Museumwerf en Dorpshuis nodigen inwoners van Nieuwegein uit Oekraïne uit om te varen, koken en samen te eten

Vreeswijk leeft mee, zoals veel inwoners in deze zware tijd, met de tijdelijke inwoners uit Oekraïne die in Nieuwegein verblijven. Om even wat leuke afleiding te hebben nodigen de inwoners hen – en hun gezinnen – graag uit voor een boottocht en een diner. Deelname is uiteraard gratis.

Het Dorpshuis en de Museumwerf organiseren deze activiteit vier keer. De eerste vindt plaats op woensdag 3 augustus. De drie andere dagen zijn op woensdag 10, 17 en woensdag 24 augustus. Het programma duurt elke keer van 14.00 uur tot 19.00 uur. Een deel van het programma volgen kan ook.

Het programma
14.00 uur: ontvangst op Museumwerf Vreeswijk, inclusief een bezoek aan het museum
15.00 uur: vaartocht
17.00 uur: ontvangst in Dorpshuis Fort Vreeswijk waar de maaltijd wordt bereid
17.45 uur: gezamenlijke maaltijd (tot 19.00 uur)

Koken
De organisatie zoekt mensen uit Oekraïne die met de vrijwilligers van het Dorpshuis een maaltijd uit de Oekraïense keuken willen koken voor alle deelnemers. Wil je meedoen, stuur dan een e-mailtje naar: info@fortvreeswijk.nl.

Aanmelden
Iedereen die contact heeft met inwoners uit Oekraïne wordt gevraagd om deze uitnodiging onder de aandacht te brengen en mensen te helpen met de aanmelding. Aanmelden kan door een bericht te sturen aan: info@fortvreeswijk.nl. Geef daarbij s.v.p. aan op welke datum/data meegedaan wil worden, en met hoeveel personen. U kunt 1 keer deelnemen aan de vaartocht, en maximaal 2 keer aan het eten.

Onze redactie maakte eerder al ‘Oekraïense kip Kiev

Sneltram tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein (SUNIJ) rijdt weer

Vandaag is de vernieuwde sneltramlijn tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein (SUNIJ) officieel in gebruik genomen. Vanaf 1 februari dit jaar is de vervoerder druk geweest met de werkzaamheden voor de bouw van het nieuwe OV-knooppunt (Nieuwegein City) in de binnenstad van Nieuwegein. De verbinding lag er maandenlang uit, maar dat is nu voorbij.

Reizigers tussen Nieuwegein/IJsselstein en Utrecht kunnen vanaf dit weekend doorrijden zonder verplichte overstap direct door over de gehele lijn tussen Utrecht Science Park, Nieuwegein en IJsselstein. Vanaf 2 juli konden reizigers al gebruik maken van deze directe verbinding op het traject P+R Westraven – Utrecht Sciencepark. Vandaag is de rest van de lijn erbij komen.

Vanaf maandag 11 juli rijden tram 20 en 21 uit Nieuwegein en IJsselstein samen 8x/uur het hele traject naar Science Park. Tram 22 rijdt dan niet tot het einde van de zomerdienstregeling. Vanaf 22 augustus rijdt tram 22 weer, en rijdt er tussen CS en Science Park 12x/uur een tram.

Tramdichter Ingmar Heytze droeg een gedicht op waarna reizigers bij de deuren van de tram welkom werden geheten door enkele gedeputeerden en wethouders.

Foto’s en videoverslag: Regio Nieuws Utrecht

Nieuwegeiner krijgt 30 uur taakstraf vanwege inrijden op een file

De bestuurder die met een bergingsvoertuig inreed op een file op de A2 bij Nieuwegein heeft 30 uur taakstraf en een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar opgelegd gekregen. De 42-jarige man uit Nieuwegein knalde in september 2020 in volle vaart op een vrachtwagen, die vervolgens op een stilstaande personenauto botste. De rechtbank oordeelde vandaag dat de man onvoldoende acht heeft geslagen op het andere verkeer en daardoor een gevaarlijke situatie op de weg heeft veroorzaakt.

Op die dag in kwestie ontstond er op de A2 een file. Elf seconden voor het ongeluk gaven de matrixborden aan dat de snelheid omlaag moest naar 50 kilometer per uur. De bestuurder zegt dit niet gezien te hebben en ook te hebben gemist dat het verkeer voor hem afremde, waardoor hij met zo’n 90 kilometer per uur op de stilstaande vrachtwagen inreed. Een moment van onoplettendheid, noemde hij het. De vier inzittenden van de vrachtwagen en de personenauto raakten zwaargewond. Ook de man in de bergingstruck zelf moest met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Het Openbaar Ministerie (OM) had 150 uur werkstraf en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar geëist. Volgens het OM was de man ook verantwoordelijk voor het zware lichamelijke letsel dat bij de andere slachtoffers is ontstaan. Omdat medische verklaringen in het dossier ontbreken, gaat de rechtbank hier echter niet in mee. Hij is daarom alleen schuldig bevonden aan het veroorzaken van een gevaarlijke situatie op de weg.

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Xpress Yourself toetst record aantal scholieren

Aan de achtste editie van Xpress Yourself deden dit jaar ruim tweehonderd basisschoolleerlingen uit Nieuwegein en IJsselstein mee. De Engelse toets voor leerlingen uit groep 8 meet het niveau van hun Engels aan het eind van de basisschool. De onderdelen lezen, luisteren en schrijven deden de zij op hun eigen school, maar voor het spreken kwamen ze naar de speciale Xpress Yourself-dag op het Anna van Rijn College. Begeleid door leerlingen van het Anna van Rijn voerden zij gesprekken, deden zij spelletjes en lieten zij horen wat zij de afgelopen jaren hebben opgestoken van de Engelse lessen.

Xpress Yourself is ontwikkeld door Stichting Robijn en het Anna van Rijn College om de doorgaande lijn naar het voortgezet onderwijs te bevorderen. Leerlingen van de scholen van Stichting Robijn leren Engels vanaf groep 1. Na alle jaren Engelse les en les ín het Engels, is het in groep 8 tijd om de opgedane vaardigheden te laten zien.

Initiatiefneemster Helen de Lange: ”We brengen de niveaus in kaart van de vier vaardigheden: luisteren, lezen, spreken en schrijven, afgeleid van het Europees Referentiekader voor de Talen (ERK).” ERK is nationaal én internationaal bekend, waardoor het certificaat met taalniveaus dat de leerlingen ontvangen een belangrijk document in hun portfolio kan zijn. De school in het voortgezet onderwijs waar het kind naartoe gaat, ziet aan de hand van de niveaus precies waar het kind per vaardigheid staat, zodat ze hun onderwijs op het juiste niveau kunnen aanbieden en het kind verder kan werken aan de Engelse taalvaardigheid.

Dit jaar deden de groepen 8 van De Schakel, Toonladder Galecop, De Veldrakker, De Toonladder Zuilenstein en De Krullevaar uit Nieuwegein en van ’t Kasteel en De Trekvogel in IJsselstein mee aan Xpress Yourself. Alle leerlingen kregen in de laatste schoolweek hun certificaat uitgereikt met daarop de taalniveaus die zij voor de verschillende onderdelen behaald hadden.

De Cronyck is er weer, lekker om te lezen op je vakantie adres

Lekker lezen in de vakantie: de Cronyck de Geyn staat ook deze keer weer vol interessante artikelen. Dit kwartaalblad, een uitgave van de erfgoedinstellingen in Nieuwegein, bevat tal van wetenswaardigheden en feitjes over onze mooie gemeente, ontstaan uit Jutphaas en Vreeswijk.

Een greep uit de artikelen: ‘van de redactie’ door de nieuwe eindredacteur, een uitgebreid verslag van de Vaart van Nieuwegein en natuurlijk de bekende rubriek ‘Nieuwegein op de kaart’ (dit keer over Vreeswijk). Een interview met Ineke van Adrichem, die opgroeide in het Nedereind en het Overeind. Er zijn foto’s van transportbedrijf Kragten, een nog onbekende prent van de windkorenmolen, de Stadscraen, en de oud-voorzitter Hidde van der Kluit die de Anna van Rijnpenning kreeg. En natuurlijk de lijst van activiteiten die de komende maanden op het programma staan.

Als u lid bent van de Historische Kring Nieuwegein of de Museumwerf ontvangt u dit blad gratis, dus let op uw brievenbus. Of koop de nieuwe Cronyck bij de Bruna!

Tijdelijk cameratoezicht in de Zeearend

Uit politie informatie bleek afglopen week al dat er een ernstige dreiging voor de veiligheid van eigenaren van een woning aan de Zeearend en gevaar voor verstoring van de openbare orde en veiligheid op deze locatie in de wijk de Doorslag is. Naar aanleiding van deze dreiging heeft de burgemeester per direct de woning in de Zeearend gesloten voor een periode van 10 dagen. De bewoners hebben inmiddels elders een onderkomen gevonden.

Omdat de periode op vrijdag 15 juli aanstaande afloopt acht burgemeester Frans Backhuijs acht het noodzakelijk om in het belang van de openbare orde tijdelijk cameratoezicht in te zetten in het gebied van de Zeearend. Dit systeem is voorzien van intelligente software om de privacy in huis te waarborgen en zal geplaatst worden tot en met 22 juli aanstaande.

Backhuijs: ‘Vanwege de dreiging die uitgaat richting de woning en bewoners en de impact dat dit kan hebben op de omgeving, heb ik besloten om in de buurt twee weken cameratoezicht in te zetten. De camera wordt ingezet als hulpmiddel om de openbare orde te handhaven, gedurende de periode dat de woning gesloten is tot aan een week na opheffing van de sluiting.’

Door het tijdelijk plaatsen van een camera verwacht Backhuijs dat er een preventieve werking is, het veiligheidsgevoel van omwonenden te versterken, waarheidsvinding te kunnen dienen en politiecapaciteit gerichter te kunnen sturen. Cameratoezicht is onderdeel van maatregelen in het kader van de handhaving van de openbare orde zoals nauw contact met omwonenden, extra controles en aanwezigheid in de wijk en afstemming met de politie en het Openbaar Ministerie.

‘Conform de regelgeving heb ik over het toepassen van cameratoezicht overleg gevoerd met politie en de Officier van Justitie. Uiteraard zal het cameratoezicht plaatsvinden met inachtneming van de wet- en regelgeving rondom privacy’ aldus Backhuijs.

Vrouw (21) en man (23) uit Nieuwegein aangehouden op verdenking van cocaïnehandel

Een politieactie tegen georganiseerde drugshandel heeft geleid tot de aanhouding van een 21-jarige vrouw en een 23-jarige man uit Nieuwegein. Zij zijn op vrijdag 1 juli aangehouden op verdenking van cocaïnehandel. De actie werd in Vianen gehouden. Beide verdachten zitten vast voor verder verhoor.

Afgelopen mei is er naar aanleiding van binnen gekomen informatie een onderzoek gestart naar vermeende drugshandel. Bij een doorzoeking van de woning van de verdachten aan de Krijtwal in Nieuwegein werd een aanzienlijk geldbedrag en een voertuig in beslag genomen.

Deze actie maakt deel uit van een groter onderzoek waarbij ondermijnende criminaliteit wordt onderzocht die binnen de gemeenten Houten, Nieuwegein en Vianen actief zijn. De afgelopen maanden zijn meerdere verdachten aangehouden, hoeveelheden drugs in beslag genomen en heeft de politie een beter beeld van hoe de drugshandel zich binnen de gemeenten ontwikkeld. Verdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Ondermijnende criminaliteit
Overheidspartners als politie, gemeente, Openbaar Ministerie en Belastingdienst starten steeds meer onderzoeken om deze zware, ondermijnende criminaliteit aan te pakken. Het afpakken van crimineel geld is een belangrijk onderdeel van de strijd tegen de georganiseerde misdaad en de kleinere, veelvoorkomende criminaliteit. Veel delicten zijn gericht op geldelijk gewin. Met het afpakken van crimineel verkregen vermogen raken het Openbaar Ministerie, politie en ketenpartners criminelen waar. Door deze aanpak hebben verdachten geen profijt van hun daden en wordt duidelijk gemaakt dat misdaad niet loont.

Informatie delen?
Heeft u informatie over dit soort criminaliteit? Meld dit via 0900 8844 of vul onderstaand tipformulier in. Lieve anoniem melden? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem 0800 7000.