ABN AMRO: Huizenprijzen zullen ook in 2023 dalen

ABN AMRO verwacht dat de huizenprijzen volgend jaar met 2,5% zal gaan dalen. Dat staat in de nieuwste woningmarktmonitor, een rapport van ABN AMRO over de woningmarkt. Dat komt door een daling van de koopkracht, een hogere hypotheekrente en de economische teruggang.

Eerder ging ABN AMRO nog uit van een stijging van 2,5%. “Er is een kentering zichtbaar op de woningmarkt. Het aantal woningaankopen daalt, er staan meer woningen te koop en alles wijst erop dat de huizenprijzen na jaren van prijsstijgingen, volgend jaar gaan dalen”, aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Huizenkopers kunnen minder lenen
Niet alleen de huizenprijzen dalen in verband met de stijgende energie- en voedselprijzen. Ook het maximaal te lenen hypotheekbedrag zal dalen, het is namelijk lastiger voor huishoudens om de maandelijkse hypotheeklasten te betalen wanneer alles duurder wordt. Het berekenen van de maximale hypotheek wordt, onder andere, gedaan door te kijken naar de huidige hypotheekrente, het inkomen en de Nibud-leennorm. De Nibud-leennorm geeft aan welk percentage van het inkomen maximaal gebruikt kan worden voor een hypotheek. Nu dat de energie- en voedselprijzen stijgen verwacht ABN AMRO dat deze norm mogelijk kan dalen waardoor de maximale hypotheek zal dalen en potentiële kopers dus minder voor hun droomhuis kunnen bieden.

Hypotheekrente stijgt nauwelijks meer verder
Waar de hypotheekrente in het verleden steeg bij financiële crisissen is dat bij de huidige economische recessie niet het geval omdat deze nauwelijks impact heeft op de woningmarkt. Dat wordt veroorzaakt door de nog steeds historisch lage hypotheekrente waarvan ABN AMRO verwacht wordt dat deze niet veel verder meer zal stijgen. Daarnaast is de woonvoorkeur vanwege het thuiswerken toegenomen, wat samen met het woningtekort ervoor zal zorgen dat de huizenprijzen niet veel zullen dalen.

Huiseigenaren zijn weerbaar
Doordat de huizenprijzen de afgelopen jaren sterk gestegen zijn, hebben de meeste woningeigenaren de afgelopen jaren veel overwaarde opgebouwd. Aangezien de overheid ook de woningeigenaren steunt om de huidige hoge energielasten beheersbaar te houden, zijn veel gezinnen dan ook weerbaar voor een eventuele verdere daling van de woningprijzen. Tijdens de kredietcrisis, die duurde van 2008 tot 2013, gingen de huizenprijzen hard omlaag en kwamen veel huiseigenaren in de problemen. ABN AMRO verwacht dat nu minder woningbezitters met een restschuld blijven zitten als gevolg van de huidige prijsdalingen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk