Gemarmerde cake met allure

Na zes en een half jaar en 338 recepten verder plaats ik mijn laatste recept in de rubriek “Koken met Pen”. Afscheid nemen is niet leuk, maar om er toch wat gezelligs van te maken heb ik deze week gekozen voor iets feestelijks. Deze gemarmerde cake wordt, in zijn oorspronkelijke vorm, al bijna vijftig jaar in onze familie gemaakt. Hij is altijd een succes en wordt steeds weer enthousiast ontvangen. De toegevoegde chocolade in en op de cake zijn mijn eigen idee.
Totdat er een nieuwe enthousiaste hobbykok gevonden is die deze rubriek wil invullen zult u waarschijnlijk nog oude recepten, die op herhaling gaan, van mijn hand tegenkomen in deze rubriek.

Nodig:
150 g boter of plantaardige margarine
150 g suiker
2 pakjes vanillesuiker
snufje zout
3 eieren, biologisch of vrije uitloop
150 g witte bloem
1 thl. bakpoeder
25 g cacaopoeder
15 g suiker
1 eetl. melk
100 g pure chocolade, donker
stukje boter voor invetten cakevorm

Extra: cakevorm van ca. 1 ½ liter inhoud; 2 deegkommen; mixer of keukenmachine; zeef; broodplank; breinaald of satéprikker.

Beboter de cakevorm tot in de hoekjes.
Strooi een beetje bloem in de cakevorm en verdeel dit, al draaiend en bewegend met de vorm, over de bodem en zijkanten van de vorm zodat alle boter bedekt is met een waasje bloem.
Schud de overtollige bloem uit de vorm.
Neem de helft van de pure chocolade en hak deze op een broodplank in stukjes die niet te klein, maar ook niet te groot zijn (ongeveer de grootte van een bruine boon).

Roer in een deegkom de boter zacht met de mixer of de keukenmachine.
Doe de suiker, vanillesuiker en het zout ook in de deegkom en klop alles goed door elkaar tot het luchtig is.
Voeg één voor één de eieren toe en klop telkens weer totdat het ei helemaal is opgenomen.
Strooi door een zeef de bloem en het bakpoeder over het mengsel en schep met een spatel of grote lepel alles vlug door elkaar.
Doe een derde van het deeg in een andere kom en roer er het cacaopoeder, de 15 g suiker, de melk en de helft van de gehakte chocoladestukjes door.
Schep het chocoladedeeg in de lengte in het midden van de bodem van de cakevorm, zodanig dat het deeg in het midden hoog is opgeschept en aan de zijkanten laag blijft.
Roer door het overgebleven “witte” deeg de rest van de gehakte chocoladestukjes.
Schep dit “witte” deeg bij het chocoladedeeg in de cakevorm, langs de zijkanten.
Strijk met een spatel het deeg een beetje glad.
Neem dan een vork en “trek” het deeg met de vork een beetje door elkaar heen, van links naar rechts, zodat het gemarmerde effect ontstaat.
Zet de cakevorm op een rooster, schuif het midden in de oven en zet de oven aan op 160ºC.
Bak de cake in 1 tot 1 ½ uur goudbruin en gaar.
Controleer of de cake gaar is door in het dikste deel van de cake een breinaald of satéprikker te steken.

Als deze er schoon uitkomt is de cake gaar, laat anders nog een minuut of 10 verder bakken.
Als de cake gaar is de oven uitzetten maar de cake nog een minuut of 20 in de oven laten staan.
Haal dan de cake uit de oven en zet hem met vorm en al op een rooster of broodplank.
Intussen de overgebleven 50 gram chocolade in stukjes breken en in een magnetronbestendig schaaltje in de magnetron zetten.
Smelt de chocolade 30 seconden op vol vermogen, roer de chocolade even door en zet nogmaals 30 seconden op vol vermogen. Ga zo door tot de chocolade gesmolten is.
Laat de chocolade niet te heet worden, want dan wordt hij korrelig.
Stort de cake uit de vorm op een broodplank en leg hem op een schaal.
Bedruppel de hele bovenkant met de gesmolten chocolade en laat deze stollen.

Gebak
Tijd ca. 25 minuten + 1 tot 1 ½ uur oventijd.
Bron: Familierecept sinds 1965

Tip
Je kunt de cake ook in een tulbandvorm maken.
Voor extra effect (en calorieën ;->) kun je ook nog 50 gram witte chocolade smelten en over de cake druppelen.
Voor een grotere cake(vorm) de ingrediënten evenredig vermeerderen. Bijvoorbeeld: 200 g bloem, boter en suiker, 4 eieren, 2 ½ pakje vanillesuiker, 1 ½ thl. bakpoeder, ruim 30 g cacaopoeder, 20 g suiker, ruim 1 eetl. melk en ca. 130 g pure chocolade.

Vragen, opmerkingen of suggesties? Of hebt u ook een leuk recept voor deze rubriek? Mail naar olgahansen@pen.nl

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk