Kamermuziekconcert in de Dorpskerk in Nieuwegein

Op zondag 12 februari wordt er in de Dorpskerk in Nieuwegein (Jutphaas) weer een kamermuziekconcert georganiseerd. Het concert begint om 16.00 uur, entree is € 10,00. Kaartverkoop aan de kassa en wordt gegeven door het ‘huisensemble’ van de Dorpskerk, het Gheyn Consort. Op het programma staat muziek voor strijkers en orgel zoals twee orgelconcerten van George Frideric Händel en twee Kirchensonaten van Wolfgang Amadeus Mozart.

De Dorpskerk herbergt maar liefst twee orgels. Het Holtgräve-orgel uit 1868, tevens het oudste orgel van Nieuwegein, is na een aantal omzwervingen in Nieuwegein geplaatst. Aan de andere kant van de kerk staat een orgel uit 1951, gebouwd door de Nederlandse orgelbouwer D.A. Flentrop. Oorspronkelijk werd het gebouwd voor een arts uit Malmö, die bevriend was met de beroemde Albert Schweitzer. Toen Schweitzer in 1952 de Nobelprijs kreeg, bespeelde hij ook het Flentrop-orgel. Sinds 2013 is dit orgel te beluisteren in de Nieuwegeinse Dorpskerk. Tijdens dit concert worden beide orgels bespeeld.

Over het Holtgräve-orgel
Het orgel is gebouwd in 1868 door Hermanus Gerhardus Holtgräve (1836-1889) voor de Afgescheiden Gereformeerde Kerk in Deventer. In 1935 is het overgeplaatst naar de Christelijk Gereformeerde Kerk in Kampen door de fa. Spiering. Restauraties werden uitgevoerd door L. Eversdijk (1951) en W. van Leeuwen (1960). In 1967 wordt het orgel geplaatst in de Hervormde Johanneskerk in Nijmegen door Van den Berg & Wendt. In 1972 wordt het overgeplaatst naar de Dorpskerk in Jutphaas door Van den Berg & Wendt. In 2001 restaureert Van Vulpen het orgel, brengt het in originele staat terug en voegt een twee klavier met vijf registers toe.

Over de Dorpskerk
De kerk werd gebouwd ter vervanging van de uit 1217 stammende Dorpskerk op het Kerkveld, die in zeer slechte staat verkeerde en werd afgebroken. De bouw van de nieuwe kerk startte in 1819. Op 29 maart 1820 vond de inwijding plaats. Van de oude kerk van het Kerkveld zijn de preekstoel, koperen lezenaar en enkele banken bewaard gebleven en in de nieuwe kerk geplaatst. De lezenaar met familiewapen is in 1774 geschonken door Cornelis Schalij.

Achter in de kerk hangen borden van de Anna van Rijn-fundatie uit 1603. In 1919 vond een eerste restauratie plaats, in 1959 de tweede restauratie. In 1980 zijn herstelwerkzaamheden aan de muren uitgevoerd. In 1997 waren werkzaamheden aan de fundering nodig. Vanwege aantasting door de boktor zijn in 1999 zowel de kap als het torentje vervangen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk