersburg namelijk vrouwen massaal in opstand gekomen tegen het voedseltekort en de verschrikkingen van de oorlog. Hun stakingen en demonstraties liepen uit op een algemene werkstaking. Naast Internationale Vrouwendag werd 8 maart door deze ontwikkeling ook een officiële communistische feestdag, waarop de algemene werkstaking als eerste begin van de revolutie herdacht werd.

De scheuring door de Russische Revolutie van 1917 tussen communisten en socialisten heeft tot gevolg gehad dat in de Verenigde Staten en in West-Europa 8 maart lange tijd voornamelijk in communistische kring werd gevierd. In Nederland werd in maart 1912 voor het eerst de Internationale Vrouwendag gevierd, georganiseerd door de Sociaal-Democratische Vrouwenclubs. Hun blad De Proletarische Vrouw kwam uit met een speciaal feestnummer.

Kent u een heldin uit Nieuwegein en wilt u haar in het zonnetje zetten tijdens Internationale Vrouwendag? Stuur dan een e-mailtje naar: nieuwegein@groenlinks.nl. Vergeet niet de motivatie er bij te doen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Koster+Schoenmode Galecop+Golf+120x90 Adverteren