Kans op smog in Nieuwegein

In Nieuwegein is vanaf woensdag 24 juli kans op smog door ozon. Op donderdag 25 juli kan er zelfs sprake zijn van ernstige smog door ozon. Vooral in de namiddag en de vroege avond is er dan sprake van een slechte tot zeer slechte luchtkwaliteit. Mogelijk dat er vrijdag 26 juli ook nog sprake is van een slechte luchtkwaliteit.

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Vooral Nieuwegein krijgt te maken met smog. Nieuwegein ligt ingeklemd tussen de snelwegen A2, A12 en de A27. Maandag is het hitteplan van kracht gegaan. De kans op bermbranden is sterk toegenomen in Nieuwegein.

Smog kan luchtwegklachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen, ouderen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) adviseert mensen die hinder ondervinden om met name in de middag en vroege avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Extra aandacht en klachten
Het is de komende dagen uitzonderlijk warm. De temperatuur loopt de komende dagen op naar tropische waarden. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen.

Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. En een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Door de uitzonderlijke temperaturen kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of zonnesteek. Let goed op symptomen die daarop kunnen wijzen: vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Ook kunnen door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de klachten niet snel afnemen.

Tips, advies of vragen
Voor tips en advies kunt u terecht bij uw regionale GGD, voor vragen over uw gezondheid kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt.

One thought on “Kans op smog in Nieuwegein

  1. gonnie

    Ze mogen weleens een keer meten langs bijvoorbeeld de Doorslag en Merwedekanaal (al die boten die blazen flink wat de lucht in), en vooral ook langs het Amsterdam-Rijnkanaal: die boten die blazen heel wat meer de lucht in dan wat er benzine en diesel voor auto’s zit.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk