‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager www.keep-in-mind.nl de Pen-i strip. Dit inmiddels alweer 15 jaar lang! Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kims droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Een paar weken geleden werd Nieuwegein opgeschrikt door een grote brand: bij het NBC kwamen de vlammen uit het dak! De schade is enorm en een jaar lang kunnen er geen evenementen gehouden worden. Vreselijk voor alle betrokkenen. Toch zitten ze bij het NBC niet bij de pakken neer! Koksmutsen worden vervangen met bouwhelmen. Het is dan wel wat anders dan een buffet voorbereiden, maar wie wil, kan zijn steentje bijdragen aan de wederopbouw!’

Redactie:
Woensdagmiddag 7 september woedde in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein een grote brand. De brandweer was tot diep in de nacht bezig om de brand te blussen. De twee grote evenementenhallen en vrijwel alle 34 vergaderzalen hebben schade, vooral door rook, roet en bluswater.

De honderden mensen die tijdens de brand in het pand aanwezig waren, konden veilig naar buiten komen. De brand ontstond door werkzaamheden aan het dak. Het congrescentrum gaat een jaar dicht om alle schade te herstellen. Onze samenwerkingspartner RTV Utrecht schreef dit onlangs.

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Kijk hier maar. Er zijn al vier delen! En ….. binnenkort nog enkele delen.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. Deze keer een vurig kevertje uit het zonnige zuiden. aldus Udo.

Udo: ‘Knalrode en daardoor zeer opvallende insecten komen bij allerlei soorten voor, van libellen tot mijten  maar in Nieuwegein vooral bij kevers en wantsen. Algemeen zijn bijvoorbeeld de roodkopvuurkevers en het beruchte leliehaantje.  Bij de wantsen valt de kaneelglasvleugelwants het meest op, hoewel het rood van dit beestje vaak nogal verbleekt over komt. Bovendien heeft het een dubbelganger, de wèl knalrode vuurwants met min of meer dezelfde zwarte vlekken op het rood.’

‘Die vuurwants komt uit het zuiden en houdt dus van een warm klimaat. Daar weten we in Nieuwegein ook steeds meer van. Zo’n vuurwants vond ik dit jaar voor het eerst in mijn Nieuwegeinse achtertuintje en ik dacht dan ook: “Alweer zo’n kaneelglasvleugelwants.” Ik nam het even tussen duim en wijsvinger en ràng, ik werd gestoken.  Ditmaal niet met een angel maar met de priksnuit van de wants, die ik dus afschudde en dat was dan mijn eerste vuurwants. In Nieuwegein.’

Ruilfabriek te gast bij Lucky Life

Gi-ga-groen, deze maand gaat het over de natuur in de bibliotheek de Tweede Verdieping. Bewust omgaan met je spullen. Je spullen een tweede leven geven. Daar gaat het deze maand over in de community Lucky Life in de bieb. Ilja Jansen van De Ruilfabriek vertelt je er meer over op donderdag 27 oktober en iedereen kan gewoon op bezoek komen want Lucky Life is op inloop.

‘Elke maand verdiepen we ons in een ander thema in de bibliotheek. Deze maand is dat: natuur. Niet alleen tijdens de Kinderboekenweek staan we daarbij stil, maar ook tijdens diverse andere activiteiten in de bibliotheek. Zoals op 27 oktober wanneer Ilja Jansen van De Ruilfabriek te gast is van 14.30-16.00 uur in de community Lucky Life. Praat daarna door met elkaar over het thema en wissel tips uit. Samen ontdekken we hoe we kunnen werken aan een beter milieu en investeren we in een gezonde toekomst.’

En leen daarna een van de door ons geselecteerde boeken, zoals:

Stichting De Ruilfabriek
Stichting De Ruilfabriek is een goede doelen organisatie die gelooft en werkt vanuit de RUIL economie. Op beide locaties werken ze met vrijwilligers met én zonder een afstand tot de arbeidsmarkt.

The Unoriginals in Cultuurcentrum de Partner

Zaterdag 8 oktober treedt in Cultuurcentrum de Partner de band The Unoriginals op. Deze band is een unieke samenwerking van vier gelauwerde muzikanten die hun sporen in de muziek al lang en breed verdiend hebben.

Leadzangeres Dilana Smith heeft samengewerkt met grootheden als Guns N’Roses en zij zong live in de talkshow van Ellen Degeneres. Leadzanger en gitarist Dirk Vermeij heeft een lange loopbaan in de Nederlandse rocktop. Zijn eerlijke stemgeluid garandeert direct optimale aandacht. Bassist, backing vocals Franklin Heijligers is een virtuoos op zijn instrument. Percussionist, backing vocals Arthur Bont heeft grote internationale muzikanten begeleid, waaronder ex Rolling Stones Mick Taylor.

In de huidige samenstelling stelen zij in MTV Unplugged stijl bewerkingen van bekende en minder bekende songs. De stemmen van beide leadzangers en de professionaliteit van de band garandeert een ultieme muziekervaring zonder fluitende oren na afloop.

Kaarten bestellen
Kaarten kosten € 15,00 als je alleen komt en kom je met z’n tweeën dan kost een samenticket € 27,50. De kaarten zijn te bestellen op de website van het Cultuurcentrum aan de Nedereindseweg 401A in Nieuwegein. Het spektakel begint om 20.30 uur.

Op zoek naar uilen in Park Oudegein

Op vrijdagavond 9 december aanstaande organiseert Vogelwacht Utrecht, afdeling Nieuwegein/IJsselstein, een gezellige avondexcursie in Park Oudegein. Deelnemers zullen dan, onder leiding van Chris Kling op zoek gaan naar de bosuil.

Chris: ‘Deze uilensoort, die vooral in de schemering en ‘s nachts actief is, zullen we vooral op gehoor moeten waarnemen. Dat maakt het niet minder mooi als we de bosuil in het park horen roepen en is de meestvoorkomende uilensoort in Europa. Hij bewoont allerlei landschappen, variërend van loof- en naaldbos tot stadsparken en groene woonwijken, waar hij door zijn nachtelijke leefwijze niet altijd opgemerkt wordt. De bosuil broedt overwegend in boomholtes en begint al vroeg in het jaar (februari of maart) met nestelen. Het bekendst is de bosuil misschien nog wel van de spookachtige roep van de mannetjes – graag gebruikt in griezelfilms – die dan wordt beantwoord door het vrouwtje.’

Vind je het leuk om mee te wandelen an kun je je uiterlijk 6 december aanmelden bij Chris door een e-mailtje te sturen naar: chriskling@vogelwacht-utrecht.nl. Er kunnen maximaal 15 personen aan deze activiteit deelnemen. Het begint om 20.30 uur vanaf parkeerplaats Jack’s Grillhouse en zal tot ongeveer 22.30 uur duren. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Er gaat niets boven gezellig samen koken aan tafel

Samen koken aan tafel zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Je hoeft zelf geen uren in de keuken door te brengen om een etentje voor te bereiden voor vrienden of familie. Iedereen schuift gewoon aan tafel en maakt z’n eigen eten klaar. Voor een intiem dinertje met z’n tweeën is de mini pizzarette ideaal. Zo heb je echt tijd voor elkaar en hoef je tussendoor de keuken niet in te duiken.

Wat is een pizzarette?
Met een pizzarette maak je zelf de lekkerste pizza’s. De kleine steenoven zorgt voor een lekkere en knapperige bodem. Je bepaalt zelf welke ingrediënten je op de pizza doet en zo is dit de meest ideale maaltijd voor jong en oud. Hou je van afwisseling? Kies dan voor de pizzarette met gourmet. Deze pizzarette en gourmet in 1 stelt je in staat om pizza’s te maken en tegelijkertijd jouw favoriete vlees of vis te bakken.

Het ultieme pizzarette feest
De meeste mensen zijn fan van pizza en dat maakt een maaltijd van de pizzarette tot een echte feestmaaltijd. Ook voor een kinderfeestje is een pizzarette ideaal. Gebruik hiervoor een 6 persoons pizzarette zodat je zeker weet dat je genoeg pizza’s tegelijk kan bakken. Zoals bij de meeste maaltijden geldt, geldt dat ook voor de pizzarette: een goed begin is het halve werk. Begin op tijd met het maken van deeg zodat dit voldoende tijd heeft om te rijzen. Je kan hier kleine bolletjes van maken of de bolletjes vast platdrukken zodat iedereen meteen een kant-en-klare bodem heeft. Leg er wel velletjes papier tussen om te voorkomen dat het deeg aan elkaar plakt. Voor deze pizza’s is de dikte van de bodem met ongeveer 3 millimeter perfect. Heb je weinig tijd gebruik dan kant-en-klaar pizzadeeg uit de supermarkt. Tomatensaus is onmisbaar tijdens een pizza-avondje. Het is lekker om deze zelf te maken met tomaat, ui, knoflook en Italiaanse kruiden. De pizza’s zijn klein, dus per pizza heb je maar een beetje saus nodig. Naast de pizzasaus kan je ook ricotta serveren als basis voor een pizza Bianca.

Variëren met toppings
Met het beleg van de pizza’s kan je eindeloos variëren. Zet allerlei bakjes met ingrediënten op tafel zodat jouw gasten naar eigen smaak hun pizza’s kunnen beleggen. Voor het beste resultaat kies je twee tot drie ingrediënten per keer. Salami en ham mogen natuurlijk niet ontbreken. Kies bij salami liever voor dunne plakjes zodat je plasjes vet op je pizza voorkomt. Italianen zullen er van gruwen, maar ook shoarma kan prima op de pizza, net als vis. Kies voor tonijn, garnalen of ansjovis. Ook gerookte zalm is heerlijk. De zalm voeg je pas toe als de pizza gebakken is. Rode ui kan je rauw op je pizza doen, maar je kan het ook meebakken. Champignons, paprika en aubergine zijn echte smaakmakers. Aubergine bak je eventueel eerst voor. Sla op je pizza? Rucola geeft een lekkere pittige smaak aan jouw pizza. Kies de lekkerste toppings en ga aan de slag.