Bijzondere schepen op de helling bij Museumwerf Vreeswijk

Museumwerf Vreeswijk aan de Wierselaan 113 in Vreeswijk is een binnenvaartmuseum met een werkende werf. Op de helling en aan het werfterrein wordt gewerkt aan historische bedrijfsvaartuigen van 50 jaar en ouder. De klanten van de werf maken in feite tijdelijk deel uit van de collectie. Deze week kreeg de Museumwerf bezoek van een paar bijzondere schepen. Het zijn de Nooit Volmaakt – Varend Variété (1913) van Pieter Stapel en Hilde Pander en de Morgenster (1925) van Ben en Elly Kruyt. Beide schepen zijn van het scheepstype Luxe Motor.

Circusschip
De Nooit Volmaakt is een legendarisch schip. Na haar bestaan als vrachtvaarder verwierf ze bekendheid als Varend Variété. De Nederlandse striptekenaar en grafisch ontwerper Joost Swarte ontwierp een affiche voor de voorstellingen. De tekening inspireerde Stapel en Pander tot het ontwerp van hun unieke circustent die zowel aan de mast als de verlengde giek kan worden gehangen. Door de tent konden hun theatervoorstellingen, die aanvankelijk in de openlucht plaatsvonden, ook tijdens slecht weer doorgaan, wat veel afgelastingen scheelden.

In de jaren zeventig en tachtig waren Pander en Stapel met hun toen bekende Nooit Volmaakt – Varend Variété en de rood/wit gebaande tent graag geziene gasten bij talloze festivals in Nederland, België en Frankrijk.

De varende circustent is alweer enige tijd met pensioen en in gebruik als woonschip. Speciaal voor de  Museumwerf voor het Werf Weekend in 2013 met als thema ‘Binnenvaart en de Kunst’, werd de indrukwekkende circustent nog eens opgezet en was de Nooit Volmaakt weer het sfeervolle podium voor diverse optredens. De Nooit Volmaakt, herkenbaar aan de zuurstokmast, ligt nu voor onderhoud op de helling.

Oude werfklant
Naast het circusschip ligt een andere oude bekende. Het is de Morgenster van Ben en Elly Kruyt. Ze was tot in de jaren ‘60 vaste klant bij de Vreeswijkse scheepswerf Buitenweg, de latere Museumwerf Vreeswijk. Het schip heette toen Door Gunst Verkregen en was van Leendert Zegert van Vliet. Hij en zoon Willem vervoerden er turf mee vanuit Vinkeveen en op de terugvaart bouwmaterialen. Het motorschip voer ook enige tijd in de beurtvaart tussen Uithoorn en Haarlem.

Vanaf 1963 transporteerde Leenderts kleinzoon Ben Kruyt veengrond voor de tuinbouw met het schip dat hij de naam De Morgenster meegaf. In 1988 stopte het werkzame bestaan. Verknocht aan hun schip varen Ben en Elly Kruyt er nu mee voor hun plezier.  Museumwerf Vreeswijk is blij met het weerzien na zo lange tijd met deze oude vaste klant.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk