Mooi weer zorgt voor veel bermbranden

De komende week kunnen temperatuurrecords sneuvelen. Vanaf dinsdag stijgt het kwik dagelijks tot ruim boven de 30 graden. De kans op bermbranden is dan heel groot. De brandweer waarschuwt voor het gevaar van het ontstaan van de bermbranden.

Donderdag 18 juli jl. zorgde nog een bermbrand voor flinke verkeersoverlast op de A27 bij Nieuwegein. In beide richtingen ontstond een file. Het verkeer had last van de hevige rook. De brandweer moest er aan te pas komen om de bermbrand te blussen.

Een stuk berm langs de Lekdijk Oost in Nieuwegein was zondagmiddag 21 juli jl. nog in brand gevlogen. De brand brak rond 15.45 uur uit, op dezelfde dijk waar eerder deze week ook al een buitenbrand was. Omwonenden hebben de brand geprobeerd te blussen met emmers water en gieters. De brandweer was snel ter plaatse en maakte het vuur volledig uit.

In 2018 had Nieuwegein ook veel te maken met bermbranden. Zie hier enkele voorbeelden.

Maandag 22 juli wordt het 23-25 graden in de kustgebieden en 26-29 graden in de rest van het land. Dinsdag stijgt de temperatuur naar 28-29 graden in het noordwesten en elders naar 30-34 graden. Woensdag en donderdag wordt het nog heter en kan het landinwaarts 35-39 graden worden met de hoogste maxima in het oosten van Brabant en in Noord-Limburg. Zelfs 40 graden lijkt niet helemaal uitgesloten.

Het landelijk julirecord staat op 38,2 graden en werd op 2 juli 2015 in Maastricht en ook vorig jaar op 26 juli in Arcen gemeten. Het julirecord voor De Bilt staat op 35,7 graden. Dat werd ook vorig jaar en in 2006 gemeten. Het absolute warmterecord voor Nederland dateert van 23 augustus 1944 en werd gemeten in Warnsveld (Gelderland): 38,6 graden.

Ontstaan bermbrand
Een berm is een strook grond langs een weg of spoorweg. Dit ligt vaak wat hoger en dus ook hoger boven het grondwater. Daardoor is de grond en het gras of de planten erop vaak vrij droog. Een berm kan zo makkelijk vlam vatten.

Veilig onkruid wegbranden
Ga je het onkruid in je tuin met een onkruidbrander te lijf, pas dan op dat je met het onkruid niet je hele huis wegbrandt. De brandweer heeft met meerdere woningbranden te maken gehad die zijn ontstaan door onkruidbranders.

Ga veilig te werk en zorg dat je op afstand blijft van bebouwing. Pas op bij muren. Kom met de vlam in ieder geval niet in de buurt van ventilatiegaten, dan kan het vuur het isolatiemateriaal tussen de muren in brand steken.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk