Solarboat jaar Max Bouwmeesters bijna ten einde

Met de doop vandaag van de TU Delft Solarboat door zeilster Laura Dekker in Rotterdam is het tussenjaar van de Nieuwegeinse Max Bouwmeesters bijna ten einde. Vanaf augustus 2018 heeft hij zijn studie Lucht- en Ruimtevaart Techniek aan de TU Delft een jaar in de wacht gezet om met 25 andere TU Delft studenten te werken aan een zeewaardige boot op zonne-energie. Met deze boot wil het TU Delft Solar Boat Team in juli het wereldkampioenschap voor zonneboten in Monaco winnen. Daarna wil het team, bestaande uit 26 studenten van de TU Delft, als snelste zonneboot ter wereld Het Kanaal oversteken.

Test- en meetfase
‘Nu de boot officieel gedoopt is, kunnen we aan de slag met het echte testen, meten en eventueel aanpassen’, aldus Max. ‘We zijn vanaf augustus 2018 aan het bedenken, ontwerpen en produceren, maar nu gaan we weer een stap verder. Om straks de hoge golven en hevige windvlagen op open zee aan te kunnen, heeft de boot de vorm van een trimaran, oftewel 3 rompen. Dit betekent ook 28m2 aan zonnepanelen, wat even groot is als negen tweepersoonsbedden bij elkaar. Dankzij het gebruik van draagvleugels kan de trimaran op hoge snelheid ook vliegen boven het water. Deze draagvleugels tillen de drie rompen uit het water, waardoor de waterweerstand drastisch wordt verlaagd. Hierdoor behaalt de zonneboot een hoge snelheid op energie die enkel uit het zonlicht wordt verkregen. Verder kunnen er dit jaar niet één, maar drie passagiers in de boot varen, waarmee we laten zien dat varen op zonne-energie ook voor de passagiersvaart een serieuze optie is.’

Zeer leerzaam jaar
‘Door een jaar niet te studeren, bouw ik wel een hogere studieschuld op, maar ik kan iedereen zo’n tussenjaar aanraden. Ons team functioneert gewoon als een bedrijf en je leert echt hele andere dingen dan in de collegebanken. We zijn in augustus van nul begonnen en het is prachtig om dan uiteindelijk zo’n boot te zien met de wedstrijden in Monaco en de oversteek van het kanaal als hoogtepunt ’, aldus een trotse Max.

Max Bouwmeesters met Laura Dekker

Laura Dekker
Laura Dekker is de jongste zeiler ooit die solo de wereld rond zeilde. Als 14-jarige vertrok ze vanuit Gibraltar om haar grote droom te verwezenlijken. Na een reis van 50.000 kilometer kwam ze in 2012 aan in Sint Maarten en had ze haar wereldreis succesvol voltooid. Juist haar doorzettingsvermogen en vastberadenheid vormen de inspiratiebron voor het TU Delft Solarboat team.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren