Afgelopen donderdag is de afgezaagde kop van de SIG-5013 tram aangekomen op de Jetze Veldstraweg in Ouwsterhaule (Friesland). De tram deed 37 jaar dienst tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Dit deel van de tram zou een prominente plek krijgen in de openbare ruimte of in een museum, maar vanwege de hoge kosten, door onder andere Chroom-6 zou hij naar de schroothoop gaan. Het Friese Nationaal Openbaar Vervoersmuseum (NOVmuseum) redde de tram, en liet hem op kosten van Nieuwegein vervoeren naar Ouwsterhaule. Een schenking van Nieuwegein.
De eerste indruk van de de cabine was: ‘Hy is net Moai, mar wol opfallend giel’ aldus de Friezen. Janny, werkzaam in het NOVmuseum: ‘Het is voor ons een eyecatcher op de rails die bij ons liggen. Binnen staat sinds 2012 een Amsterdamse tram. Deze tramkop kan gewoon buiten staan. Wij gaan hem schoon maken met water en verder niets.’
De provincie Utrecht schonk het voorste deel van de tram vijf jaar geleden aan de gemeente Nieuwegein. Met als gedachte dat het tramstel een zichtbare plaats zou krijgen bij het Stadshuis in de binnenstad van Nieuwegein of bij het nieuw te bouwen busstation. Na onderzoek bleek dat de cabine van deze gele tram nergens kon staan. Hij was te zwaar of onveilig vanwege de scherpe randen. Ook de kosten voor het verwijderen van de schadelijke Chroom-6 liep in de papieren. Een schatting was geraamd op 30.000,- euro.
Nu staat de cabine bij het museum op zijn nieuwe plek, vlak naast een bushokje. De organisatie is tevreden want lang werd gezocht naar een blikvanger buiten het museum Dat is gevonden in de ‘Nieuwegeinse SIG-tram 5013.’ ‘Noch efkes de hegedrukspuit deroerhinne en we binne klaer’ aldus een vrijwilliger van het museum.
Het museum heeft als doelstelling het tentoonstellen en onderhouden van een omvangrijke verzameling op het gebied van het Nederlandse openbaar vervoer.
Historie
Het museum is opgericht in april 2003 door een aantal bevlogen mensen die het openbaar vervoer een warm hart toedroegen. Zij verzamelden veel materiaal waarmee een klein museum aan de Jetze Veldstraweg in Ouwsterhaule werd ingericht. Op 11 december 2003 werd de stichting Nationaal Openbaar Vervoer (NOV) Museum opgericht. Naast het opbouwen van een omvangrijke verzameling attributen, documentatie en schaalmodellen op het gebied van het openbaar vervoer werden er ook oude, historische autobussen verkregen, die veelal in het openbaar vervoer waren gebruikt. Veel van het materiaal is door schenkingen verkregen.
Ontdek meer van De Digitale Stad Nieuwegein
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.